Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Így módosítaná a budapesti olimpia helyszíneit a Fővárosi Közgyűlés

A Fővárosi Önkormányzat honlapjára felkerült a közgyűlés szeptember 28-i ülésére benyújtott előterjesztés, ami az olimpiai pályázat októberben esedékes második szakaszával függ össze. Több helyszínt módosítanának, és új létesítményeket is bevonnának a rendezésbe. A Hármashatár-hegyen lennének a kerékpár-versenyek.

A budapest.hu-ra nemrég felkerült Tarlós István főpolgármester előterjesztése, melyet a szeptember 28-i ülésén fog tárgyalni a Fővárosi Közgyűlés.

A dokumentum szerint október 7-ig esedékes a budapesti olimpiai pályázat második szakaszához kapcsolódó dokumentáció benyújtása, és ezért szükséges az előterjesztésben szereplő határozat elfogadása.

Az előterjesztéshez mellékletként tartozik több területhasználati garanciát az olimpiai helyszínnek kinézett területek tulajdonosaitól (pl. a BKV-tól), de a lényege igazából a Master Plan módosítása. Eszerint több versenyhelyszínt megváltoztatna a főváros, az indoklás szerint a legoptimálisabb utóhasznosítási és fenntarthatósági igények, a jobb kihasználtság, és a gazdaságosabb olimpiarendezés érdekében.

A módosított helyszínlistán több új létesítmény is szerepel:

– Budapesti Olimpiai Aréna

– Dunai Evezősközpont

– Tüskecsarnok

– Óbuda Aréna

– Hármashatár-hegy

– Bozsik-stadion

 

olimpiaeloterj

 

A módosított Master Plan szerint összesen 11 létesítményt építenének direkt az olimpia miatt, és ebből 7 lenne ideiglenes.

 

masterplanvaltozas

 

A főpolgármesteri előterjesztés szerint változna a médiafalvak, valamint a sajtó- és közvetítőközpont elhelyezése is. Utóbbi tervezett új helyszíne a Hungexpo, a három médiafalu javasolt helyszíne pedig Lágymányos (Kopaszi-gát), FOKA-öböl és Józsefváros (a régi pályaudvar területe).

Az összesen 6.500 szobás médiafalvak, és a 17 ezer sportoló elhelyezésére alkalmas Olimpiai Falu utóhasznosítását önkormányzati és kormányzati bérlakásprogrammal, kollégiumként, illetve piaci szereplők bevonásával képzelik el.

A fővárosi közgyűlés szeptember 28-án tárgyalja az előterjesztést.

Az olimpiával kapcsolatos népszavazási kezdeményezéseinkről egyelőre nincs hír, a Fővárosi Választási Bizottságnak és a Nemzeti Választási Bizottságnak október 6-ig kell döntenie róluk.

 

Előfizetőket keresünk
Támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

Megosztás