Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Hassay Zsófia szerint nem a menzakajával van a baj, hanem a gyerekek ízlésével

Terézvárosban élek a gyerekeimmel. Abban a kerületben, amely az elmúlt hetekben folyamatosan oszt valamit, legutóbb például a gyerekeknek mesekönyvet. Látszólag tehát nem csak a nyugdíjasokat szereti a Hassay Zsófia fideszes polgármester által vezetett kerület, hanem a kiskorúakat is. A közétkeztetéssel kapcsolatos panaszomra azonban felettébb érdekes választ kaptam tőle.

A lányom kisiskolás, a fiam óvodás. Szeptember első két hetében, a beszoktatási időszakban ott ültem a kicsivel az oviban, és elszörnyedve láttam, micsoda kajákat kapnak a 3-6 éves gyerekek. Uzsonnára egy kifli + egy kockasajt, zöldség vagy gyümölcs csak néha-néha, a pékáru gyakran száraz, a főtt étel időnként büdös. A lányom a suliban csak ebédre van befizetve, így csak arról van tapasztalata, de az hasonló az én óvodai élményeimhez.

Szeptember végén írtam egy panaszlevelet Hassay Zsófia polgármesternek és az önkormányzatnak.

„-          Nagyon ritkán szerepel az étlapon nyers zöldség (a tízóraihoz vagy uzsonnához) és gyümölcs. Köztudott, hogy a fejlődésben lévő gyermeki szervezet számára létfontosságú, hogy hozzájusson a szükséges vitaminokhoz és tápanyagokhoz, ezért nyers gyümölcs és zöldség fogyasztása napi egyszer, nem heti 1-2 alkalommal ajánlott.

–          A pékáruk (kenyér, zsemle, kifli) legtöbbször szárazak, kemények, nem frissek. Az étlapon „szórt zsemle” néven szereplő pékáru valójában hamburgerzsemle. Teljes kiőrlésű pékárut soha nem kapnak a gyerekek.

–          A tízóraira és uzsonnára kínált felvágott, kenőmájas, kockasajt minden alkalommal rendkívül gyenge minőségű, vélhetően a legolcsóbb termék.

–          Az ebédre felszolgált főtt ételek (bár az étlapról, név alapján jónak tűnnek) gyakran rossz minőségűek, kétes kinézetűek, rossz ízűek.”

 

A panaszlevelem mellé csatoltam 4 étlapot is, mivel fotókat és ételmintákat ill. -illatokat és -ízeket sajnos nem tudtam, de gondoltam azért ezek is megmutatnak valamit a problémámból.

étlap1

 

etlap2.jpg

 

 

 

étlap3

 

 

étlap4Ma megjött Hassay Zsófia válasza, amelyet úgy tudnék összefoglalni, ahogy a címben is írtam: nem a menzakajával van a baj, hanem a gyerekek ízlésével.

hassay1

 

hassay2

hassay3

 

Ugye azt írja a polgármesterasszony, hogy a terézvárosi intézményekben már az új közétkeztetési rendelet szerinti kajákat kapnak a gyerekek, és „A mérsékelt cukor- és sómennyiség következtében a gyerekek úgy érezhetik, a korábban és az otthon megszokottal szemben, hogy a menzán „ízetlen” az étel, (…)”. Ezzel azonban az a baj, hogy egyrészt én nem arra panaszkodtam, hogy ízetlen az étel, hanem arra, hogy rossz ízű; másrészről ezzel a mondatával Hassay az én főzési gyakorlatomat bírálja. Meg a gyerekeim által korábban látogatott intézményeket, pedig például a fiam bölcsijében már jóval a reformrendelet beharangozása előtt is maximálisan aszerint állították össze az étlapot, mert ott tényleg a szívükön viselik a gyermekek, és a később belőlük váló felnőttek egészségét.

A terézvárosi közétkeztetést egyébként az a Junior Vendéglátó Zrt. látja el, amely ilyen szépeket ír a honlapján:

junior

De érdemes elolvasni a Magyar Hírlap Junior Zrt.-vel foglalkozó 2010-es cikkét:

„(…)Hazánkon kívül szinte elképzelhetetlen, hogy feltűnően alacsony árajánlattal nyerje el egy cég az önkormányzat által intézményei étkeztetésére kiírt közbeszerzési eljárást.Budapesten a XVIII. kerületi önkormányzat tavaly decemberben bontott szerződést a Junior Vendéglátó Zrt.-vel, amely a közétkeztetést évek óta ellátta. A szállító cég ellen több, az ételminőséget érintő panasz érkezett a kerület vezetőségéhez, ezért kellett az iskolai tanítás kellős közepén beszállítót váltani.  (…)

A Junior Zrt.-nek korábban már voltak zűrös ügyei, 1996-ban több mint ötezer gyermek betegedett meg a cég által előállított, szalmonellával fertőzött eperleves miatt. Amikor a X. kerületben az önkormányzat a Junior Zrt. helyett egy másik cégnek adta át a közétkeztetést és a konyhát, leszedett csempékkel, kitépett vezetékekkel és rossz állapotban lévő hűtőkamrákkal szembesült az új vállalkozás. (….)”

A céginfóból is érdekes dolgok derülnek ki: a Junior Vendéglátó Zrt. tulajdonosa 2013 januárjáig a Junior Investment Vagyonkezelő Kft. volt, melynek többségi tulajdonosa az a Román Péter, aki 2014 januárjáig a Junior Vendéglátó Zrt. igazgatósági tagja (vezető tisztségviselője) volt, és aki a Magyar Hírlap korábban idézett cikke szerint a Turisztikai És Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke, és a kispesti MSZP tagja volt.

Tavaly azonban hosszú évek után átrendeződött minden. A Junior Vendéglátó Zrt. tulajdonosa tavaly január óta a Prizma FM Befektetési Zrt. , melynek tulajdonosa Heidrich Endre, igazgatósági tagja (vezető tisztségviselője) pedig Gál Pál Zoltán, aki 2013 márciusa óta a VIMOSZ elnöke is, Román Péter azóta csak a VIMOSZ elnökségi tagja.

2013 januárja óta Gál Pál Zoltán a Junior Vendéglátó Zrt. vezető tisztségviselője is.

Gál Pál Zoltán egyébként az egykori fideszes államtitkár, Gál András Levente testvére.

Tulajdonképpen igazán nem csodálkozok azon, hogy azt hozta ki a fideszes Hassay Zsófia által vezetett önkormányzati vizsgálat, hogy a cég nagyon jól főz, csak a gyerekek ízlésével van baj.

 

Megosztás