Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A Groupama Arénát üzemeltető francia cég vállalta magára a bunkó kukkolós videót

Valakinek el kellett vinnie a balhét. A szerep a stadiont üzemeltető francia cégre jutott, aminek az a Vámos Zoltán az ügyvezetője, aki korábban az FTC Zrt. kommunikációs igazgatója volt.

 

banner2_mozgo_2

Tegnap tettük ki azt a videót, ami a Groupama Aréna hivatalos Facebook-oldalán jelent meg nőnap előestéjén, és ami a hétvégi Fradi-Felcsút meccset reklámozza úgy, hogy egy férfi a kulcslyukon keresztól kukkolja az átöltöző bírónőt.

Nem sokkal később levelet kaptunk a Groupama Biztosítótól, miszerint

„A videó nem a Groupama Aréna, hanem a Ferencvárosi Torna Club alkotása volt (…) Az oldalon megjelent, hétvégi fordulót népszerűsítő videó tartalma a Groupama Biztosító cégfilozófiájával és kultúrájával összeegyeztethetetlen. Tartalmáról és nyilvánosságra hozataláról társaságunknak nem volt tudomása.”

ám nem sokkal később a Fradi is letagadta, hogy köze lenne a szexista reklámhoz:

„1. A videót NEM az FTC rendelte meg, a videó NEM az FTC műve.
2. A videó NEM tetszik nekünk.”

Végül kijött a stadiont üzemeltető cég közleménye, miszerint ők csinálták, de már megbánták.

„A tegnapi napon a Groupama Aréna hivatalos facebook oldalán megjelenő, hétvégi labdarúgó mérkőzést beharangozó videó a Lagardere Sports Hungary, azaz az aréna üzemeltetője és működtetője által került elkészítésre és publikálásra, a Ferencvárosi Torna Club és a Groupama Biztosító, valamint a klub további partnereinek bevonása nélkül.

A Lagardere Sports Hungary elnézést szeretne kérni azoktól, akiket a tartalommal megbántott, és ezúton fejezi ki a hölgyek iránt érzett nagyrabecsülését és tiszteletét.”

Elvileg tehát minden rendben, se a Fradi, se a szponzor Groupama nem hibás a bunkó videó ügyében.

Azonban érdemes megnézni, hogy kicsoda-micsoda a videót bevállaló Lagardere Sports Hungary Kft.

Látszólag valami önálló, külön entitásról van szó, de a tisztán üzleti alapú megállapodásnál kicsit bonyolultabb a viszony.

Az új Fradi-stadion üzemeltetéséről még az épüléskor, 2014 áprilisában állapodott meg az FTC az akkor még Lagardere Unlimited Stadion Splutions (LUSS) nevet viselő, francia központú, Európában létesítmény-üzemeltetési tapasztalatokkal bíró cégcsoporttal.

A LUSS egy nagyobb éves összeget fizet az FTC-nek, és ennek fejében a stadion üzemeltetésének, sőt, a Fradi marketingjogainak értékesítésének a jogát is megkapta. A megállapodás szerint a klubnál csak a „játékosok értékesítéséből származó pénzek, a TV-közvetítésekből jövő források, az UEFA-tól befolyó összegek és az ajándéktárgyak értékesítésének jogai” maradnak. Azt, hogy mekkora összeget fizet a Lagardere a Ferencvárosnak, nem árulták el („évente egy nagyobb összeget garantál a klub kasszájába”), de iparági pletykák szerint egymilliárd forint körüli az ellentételezés.

A Lagardere azonban sok multicég hazai gyakorlatától eltérően nem a saját kipróbált embereit ültette be a budapesti cégbe. A LUSS ügyvezetője az a Szekeres Tamás lett 2014 áprilisában, aki nemcsak játékosként, hanem vezetőként is megfordult a Fradinál: fejlesztési igazgatóként konkrétan ő készítette elő a stadionprojektet a klub részéről, és nyilatkozott arról, hogyan keresik az alkalmas, minden bizonnyal külföldi üzemeltetőt. Majd amikor jött a Lagardere, akkor az egyik együttműködő féltől átült a másikhoz.

Szekeres ténykedése nem volt egy diadalmenet, ekkor derültek ki a Groupama Aréna elsőre horrorisztikus bérlet- és jegyárai (amelyeket vissza kellett vonni és korrigálni); ekkor alakították ki a vénaszkennert; néhány hónappal az átadás után kiderült, hogy már tönkre is ment a gyepszőnyeg, amit később cserélni is kellett; illetve Szekeres egy előadáson kifejtette azt a filozófiát, amit a Fradi vezetői csak hallgatólagosan vallanak, vagyis hogy új stadionhoz új szurkolótábor dukál (ezt később Szekeres cáfolta, szerinte félremagyarázták szavait).

Szekeres 2014 végén közös megegyezéssel távozott, de ez nem okozott hatalmas törést a Groupama Arénát üzemeltető francia Lagardere és a Fradi viszonyában. Az üzemeltető cég két új ügyvezetője ugyanis Siklósi Csaba és Vámos Zoltán lett. Siklósinak már tapasztalata is volt ilyen téren, hiszen a volt debreceni futballista részt vett az ottani Főnix-csarnok üzemeltetésében. Vámos ebben a munkakörben ugyan nem mozgott otthonosan, de a Fradival való kapcsolatban be tud segíteni: ő ugyanis az FTC Zrt. kommunikációs igazgatói székéből ült át a stadion-ügyvezetői íróasztalhoz.

Szóval nincs is köze a Lagardere-nek a Fradihoz, meg van is.

Másrészt azért is furcsa az állítás, hogy a Groupama Arénát üzemeltető francia központú cég műve a szexista kisfilm, mert eddig úgy tudtuk, hogy „A NYUGAT” és az ilyen multik éppen a „felforgató eszméket”, az egyenlősdit, a feminizmust, a gendert, a píszít, a melegjogokat terjesztik a magyar köztudatban. Ehhez képest most magukra vállaltak egy olyan videót, ami a tipikus, utcán és a parlamentben is gyakran tapasztalható magyar suttyóság megtestesítője. Elég érdekes dolog ez.

Támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal, nekik sose kell szégyenkezniük a munkájuk miatt.

Megosztás