Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Vajon mennyi a tej áfája?

Ha Vida Ildikónak étterme lenne, őt is megbüntetné a NAV. Magyar tanmese a nem alkoholtartalmú italok kedvezményes áfájáról.

Lehet, hogy Vida Ildikó nem tud angolul, de az adószabályokhoz csak ért volt NAV-vezetőként. Ugyanezt Tállai András jelenlegi elnökről már nem mernénk állítani. De ez mindegy is, mert ha éttermet nyitnak, mondjuk beszállnak a Vajna Tímea-féle fánkbizniszbe, ők sem tudják megúszni majd egy revizori ellenőrzés során a bírságot. Mert ember nincs a talpán, aki meg tudja mondani, hogy mennyi lesz például a fánk mellé eladott tej áfája: 5%, 18% vagy 27%? Bármelyiket is választja az eladó, lesz érv a bírságolása mellett. Magyar tanmese a nem alkoholtartalmú italok kedvezményes áfájáról.

Esküszöm, nem hiszem el, amit olvasok itt: tényleg lehet bármennyi a tej áfája. Ugye Magyarország büszkélkedhet Európa legmagasabb, 27%-os áfakulcsával. De jövőre minden jobb lesz, mint minden évben, amióta a kormány a nemzeti érdekeket képviseli a nemzet együttműködés rendszerében. Például kedvezményes lesz a nem alkoholtartalmú italok áfája. Vagy nem. De leginkább talán.

Ahhoz, hogy 18%-os legyen az áfája mondjuk a limonádénak (vagyis a 100 forintos termékért 127 helyett 118 lesz a fizetendő ár nekünk fogyasztóknak), az első feltétel az, hogy a vásárlásunk vendéglátóipari szolgáltatás nyújtatásnak minősüljön, és nem termékértékesítésnek. A kettő különbségének megértéséhez külön kurzust kell elvégezni, érzékletes példaként szolgáljon az, hogy ha pultot helyeznek el a fogyasztás céljából az étkezdében, akkor 27% lesz az áfa a fánk mellett fogyasztott limonádéért, ha viszont a pult előtt van egy asztal, egy szék és szalvéta az asztalon, akkor 18%. Ismétlem, hihetetlen, de igaz, Örkény ilyet nem talált volna ki. Hogy mi van akkor, ha nincs asztal, de a pulton van szalvéta és mondjuk szívószál is, azt nem tudom. De ez mindegy is, mert a döntő az, hogy a próbavásárlást lefolytató revizor mit gondol erről, vagy végső soron a bíróság. Azt meg lehetetlen megjósolni. Hiszen itt nem áll meg a történet!

Ha a fánkot és a limonádét munkahelyi közétkeztetés keretében vásároljuk reggelire, akkor mindegy, hogy pulton, asztalnál, szalvétával vagy anélkül vesszük, az áfa 27% lesz, mert erre külön szabály van.  Ha viszont önkiszolgálóban vesszük meg ezeket, ahol van WC, takarítás meg szalvéta és szívószál, akkor megint jár a 18%-os áfa.

De hogy ne legyen ilyen egyszerű a képlet, bonyolítsuk kicsit. Tegyük fel, hogy nem kétséges, a cégünk jogosult 18%-os áfával értékesíteni a cuccait. Mármint általában. Mert konkrét esetben mi van akkor, ha az étterembe bemegyek, de le se veszem a kabátomat, hanem kérek egy liter limonádét, amit bontatlanul elviszek onnan? Akkor ugyan vendéglátóipari egységben vettem a helyben készített italt, de nem vettem igénybe semmilyen sajátos vendéglátóipari szolgáltatást, ezért az áfa 27%-os marad. Egyértelmű, ugye? És mi van, ha a kedves vendég azt mondja, hogy helyben kéri az ételt-italt, így 18%-os áfát fizet, majd elcsomagolja azonnal  és hazaviszi? Ebben az esetben semmilyen éttermi szolgáltatást nem vett igénybe: sem asztal, sem szalvéta, se budihasználat. De a terméket olcsóbban kapta 9%-kal. No, ilyenkor mennyi a helyes ÁFA?

 

afakalauz

Az ábrát Békeiné Kiss Andrea okleveles adószakértő készítette.

 

És ha eddig nem lenne bonyolult, akkor nézzünk egy kicsit érdekesebb tejes példát. Valaki éttermet üzemeltet, ahol reggelizni is lehet. A reggelizési élmény teljesebb kiszolgálása érdekében kistermelőtől minőségi tehéntejet szerez be, amelyet 2 deciliteres üvegekben szállítnak ki. Ha a vendég a tejet hazavinné, akkor – mivel a tej értékesítése speciális, 5%-os kulcs alá esik egy másik szabály miatt – 5%-os adókulccsal kell kiállítania a nyugtáját. Ha a vendég leül és kér a tejből egy pohárral, akkor 27%-os áfa kulccsal kell számlázni, mert a tej ilyen felszolgálása nem termékértékesítés, hanem éttermi szolgáltatás keretében megvalósult italforgalom, amelyre csak akkor alkalmazandó a kedvezményes adókulcs, ha az italt helyben készítik. Az üveg kibontása és a tej kitöltése nem minősül helyben készítésnek ezért ez esetben 27%-os a tej adókulcsa.

Az új szabályozás annyira jól sikerült, hogy még a közmédiában is elmondták, hogy az valójában szar. Nem is lesz ott többet vendég a meghívott adószakértő úr, arra mérget vehetünk.

N.L.

Előfizetőket keresünk
Támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

Megosztás