Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Rohadnak a fák a sok beton miatt? Semmi gond, kicserélik őket

Magyarországon mindenre van kreatív és unortodox megoldás.

tamogatoi_banner_cikkbe

Nemrégiben átadták végre a felújított Széll Kálmán teret, ám van egy kis gond: olyan jól sikerült a térkövezés, hogy a frissen ültetett fák máris elkezdtek rohadni.

Szerencsére a beruházásért felelős BKK megtalálta a megoldást:

KICSERÉLIK A FÁKAT.

Mert természetesen azok tehetnek arról, hogy nem bírják a körülményeket.

Ja, meg a sok víz a hibás.

„a fák elültetésekor a lehetőségekhez képest a legnagyobb méretű ültető gödröket alakította ki a kivitelező, amelyekbe a növényeknek megfelelő minőségű talajt dolgoztak be.

A tér adottságai közé tartozik azonban, hogy az eredeti talaj csak csekély mértékben vízáteresztő, így az ültetőgödrökön kívüli talaj nehezen engedi elszivárogni a csapadékot és a különböző rétegvizeket.

Emellett a téren a kivitelezés alatt is jelentkezett a talajban nagy mértékű keresztirányú vízmozgás, amely a talajvíz szintjének folyamatos utánpótlását biztosítja.

Az elmúlt hetek alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék is hozzájárult ahhoz, hogy néhány fa rossz állapotba került.

Ezeket a példányokat az őszi időszakban, amely alkalmas a faültetésre, olyan fajtákra cseréli majd a kivitelező költségmentesen, a térre vállalt garancia keretében, amelyek ellenállóbbak a helyi adottságoknak.”

szellkalman1

 

A további hasonló esetek elkerülése érdekében remélhetőleg kaktuszokra vagy cserepes muskátlira cserélik ezeket a kényes fákat, amik nem bírják a sok betont és kevés sok vizet.

via Index

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás