Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Gyulaháza Space központ 3 milliárdból

 

Farkas Bertalan űrhajós 2 ezer fős szülőfaluja csak kiállítóterem építésére pályázott, de egy egész Space központot kapnak. 

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

A Magyar Közlöny február 21-i számából derült ki, hogy a kormány nagy erőkkel vág bele a Felső-Tiszavidék turisztikai fejlesztésének. Seszták Miklós NFM-miniszter kedvenc településén, Kisvárdán is több minden épül-szépül, a térség élménykínálatának felturbózásának részeként pedig 3 milliárd (3 ezer millió) forintból Space központ lesz Gyulaházán.

Először nagyon meglepődtünk, aztán rájöttünk a logikára.

Gyulaháza egy 2 ezer fős lakosú falu Kisvárdától kb 10 kilométerre, és itt született Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós. A településen már régóta van űrhajós-kiállítás:

gyulahazaurkiallitas

kép: szallasport.uw.hu

 

A falu polgármestere, Bardi Béla a Szon.hu-nak mesélt a Magyar Közlönyben megjelent gigantikus fejlesztésről:

„- Az elmúlt év végén már egyeztettünk az illetékesekkel, azonban annyira friss a fejlesztést elfogadó határozat, hogy még nem tudok konkrétumokról beszámolni a beruházással kapcsolatosan – árulta el lapunk érdeklő­désére Bardi Béla polgármester a Gyulaházára tervezett Space központtal kapcsolatban.

– Annyit elmondhatok, hogy tavaly pályáztunk egy kiállítóterem megépítésére azzal a szándékkal, hogy a bezárt Közlekedési Múzeumból a teljes űrrepülés-történeti, s a repüléstörténeti kiállítási anyag egy része is Gyulaházára kerüljön. Elképzelésünket elsősorban azzal indokoltuk, hogy Farkas Bertalan községünk szülötte, valamint hogy már több mint negyed százada látogatható egy hasonló tárlat a településen. Már ekkor felmerült annak a gondolata, hogy jó lenne, ha a NASA Gateway to Space kiállításához hasonló űrkutatási technikai csodák is idekerülhetnének – jegyezte meg Bardi Béla, s hozzáfűzte: nagyon örülnek a lehetőségnek, s bíznak benne, hogy egy óriási érdeklődésre számot tartó turisztikai attrakcióval gazdagodik Gyulaháza.”

Nos, az említett NASA Gateway to Space egy vándorkiállítás, amely 2016-ban járt Magyarországon is. Az érdeklődők a Millenárison 3.000 négyzetméteren tanulmányozhatták az űrkutatás történetét, és szimulátorok segítségével belekóstolhattak az űrhajósok életébe is.

Ilyen volt:

 

Gyulaháza meg ilyen volt 2011-ben, amikor Farkas Bertalan szülőháza közelében, a kiállított MIG-21-es mellett felállították Jurij Gagarin mellszobrát:

 

 

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás