Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Népszavazást az olimpiáról!

Nem értünk egyet sem Lázár Jánossal, sem Tarlós Istvánnal. Úgy gondoljuk, igenis jogunk van beleszólni abba, hogy mire költ el az ország 740 milliárd forintot.

Még 2014-ben összeszedtük, hogyan is született meg a magyar olimpia ötlete. Személyesen Orbán Viktor találta ki 2000-ben, és a Fidesz fel is használta a 2002-es kampányban: 650 ezer támogató aláírást gyűjtöttek össze az ügy érdekében.

Akkor, választások előtt még számított a demokrácia és az emberek véleménye. Most meg ott tartunk, hogy ők, a kormányzó fideszes politikusok eldöntötték, hogy lesz budapesti olimpia, és kész, kuss.

Csináltattak egy megvalósíthatósági tanulmányt, amit először nem adtak ki senkinek, aztán azt mondták, hogy még nem készült el. Magyarán ezerrel titkolták, de az Átlátszó végül megszerezte és közzétette a teljes 1300 oldalas dokumentumot. Amit egyébként többen el sem olvastak a budapesti olimpiáról döntő politikusok közül: Borkai Zsolt, a pályázatot benyújtó Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke kerekperec kijelentette, hogy nem olvasta a tanulmányt, míg az eseménynek helyet adni akaró város főpolgármestere, Tarlós István a maga humoros módján csak visszakérdezett az ezt firtató kérdésre: „Elhinné, ha azt mondanám, hogy igen?” Vagyis fogalmuk sincs, hogy miről döntöttek. Nem tudják, és nem is érdekli őket, hogy mivel járna, ha Budapest rendezné a 2024-es olimpiát.

Mert ők eldöntötték, és kész. A Fővárosi Közgyűlés szerdán leszavazta az ellenzéki kezdeményezést, hogy legyen népszavazás az olimpiáról. Nehogymá’ eldöntsék el az emberek, hogy szeretnék-e. Tarlós István főpolgármester pulpituson kifejtett vezérvéleménye szerint a népszavazási kezdeményezés szimpla politikai haszonszerzés.

Tarlós hozzátette: a lakosságnak kevés az információja ahhoz, hogy felelősen döntsön ebben a kérdésben.

Majd ezt überelte Lázár János, aki a csütörtöki kormányinfón gyakorlatilag azt mondta, hogy azért nem kell népszavazás, mert már volt választás, és ők vannak kormányon.

Lázár szó szerint: „nem szoktak népszavazást rendezni erről, hiszen rendelkezünk az ország vezetéséhez szükséges felhatalmazással”.

Ez a pofátlanság csúcsa, a demokrácia teljes semmibevétele.

A lakosságnak – nekünk, nektek – joga van dönteni egy ilyen fontos kérdésben, hogy rendezzen-e az országunk olimpiát, vagy sem. Elköltsön erre az állam legkevesebb 740 milliárd forintot vagy inkább másra kéne az a pénz?

De nem, a kormánypárti politikusok szerint ehhez nekünk semmi közünk.

A hamburgiak például vasárnap egy népszavazáson nemet mondtak az olimpiára, mert túl drága lett volna a városuknak. Jelenleg Budapest mellett Los Angeles, Párizs és Róma van versenyben a 2024-es olimpiai játékok rendezéséért, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2017 szeptemberében választ a városok közül.

Addig még rengeteg időnk van, megmenthetjük az országot egy politikai céloktól vezérelt többszázmilliárdos felesleges kiadástól, az építkezésekkel járó hatalmas káosztól, az esemény után kihasználatlanul rohadó létesítmények látványától, és megannyi mástól, például az egyre őrültebb és nagyképűbb politikusi nyilatkozatoktól.

Ma beadtunk a fővárosi választási irodában egy népszavazási kezdeményezést, amely hamarosan felkerül a honlapjukra is.

A kérdés így szól, ezt kell 140 ezer budapestinek aláírnia, és akkor Tarlós és Lázár legnagyobb örömére népszavazást kell kiírniuk az olimpiáról:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?”

Most elmegy majd némi idő a bürokráciával, a kérdés hitelesítésével és hasonlókkal, addig is kampányolni fogunk. Hamarosan elkészül a honlapunk, ahol az olimpiával kapcsolatos tényeket és elemzéseket teszünk közzé annak érdekében, hogy minden magyar állampolgár jól tájékozott legyen a témában. Mindenkinek joga van tudni azt, amiről a politikusok nem beszélnek. Hogy mennyi is az a 740 milliárd forint, amit olimpiára szánnak. Hogy egy olimpia nem csak annyiból áll, hogy pár hétig napi százszor bemondják Budapest nevét a világ sporthíreiben. Mindennek két oldala van, az olimpiának is, és be fogjuk mutatni a kevésbé csillogót is. Mindent, amit ők titkolni akarnak.

Facebook-on itt tudjátok követni a mozgalmat:

Népszavazást az olimpiáról

Ötleteket, tippeket, egyebeket az alábbi címre várunk, és itt lehet hírlevélre feliratkozni is:

[email protected]

A kampányt a lehető legötletesebben és legolcsóbban fogjuk bonyolítani, ám némi pénzre biztosan szükség lesz a szóróanyagok elkészítésére és az aláírásgyűjtő standok felállítására, ezért aki úgy gondolja, hogy anyagilag is támogatná a mozgalmat, az az alábbi bankszámlára utalhatja (csak magánszemélyek, és maximum 150 ezer forintot) adományát „nolimpiabp” közleménnyel, az elszámolás természetesen nyilvános lesz:

Bankszámlaszám: 16200106-11565857

IBAN: HU56 1620 0106 1156 5857 0000 0000

SWIFT: HBWEHUHB

Számlavezető bank: Magnet

Számlatulajdonos: Erdélyi Katalin

Hamarosan jövünk a részletekkel és fejleményekkel, addig is terjeszd és támogasd az ötletet.

Erdélyi Katalin és Ferencz Gábor,
a Népszavazást az olimpiáról! mozgalom szervezői

Megosztás