Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Pedagógustüntetés, ahogy a Fidesz látta

Röviden: nem értik. Vagy ami rosszabb: nem akarják érteni.

 

banner2_mozgo_2
Szombaton 11 órától mintegy 30 ezer ember vett részt a pedagógusok tüntetésén, amelynek hatásos befejezéseként a résztvevők 5 percig álltak néma csendben a szakadó esőben. Ez volt a válaszuk arra, hogy pénteken Kovács „Eh” Zoltán kormányszóvivő azt nyilatkozta, hogy szerinte a pedagógusok egy része nem tárgyalni, hanem balhézni akar; és Lázár János is arról beszélt a csütörtöki kormányinfón, hogy ne balhézzanak, tárgyaljanak.

Lázárnak zseniálisan üzentek vissza a tanárok:

„A Pedagógusok Szakszervezete tájékoztatja Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert arról, hogy a pedagógusok tisztelik a törvényeket, és ismerik a jogaikat. Elvárják és remélik, a miniszter is tisztában van azzal, hogy a gyülekezési- és a sztrájkjog nem a hatalom adománya. (…)

A Pedagógusok Szakszervezete sajnálattal állapítja meg, hogy Lázár János megfelelő információk hiányában, alaptalanul és durván vádaskodik. A Pedagógusok Szakszervezete egyetért azonban azzal a megállapításával, hogy a köznevelés intézményeitől távol kell tartani a napi politikát. Ezért foglalt állást az ellen, hogy az iskolai ünnepélyeken politikusok vegyenek részt, hogy az óvodások dicsőítsék a kormányablak munkáját, hogy a Kormány által megíratott műsorokat adjanak elő az általa fontosnak tartott ünnepek alkalmával. (…)

A Pedagógusok Szakszervezete köszönetét fejezi ki a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, hogy a sajtó nyilvánosságát felhasználva felhívta a közvélemény figyelmét a Pedagógusok Sztrájkbizottsága által szervezett 2016. február 13-i tüntetésünkre, segítséget nyújtva ezáltal ahhoz, minél többen ott legyenek a Kossuth téren.”

Ész és elegancia az egyik oldalon, a másikon meg a szokásos Fidesz-stílus.

Már 1 órája ment a tüntetés, mikor sajtótájékoztatót tartott a nemrég leváltott Czunyiné utóda, Palkovics László vadiúj oktatási államtitkár. Remek ütemérzékkel azt mondta, hogy „Okafogyottá vált a szombati, pedagógusok sztrájkbizottsága által szervezett fővárosi tüntetés, nincs olyan, a szakszervezetek által felvetett kérdés, amelyről a köznevelési kerekasztalon, illetve külön egyeztetésen ne tárgyaltak volna”.

Nem jött be, nem rohantak haza azonnal.

Aztán kijött egy interjú Klinghammer István korábbi felsőoktatási államtitkárral, aki nem kertelt, közölte, hogy teljesen értelmetlennek tartja a tüntetéseket, szerinte a mostani sem old meg semmit, és „Olyan pedagógusokra van szükség, akik okosak, erkölcsösek, és ezeket adják át a diákoknak. Ezért vagyok pipa, ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kockás inges tanári kar grasszál.

Borbélyhoz a hippikkel!!

Végül Pósán László tartott egy sajtótájékoztatót, amin elmondta, hogy kiszámolta a pedagógusok követeléseinek árát, és arra jutott, hogy az már az adófizetőket terhelné, és „Bérrendezés zajlik most és ehhez képest most még plusz újabb 18 százalékos követelés azt gondolom,hogy az már egy elég nagy pofátlanság

Pedig a tanárok a legelején megmondták, hogy nem pénzt akarnak, hanem normális oktatási rendszert, de sebaj.

Ott, ahol a kiszivárgott hírek szerint állítólag a miniszterelnök is abban a hitben él, hogy a tüntető pedagógusokat rejtélyes külső erők mozgatják, mert „Lássuk be, nem életszerű, hogy egy szép reggel Miskolcon Pilz Olivér felkel, rájön, hogy rendkívül elégedetlen és elkezd levelet írni, tiltakozni.”

Szerintem viszont teljesen életszerű, hogy miután évekig szívnak nyomorultak a KLIK-kel és a megemelt óraszámokkal, majd többszöri jelzésükre sem kapnak semmilyen reakciót, minden marad ugyanolyan szar, akkor megunják, és kimennek az utcára. És ez minden hasonló kormánypárti nyilatkozattól csak egyre életszerűbb lesz, akár az egészségügyben és máshol is.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Csupa életszerű dologról írnak.

Megosztás