Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A kormány nem készített semmilyen hatástanulmányt a vasárnapi boltbezárásról

Na, erre varrjatok gombot! Meglepődtem ….!

A vasárnapi és éjszakai boltbezárás (NER-nyelven: „vasárnapi pihenőnap”) az új Fidesz kormány olyan intézkedése, ami a magyar emberek nagy részét érinti: vagy mert vásárló, vagy mert dolgozó, vagy mert csak úgy érzi, beleavatkoznak az életébe. A bezárásnak nagyon komoly gazdasági hatása is lehet, a csökkenő áfabevételtől a kirúgásokon át a kieső járulékokig.
Péntek-szombat tömegnyomor, meghosszabbított nyitvatartás miatt megszopatott dolgozók, akik a szabad vasárnapjuk mellett péntek és szombat este zárásig dolgozhatnak és lehetne folytatni.
Dehogy pontosan mi lesz a hatása, azt senki nem tudja, még a kormány és a Nemzetgazdasági Minisztérium sem. Miért is kellene tudnia?

A Portfolio újságírója kötötte az ebet a karóhoz, és addig „nyaggatta” az NGM-et, hogy ugyan adják már ki a hatástanulmányt, amíg megkapta a választ:

A törvényjavaslat önálló képviselői indítványként került benyújtásra az Országgyűlés elé. Tekintettel arra, hogy a törvényjavaslatot nem a Nemzetgazdasági Minisztérium készítette elő és nyújtotta be az Országgyűlés elé, így azzal kapcsolatosan nem rendelkezik hatástanulmánnyal. Fentiek alapján közérdekű adatigénylését nem áll módunkban teljesíteni.

Ez a válasz annyira maga a NER, hogy legszívesebb falvédőre szőném. A KDNP tényleg egyéni képviselői indítványban nyújtotta be a törvényt, amit az NGM először nem támogatott, aztán mégis támogatott (Bad luck Misi). Így mivel nem a minisztérium készítette a törvényt, nem kellett hatástanulmány sem.

Az Ipsos közvélemény-kutató készített egy felmérést, és az jött ki, hogy az emberek kétharmada nem támogatja a vasárnapi boltbezárást.
Megkérdezték erről Giró-Szász András kormányszóvivőt (videó), hogy mit szól az eredményhez:

 

A Mindenről Nemzeti Konzultációt Készítő, az Emberekkel és nem az Emberek Ellen kormányzó párttól ez egy csodálatos nyilatkozat.
A kormányfő ésszerűnek tartja a javaslatot, amit azonban az emberek megkérdőjeleznek. Amiről nem lehet ésszerűen vitatkozni, azt nem lehet bevezetni” – ezt az internetadóról mondta még tavaly év végén Orbán Viktor. Az internetadót nem tartják ésszerűnek az emberek -> nem lehet bevezetni.
A vasárnapi boltbezárást sem tartják ésszerűnek az emberek -> nem a pillanatnyi szeszély szerint kormányoznak!
A kettő között egy nagy különbség van: az egyik ellen volt több nagy tiltakozás, a másik ellen meg csak a rezignáltság ….

A „dolgozó kisemberek védelmét” a kommunikációban felváltotta az, hogy a multik helyett a hazai kereskedelmi cégeket támogatják a vasárnapi bezárással.

A vasárnapi boltbezárás legnagyobb rajongója / támogatója éppen a CBA-Coop-Reál hármas volt:

„A szabályozás semmilyen tekintetben nem diszkriminálja pozitívan egyiküket sem, hiszen mindhárom üzletlánc legtöbb egységének zárva kell maradnia vasárnap a törvény elfogadása esetén. A láncok franchise partnereinek csak pár százaléka működik családi vállalkozás keretén belül, akik esetlegesen alkalmazottak bevonása nélkül tudnák a vasárnapi működést biztosítani. A korlátozásra a több százezer kereskedelmi dolgozó pihenésének, családi életének biztosítása miatt van alapvető szükség.”  CBA, Coop, Reál közlemény

„Maximálisan kiállnak a vasárnapi nyitva tartás korlátozása mellett, és rosszindulatú találgatásnak nevezte, hogy ennek haszonélvezője bolthálózatuk lenne. Szavai szerint a CBA-boltok mindössze pár százaléka az, amelyik családi vállalkozásként működik.” – Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója

Összes CBA – vasárnap nyitva tartó CBA:
(Vasárnap pihenő CBA-dolgozók, szevasztok!)

cba

 

Megosztás