Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Igazi hungarikum sztori: AZ ÓRA

 

Az a Budapest akar olimpiát rendezni, ami még egy 18 milliós köztéri órát sem tud normálisan üzemeltetni.

Van az a szállóige, hogy majd akkor rendezzen olimpiát a magyar főváros, ha legalább már egy (de inkább több egymást követő) átlag hétköznapot sikerül hibamentesen levezényelnie. Metrótűz és egyebek nélkül, csak úgy simán, már-már unalmasan.

Itt van például a Moszkva téri óra története: megfilmesítve nagyokat lehetne nevetni rajta. Így testközelből nézve csak kínunkban kacagunk az abszurditásán, de legalább elmondhatjuk, hogy mi átélünk olyasmiket, amiket az imperialisták csak a moziban látnak!

A bajok két éve, 2015 januárjában kezdődtek, amikor a Moszkva Széll Kálmán térről a nagy átépítés miatt leszerelték a régi órát, ami 1941 óta volt ott.

Három hónappal később kiderült, milyen lesz az új óra. Mint egy álom!

„Egy hatméteres látszóbeton oszlop tetején lévő digitális óra mutatja majd a pontos időt a Széll Kálmán téren. Az új órát a Szövetség ’39 csapata tervezi, akik a régi óra árnyképét is megőriznék az új alkotásban. Az óra nemcsak az időt mutatja majd, hanem mobilalkalmazások és betonba épített érzékelők segítségével összeköttetésben lesz a téren járókkal.”

Aztán jött a valóság. A teret 2016 májusában átadták, két nappal később pedig már javítani kellett. A fákat meg fél év múlva cserélni, mert kirohadtak a sok betontól víztől. Az órából elhagytak két extrafunkciót, konkrétan a dátum és a hőmérséklet kijelzését, maradt az alap, a pontos idő mutatása. De ez se megy rendesen. 2017. január 8-án a közterületi problémákkal foglalkozó Járókelő tette közzé, hogy az új óra rosszul mutatja az időt.

Ezután kiment az Index is megnézni, és csodára bukkantak.

„Véletlengenerátor hajthatja a Széll Kálmán tér köztéri dizájnórát, amit a tér felújításakor tettek a régi klasszikus óra helyére. Nemcsak hogy késik (vagy siet), de teljesen rendszertelenül teszi ezt.

Szerdán délelőtt és délután is arra jártunk, és csináltunk egy-egy kontrollfelvételt. Az eredmény döbbenetes.

Az óra reggel 10 óra 39 percet sietett. Kora délután viszont  már csak 49 percet. A két ellenőrzés között eltelt 3 óra 13 perc alatt tehát 9 óra 56 percet tett meg, azaz háromszorosára gyorsult benne az idő.”

Fotó: Tenczer Gábor

Fotó: Tenczer Gábor

 

Ezután egy (vagy több) ismeretlen tettes találékonyan orvosolta a helyzetet: celofánnal faliórákat partizánkodott a totemoszlopra.

falioramoszkva

 

A kézműves technikával készült pontosidő-jelzés persze nem tartott sokáig, gondos kezek egy napon belül leszedték a hibátlanul működő órákat, így a téren újra átvette az uralmat az önkényesen villogó digitális kijelző.

Ezt követően jött az egymásra mutogatás: a gyártó úgy nyilatkozott, hogy a BKK miatt rossz az óra, a BKK szerint meg a gyártó a hibás.

A történet úgy teljes, ha azt is tudjuk, hogy a Moszkva tér felújítása nettó 5,3 milliárd forintba került, de a tételes költségeket nem akarta elárulni a BKK. Az Index azonban bíróságra ment emiatt, és meg is nyerte a pert. A BKK-nak ki kellett adnia a beruházás elszámolását, amit az Index nyilvánosságra is hozott.

Az egyik doksiból (PDF, 18. oldal alja) kiderül, hogy a „Formaoltalommal levédett beton köztéri óra” néven futó műalkotás 18 millió 150 ezer forintba került. Ennyiből akár működhetne is normálisan.

Végül a Nemzeti Problémamegoldó Bizottság a békeidőkben használt kreatív gányolás helyett a vészhelyzetekben alkalmazott izommódszerrel oldotta meg a problémát: kikapcsolták az órát.

Rosszul jár? Nem! Naugye.

fotó: Botos Tamás / 444

fotó: Botos Tamás / 444

 

Januári előfizetési akció!

Januárban minden huszadik régi és új előfizetőnket megajándékozzuk egy Átlátszós pólóval. Részletek itt.

Megosztás