Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

RTL-vizsgálat indul

Szombaton hozta nyilvánosságra az Átlátszó a birtokába került kormányzati háttéranyagot, amely az RTL műsorainak több hónapos elemzése után született. A tanulmány szomorúan állapítja meg, hogy az RTL negatív színben tünteti fel a kormányt a hírműsoraiban.

A 17 oldalas dokumentum alapjául szolgáló vizsgálat 2012. szeptember 1. és 2013. május 31. között készült, meghazudtolva ezzel mindazokat – például Rogán Antalt – , akik azt állították eddig, hogy az RTL Híradója csak a reklámadó óta kormánykritikus. Holott a most napvilágra került anyagból egyértelműen kiderül, hogy már jóval korábban is azok voltak. Ugyanis be mertek számolni olyan hírekről, mint a hallgatói demonstrációk, a trafikpályázatok, Varga „Szüljetek” István beszólása, és a megszorítások, amiket az elemzésben „költségvetési kiigazító csomagok”nak hívnak.

Nagyon komoly táblázatok, grafikonok meg százalékok vannak az anyagban, és nagyon ütős mondatok. Ez a mi öt kedvencünk:

1, „A negatív hangvétel aránya különösen számottevő azt tekintve, hogy az adott időszakban a TV2 műsoraiban jóval kedvezőbben alakultak a polaritás értékei.”

2, „Sugallt konklúzió 2. A kormány a levegőbe beszél, a kormány inkompetens.”

3, „Az RTL Klub műsorai ritkábban számoltak be olyan témákról, melyek más médiumokban vezető, pozitív hírnek számítottak, mint a települések adósságának átvállalása, a minimálbér emelése, a munkahelyvédelmi akcióterv, továbbá a rendvédelem erősítése.”

4, „A szegénység mint környezeti tényező a Házon Kívül című műsorban a kormány kudarcos teljesítményének asszociációs elemévé válik”

5, „A bemutatott híradókat a közlésük szekvencialitásában vizsgálva egyértelműen kiderül, hogy az RTL csoport a közműszolgáltatókat védi a rezsicsökkentéssel szemben.”

Az sajnos nem derült ki, hogy ki készítette a tanulmányt, de nagyon remélem, hogy ugyanez a csapat egyszer majd a közmédiát is kielemzi, és az az anyag is kiszivárog, jót mulatnánk biztos.

Az persze még nagyobb titok, hogy mennyit költött a Fidesz-kormány erre az RTL-vizsgálatra és naggggyon komoly dokumentumra, de szeretnénk megakadályozni az újabb közpénzpazarlást, ezért mától kezdve monitorozni fogjuk az RTL Híradóját és a Házon Kívül című, oknyomozó jellegű műsort, amiről az Átlátszó által szombaton közzétett kormányzati háttéranyag kiemeli, hogy „a műsor az RTL Klub leginkább kormánykritikus tartalmai közé tartozik„, ráadásul most tér vissza a nyári szünetről, méghozzá ezzel a figyelemreméltó ajánlóval.

 

 

Szóval RTL-vizsgálat indul! Mostantól napi Híradó-szemle a Vastagbőrön, csütörtökönként Házon Kívül-összefoglalóval, hogy a kedves olvasóknak és kormánypárti politikusoknak csak egy kattintásba kerüljön megállapítania, hogy pozitív vagy negatív képet fest-e a Fideszről a csatorna. Igény esetén grafikonokat is készítünk szívesen.

Megosztás