Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

„A nemzeti érzésre áldozni kell”

 

Akkor is kell olimpia, ha lopás lesz – mondja a kormánypárti Professzorok Battyhány Körének elnöke.

1995-ben alakult meg a jobboldali, konzervatív értékeket valló Professzorok Battyhány Köre, ami a Fidesz egyik leghűségesebb támogatója.

Másfél hete az egyesület a szokásos országértékelő jelentésében erős kritikákat fogalmazott meg a kormánnyal szemben, felemlegették például az intézményesült korrupciót, a rapid törvényhozást, az erőből átvitt döntéseket, a bérkülönbségeket, valamint az oktatás és az egészségügy siralmas helyzetét is. De nem lett balhé a dologból, Orbán Viktor köszönőlevelet és egy 25 pontos „helyesbítést” küldött a professzoroknak.

Három napja a szervezet elnöke, a 74 éves Náray-Szabó Gábor interjút adott a 24.hu-nak. Ennek gyakorlatilag minden szava kincs, de a legeslegjobb részek vitathatatlanul az olimpiáról szóló mondatok, illetve az országjelentésben megfogalmazott kritika magyarázata.

„- Korábban is ilyen vehemensen kritizálták a kormányt, vagy csak most?

– Voltak finomabb kritikák a részünkről korábban is, ez most talán élesebbre sikerült. De meg kell hogy mondjam, ez a dolgunk. Az egyik tagtársunk ezt úgy mondta: olyanok vagyunk, mint a Pinokkió kis tücske, aki alapvetően szereti a gazdáját, de mindig figyelmezteti őt, ha nem jó irányba indul el. Nekünk is ez a dolgunk, ezért kritizálunk.

(…)

– Az embereket senki nem kérdezte meg, hogy akarnak-e paksi bővítést vagy budapesti olimpiát.

– Paksról nagyon széles, politikai jellegű egyeztetés folyt és folyik most is. Az olimpia támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint egyre inkább nő. Egyébként nem gondolom, hogy a kormánynak mindenről népszavazáson kellene megkérdeznie az embereket. Szerintem a népszavazás nem mindig jó forma, mert az emberek sok esetben nem arról szavaznak, ami kérdésként fel van téve.

– A menekültellenes népszavazást hova sorolja?

– Úgy vélem, az emberek támogatták a kormány menekültpolitikáját, de a reklámkampány kudarcba fulladt. A sok ismételgetés visszatetszést keltett.

– Az olimpiaellenes népszavazásról, a Momentum aláírásgyűjtéséről mit gondol?

– Nincs jó véleményem róluk, mert itt nem arról van szó, hogy ők valami jót szeretnének, hanem eleve arról, hogy nem akarnak olimpiát. Volt már ilyen, az 1996-os világkiállítás, azt is sikeresen megfúrták az SZDSZ nyomására.

– Ön miért szeretne olimpiát?

– Kizárólag azért szeretnék olimpiát, mert a nemzeti összefogást, a büszkeséget erősítené. Egy kicsit összefognának a magyarok, és lenne egy olyan érzésünk, hogy mi, akiket a világ közvéleménye mindig is lenézett, egyedül is megcsináltuk. Nem mellesleg, lehet, hogy felpörögne a gazdaság is.

– A nemzeti összetartozás érzése kétségtelenül fantasztikus élmény, például egy sporteseményen. Az nem zavarja, hogy miközben milliárdokból erősíti a kormány a nemzeti érzését, az ön zsebéből is kilopják a pénzt?

– Nem. Mert a nemzeti érzésre áldozni kell. Az olimpiára én a saját zsebemből is áldoznék. Az állampolgárnak, ha, úgy tetszik, az én szemszögemből nézve, az a fontos, hogy időre elkészüljön egy állami beruházás, és biztonságosan működjön. Ha ennek az az ára, hogy olyanok viszik el a pénzt, akiket nem szeretünk, akkor azt én elfogadom. Másrészt ki mondta, hogy a paksi bővítésnél és a budapesti olimpiánál korrupció lesz? Itt csak feltételezések vannak.

– Nem egészen. Lánczi András, a kormány egyik fő ideológusa, azt mondta a nemzeti tőkésosztály helyzetbe hozásával kapcsolatban, hogy amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája.

– Sokan mondják, hogy nálunk nincs elegendő nemzeti tőke, azt meg kell valahogy teremteni. Ez a kapitalizmusban sem az elsőáldozó lányok stílusában szokott történni. Ha ebben a kormány valamilyen formában segít, az csak jó lehet. Persze, aki nem kap a pénzből, az kiabál, hogy őt kihagyták.”

Az mondjuk minden értelmes ember számára teljesen nyilvánvaló, hogy az olimpiarendezés egy gigantikus lopás (lenne), erre jó bizonyíték, hogy már a pályázatra is több milliárd forint ment el, de nagyon igyekeztek titkolni, hogy kinek és hogyan. Az se nyugtatja meg a közpénzért aggódókat, hogy csak idén 4 milliárdért reklámozza a budapesti olimpiát a Fradi-vezér cége, a tanácsadási keretet pedig egy pofátlan indoklással, Róma visszalépésére hivatkozva emelték meg 5,7-ről 7,2 milliárd forintra (+1,5 milliárd). A budapesti olimpia korrupciós kockázata olyan magas, hogy még a fideszes vezetésű Állami Számvevőszék sem próbálta meg letagadni.

Szerencsére hiába mondta Tarlós István főpolgármester, hogy aki szereti Budapestet, az ne írjon alá az olimpiáról szóló népszavazásért, és hiába kontrázott rá erre Bencsik András azzal, hogy hazaárulónak nevezte az aláírókat (cserében a Bors jól lekomcsizta), a népszavazást kezdeményező Momentum már a népszavazás kiírásához szükséges aláírások harmadát, nagyjából 50 ezret összegyűjtött. Így ha minden jól megy, Bostonhoz és Hamburghoz hasonlóan Budapesten is a lakosság dönthet majd arról, hogy akar-e olimpiát.

Januári előfizetési akció!

Januárban minden huszadik régi és új előfizetőnket megajándékozzuk egy Átlátszós pólóval. Részletek itt.

Megosztás