Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Kiesett Orbán csapata? Sebaj, majd feljut helyette Sesztáké vagy Tállaié!

Miután mindenki ki(kár)örömködte magát azon, hogy szombaton kiesett a Felcsút futballcsapata az NB I.-ből, érdemes megnézni, hogy a másodosztályban kik esélyesek arra, hogy feljussanak a helyére. Egyből le fog fagyni a mosoly az arcokról.

tamogatoi_rontgen_jav2

Nem jöttek be az összeesküvés-elméletek, és szombaton a Felcsút hiába nyert a foci NB I. utolsó fordulójában (2-1 a Honvéd ellen), a Vasas győzelme miatt (2-0 az MTK ellen) utóbbi lesz jövőre is első osztályú. Az Orbán Viktor szomszédjában játszó csapat három szezon után távozott a magyar foci legmagasabb osztályából.

Nem kevés gúny és káröröm tárgya most ez a kiesés. Üröm lehet az örömben, hogy az eddig és vélhetően ezután is Felcsútra folyó bújtatott sok milliárd forint közpénzből mostantól nem egy elsőosztályú, hanem egy másodosztályú csapatot fognak hizlalni.

És a focibajnokságok logikája már csak olyan, hogy a kiesők helyére feljutnak mások az alsóbb osztályból. A Felcsút mellett a másik kieső a Békéscsaba, helyükre jönnek tehát ketten az NB II.-ből. (További összeesküvés-elméletek tárgya az a feltételezés, hogy a futballszövetség hamarosan 14 csapatra emeli a tavaly 12-re csökkentett NB I.-es létszámot és így helyet szorítanak a kormányfő csapatának is. Ezt azonban határozottan cáfolta az MLSZ.)

Ha megnézzük, kik állnak most a feljutást érő vagy arra esélyt adó pozícióban az NB II.-ben (öt fordulóval a vége előtt), le fog fagyni az arcokról a Felcsút kiesése okozta kárörvendő mosoly: a NER így is, úgy is jól jár.

Az első és szinte biztosan feljutó a Gyirmót. Itt nem találunk egyetlen fideszes erős embert, és a Győr szélén található csapat sok éve esélyes az NB I.-re. Apró szépséghiba a történetben, hogy a Gyirmót tavaly avatott új stadiont (600 millió forint taóból és 300 millió önrészből) – miközben a város másik végében ott áll a csődbe ment Quaestor tíz éve sem átadott ETO Parkja, rendezetlen tulajdonviszonyokkal, és benne egy NB III.-as csapattal.

Ha a másik feljutó helyre pályázó csapatokat nézzük, már csőstül jönnek a fideszes erős emberek. A hétvégi eredmények után a második, vagyis feljutó helyen a Kisvárda áll. A kisváros Seszták miniszter hátországa, róla nemrég írta a Szon.hu, hogy „nincs szurkolói ankét Kisvárdán, amelyen ne kapna szót dr. Seszták Miklós, aki ugyan nem szereti, ha szűkebb pátriájában így szólítják, de vele kapcsolatosan kihagyhatatlan, hogy nemzeti fejlesztési miniszter.” A Kisvárda hamarosan 1,6 milliárdból épülő stadiont kap, és sokan már most is Kelet Felcsútjának becézik.

A jelenleg harmadik ZTE-nek legalább futballmúltja van: a zalaegerszegiek 2001-ben bajnokok lettek. Itt a Pharos ’95 nevű, pályaépítésben utazó dunavarsányi cég a tulajdonos. Már több körben írtunk arról, hogy jól hasít a stadionépítési megbízásokkal, ezenkívül külön érdekes, hogy telephelye van Felcsúton, a  Fő út 0311/5. alatt. Erre a címre van bejegyezve  a Mészáros és Mészáros Kft. is, illetve a cégadatok szerint ez Mészáros Lőrinc állandó lakcíme.

A negyedik most a Mezőkövesd, amelynek elnöke Tállai András NAV-elnök. A kövesdiek egy szezont már eltöltöttek az NB I.-ben (2013/14-ben), de kiestek. A csapat új stadionját most fejezték be, úgy, hogy a kormány többször is kisegítette az építkezést.

Matematikailag még van esélye a feljutásra az NB II.-ből a Balmazújvárosnak (itt a város volt polgármestere, fideszes parlamenti képviselője, Tiba István az erős ember), illetve a Csákvárnak (történtesen kb. 10 kilométerre fekszik Felcsúttól), de bármelyikük második helye nagyobb meglepetés lenne a Felcsút kiesésénél is.

Fotó: 444.hu

FRISSÍTÉS: Időközben a Bors megszólaltatta a Kisvárda sportigazgatóját, Révész Attilát, aki azt mondta, hogy hiába állnak jól, egyelőre nem vállalják az NB I.-et, az induláshoz szükséges licencre sem adták be a kérelmet. Az ok: nincs még megfelelő stadionjuk. Ez persze újabb találgatásra adna okot a Felcsút bennmaradásával kapcsolatban, de a szabályok szerint ha egy feljutó nem tudja vállalni az indulást, vagy egy NB I.-es csapat nem kap licencet, akkor az NB II. legjobb nem feljutó csapata lesz élvonalbeli.

Ha tetszett a cikk, és érdekel, hogy mire költi a stadionpénzeket a kormány,

támogasd az Átlátszót havi 1000 forinttal, vagy add neki az adód 1%-át, hogy megtudd, mire megy el a maradék 99%!

Megosztás