Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Képálom a Szerb utcában

Múzeumigazgató, műkincsek, fontos ember, haveri cég, rokoni szálak, filmforgatás – regénybeillő sztorit dobtak össze a NER szereplői csuklóból és némi közpénzből.

 

banner2_mozgo_2

Egy hete ugye megírta az Átlátszó, hogy 1,5 év pereskedés után végre megkapták azt az egyébként egyértelműen a nyilvánosságra tartozó adatot, hogy hol volt 3 hónapig 10 db nagyértékű festmény, amelyeknek az állam a tulajdonosa, de az őket őrző Szépművészeti Múzeum kikölcsönzött havi 15 ezerért Halkó Gabriella és Jáksó László közös cégének, a Brand Lab Kft.-nek.

Halkó Gabriella neve több okból is ismerős lehet:

– január végén nevezte ki Andy Vajna a TV2 gazdasági igazgatójává

– 841 millió forintért gyártotta a köztévére az óriásit bukó Marslakók című sorozatot

– Apropó Kft. nevű cége 2013 óta gyártja a Ridikül című műsort epizódonként 3,4 millió forintért, természetesen szintén az MTVA-nak (eddig kb 440 rész ment le, az úgy nagyjából 1,6 milliárd forint)

Nos, a 300 millió forintot érő antik festmények a Szerb utca 9-ben voltak, abban a lakásban, aminek a kapucsengőjén Halkó Gabriella neve van kint, pedig elvileg semmi köze hozzá, hiszen a lakást hivatalosan a szomszédok szerint ott gyakran feltűnő Habony Árpád…..volt anyósa, az Orbán Viktor Facebook-oldalát szerkesztő Kaminski Fanny….édesanyja bérli az V. kerületi önkormányzattól.

Vagyis papíron a műkincseket odavivő Brand Lab Kft.-nek semmi köze ahhoz a lakáshoz, ahol 3 hónapig tárolták a képeket, de sebaj, a Szépművészeti megengedte nekik, biztos szabályos volt a dolog.

Illetve nem biztos, mert az pár nap alatt kiderült, hogy a kölcsönzéshez minisztériumi engedélyt kellett volna kérnie a múzeumnak, ám ez nem történt meg, ezért Balog Zoltán EMMI-miniszter írásbeli figyelmeztetésben részesítette Baán Lászlót, a Szépművészeti főigazgatóját.

Aki egyébként képes volt azt nyilatkozni, hogy a kölcsönzés megérte a múzeumnak, mert festményenként havi 15 ezret, összesen félmillió forintot kerestek az ügylettel.

Baán László nem mellesleg Habony Árpád esküvői tanúja volt.

És a HVG-nek elmondta, hogy

azért kellettek a festmények Halkóéknak, mert a híres Szerb utcai lakásban forgattak volna valamit, talán épp a Marslakókat.

 

Szövevényes családi szálak, ármány, és sok pénz – ha egy brazil szappanopera nem is, de egy Kusturica-film már vastagon kijönne a sztoriból.

Támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal.
Olcsóbb, mint egy műkincs a Szerb utca 9-ben.

Megosztás