Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

„Az oktatással jó irányban indultunk el”

Péntek, szokásos hétvége előtti agylezsibbasztó Orbán-szómágia a Kossuth Rádióban.
Akár minden pénteken lehetne szemlézni, de csak kis dózisokban lehet csak adagolni, így is elég kemény.

 

banner2_mozgo_2

 

A mai viszont …

Az oktatás ügyével kezdődött a Kossuth rádióban péntek reggel sugárzott, Orbán Viktorral készített interjú. Arra a kérdésre, hogy mit vár a magyar oktatástól, a miniszterelnök azt mondta: hogy segítsen a szülőknek abban, hogy a gyerekek jó erőben lévő, jó lelki erőben lévő, nemzetközileg versenyképesek legyenek.

A kormányfő azt állítja, hogy amikor 2010-ben elkezdték az oktatás átalakítását, akkor kiderült, hogy pénzügyileg fenntarthatatlan az akkori rendszer, az utólag pedig mindegy, hogy ki tehet róla. Ezért újra kellett szervezni. Az is kiderült, mondta, hogy a gyerekeink egyre kevésbé állnak helyt a nemzetközi versenyben. Tehát az oktatási rendszerünk pénzügyileg és szakmailag megbukott. A felelősséget nem szeretné porciózni, de mindegy is, az egészet meg kellett változtatni – állítja Orbán, aki szerint jó irányban indultak el.

Orbán azt mondja, érti a pedagógusok szakmai felvetéseit, amit meg is vitatnak majd, de a középpontba a gyerekeket kell helyezni, az a kérdés, hogy felkészítjük-e őket arra, hogy boldog életet hozzanak létre maguknak.

Orbán azt állítja, hogy nyílt kormányzás zajlik, mindenkinek a véleményét meghallgatják, és a Pedagógus Kar létrehozása szerinte ennek a példája. Orbán megköszönte a társadalomnak az áldozatot, amelyet a pedagógusokért hoztak, hiszen 700 milliárdot megközelítő forrásbővülést kaptak (szerinte a fejlesztési oldalon 450 milliárd forint, béroldalon pedig körülbelül 230 milliárd forint érkezett az oktatásba). Sem a rendőrök, sem az ápolók nem mondták, hogy ők akarnak előbb béremelést – állítja Orbán.

Nehéz eldönteni, hogy csak a szokásos cinikus „tudom hogy tudjátok hogy hazudok” szöveget nyomja, vagy annyira elzártan él a valóságtól, hogy ő tényleg úgy tudja / azt mondták neki, hogy jó irányban mennek a dolgok.
Melyik a kisebbik rossz?

Jó irányban mennek a dolgok:

Screenshot_01843
A „nyílt kormányzás zajlik, mindenkinek a véleményét meghallgatjuk” a II. és a III: Orbán kormány egyik legerősebb mondata. Bevallom így 9 év blogolás után tényleg jóformán már mindenre csak megvonom a vállamat, de ezt olvasva azért hangosan felnevettem.

Erre a „véleménymeghallgatásra” a legutolsó és legfrissebb példa a KLIK sok tankerületi gyűlése, ahol pont azzal a KLIK-kel kell(ene) egyeztetni, akik a központosított kormányzás végrehajtói.

Hamarosan be kell íratni a kisfiamat bölcsibe, tárt karokkal várja a magyar közoktatás.
Már most azon töröm a fejem, hogyan lehetne kikerülni az állami általános iskolát. Meg az egyházit.
(Ha most erre azt írja valaki, hogy 5 év múlva lehet, hogy sokkal jobb lesz, akkor meglesz a mai nap második hangos felnevetése.)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás