M.Györgynek (59) pénzre volt szüksége, ezért nyomtatott magának

matolcsy

M.György (59), a hóbortos cégvezető mindig is szerette volna megvalósítani agyának oly kedves szüleményeit, de sajnos a korábbi munkahelyén erre csak részben volt lehetősége. Gúzsba kötötte a szigorú költségvetés, a főnöke, a különböző ellenőrzések, a politikai visszhang. Ezért M.György inkább a humort választotta, éveken át szórakoztatja az embereket, nem tudott olyat mondani, amivel ne csalt volna mosolyt a megfáradt arcokra. Idegen nyelvű interjú, konferencia, sajtótájékoztató – mindig magabiztos hozta a várt színvonalat.

Aztán az egyik nap – mintegy eddigi munkája és karrierje jutalmaként – egy új állást kínáltak fel neki. Néhány rosszakarója a bukott baloldal és a szilveszterről részegen visszaérkező brókerek halmazából azt híresztelték, hogy felfelé buktatták, de M.Györgyöt nem érdekelték ezek az aljas rágalmak. A feleségével, aki önzetlenül segített neki eligazodni a magánnyugdíj-pénztári rendszer bonyolult világában, igazi lokálpatriótaként éldegéltek Balatonakarattyán, aktívan részt vettek a gaz keneseiek elleni harcban egy független és szabad Akarattyáért. És M.György boldogan vállalta el az új, minden eddiginél magasabb tisztséget.

M.György izgatottan, de visszafogott, szolid polgári értékrenddel felvértezve foglalta el új állását. Bár sok éves vezetői pozíciójában annyit már megtanult, hogy nem baj, ha az alatta dolgozó emberek okosabb nála, hiúsága és büszkesége nem engedte meg neki, hogy ez érvényesüljön a csapata kiválasztásánál. Így összeszedte a még nála is ostobább seggnyalókat és elfoglalta az új munkahelyét.

M.György hamar észrevett pár változást: a Főnöke, aki eddig mégis csak főnöke volt, immár nem a főnöke. Az ellenőrzés sokkal lazább, nyáron például egyszer csak azt vette észre, hogy már felügyelőbizottság sem ellenőrzi.
És a költségvetés? Nos, Dagobert bácsi széfje sovány malacpersely ahhoz képest, amit talált.
Egy kastélyszálló? Aprópénz! Ráadásul “gondoskodik munkatársairól is, akik versenyképes tudásukkal, tehetségükkel, szorgalmukkal hozzájárulnak а jegybank egyre növekvő társadalmi elismertségéhеz“.
Egy luxusirodaházat a piac ár másfélszereséért? Vonzó befektetés, hová utalhatom a vételárat?
Saját közgazdász és bankárképzés? Mondj egy árat és mehet!

És ekkor M.György ráébredt, hogy bármit megtehet. B-Á-R-M-I-T.
Amiről évek óta álmodozott. Végre semmi sem szabhat gátat a legnagyszerűbb gondolatainak. Ezért teljes nyugalommal ült ki az akarattyai ház teraszára – öklét rázva a elnyomó keneseiek felé -, kért a feleségétől pár ív papírt és nekiállt összeírni, hogy mit is szeretne. Mindent leírt. A terveit, amiről azt gondolta, végleg beírják a Legnagyobb Elmék közé. A végén már csak az összeadás maradt. Bepötyögte a számokat a számológépbe, és a végső számot felfirkantotta a gyújtós közül kihalászott magánnyugdíj-pénztári szerződés sarkára.200 000 000 000. Hát, ez jó sok nulla. Kétszázmilliárd. Nam baj, megoldható.

 

 

M.György úgy érezte, már csak egy karnyújtásra van a céljaitól, és ennyi nulla nem akadályozhatja meg ennek elérésében.
Ezért bement a munkahelyére, felvette a telefont és leszólt, hogy nyomtassanak neki pénzt.
És nyomtattak neki. Sok pénzt. Rengeteg pénzt.

És nem is titkolja, sőt, büszke rá. Hogy megteheti, És hogy meg is teszi:

Jó hírem van: ez nem a költségvetés pénze, tehát az adófizetőknek egyetlen forinttal sem kell emiatt többet fizetnie! A jegybank saját, jegybanki pénzét költi – amire pénzteremtéssel és a kéthetes betét révén hitelből jön a fedezet –, de csak addig, amíg nyereséges, tehát a jegybank emiatt nem lehet veszteséges. 

M.György végre úgy érezte, minden a a helyére került. 200 milliárdért sok-sok ‘M.Györgyöt’ fognak kitanítani, a legnagyszerűbb húzásait, ötleteit, megoldásait tanítani fogják. Unortodoxia, mesterképzés. Lesz utánpótlás, nem engedik, hogy a bukott balliberális oldal a bukott neoliberális eszméivel újra befolyásolja a gyorsnaszád irányát.

Jól jegyezzük meg az első leckét:
A Magyar Nemzeti Bank vesztesége az adófizetők vesztesége, a Magyar Nemzeti Bank nyeresége …. az a Magyar Nemzeti Bank nyeresége.

M.György –újra– a csúcson van. Azt csinál, amit akar.
És még azt sem kell mondani, hogy “oszt’ csókolom“.
Lehet, hogy nyomat még egy kis pénzt. Miért is ne? Vannak még tervei.
Még csak 59.
Messze még a nyugdíj.
Magánnyugdíjpénzt meg már úgysem fog kapni.

(címlapkép: sailorripley)

 • Kix

  Egészen félelmetes, hogy ezt megtehetik. Azért én akarok hinni abban, hogy valamikor, valahogy utolérő ezeket valamilyen felsőbb hatalom és megkapják méltó büntetésüket.

  • http://anonymand.blogspot.com anonymand

   Felsőbb hatalom!
   Legfelsőbb.
   Néphatalomnak is szokták volt mondani…

   anonymand

 • Agyalap

  Hogy megteszi – az egy dolog.
  Hogy nyilatkozik is róla – az egy másik.
  De hogy senki nem rúgja picsán?….

  • Zsírosdeszka

   Nálunk úgy néz ki mindent meg lehet tenni, ezért mindent meg is tesznek. Nincs határ.

   Mit lehetne tenni? Tiltakozni? Ahogyan Gyurcsány megmondta: majd megunják és hazamennek. Aztán természetesen folytatódik a buli.

   A szavazásnál sem tudok máshova ikszelni. Sehova nem tudok ikszelni. A másik oldalra sem fogok csak azért, mert amazok diszkrétebben loptak. Tehát minden marad, amíg össze nem dől. Nem csoda, hogy menekülnek az emberek ebből az országból.

   • Martin Major

    x az LMP mellé. Nem véletlenül osztja Schiffer mindkét oldalt. Pont őt szokta mondani, hogy itt a teljes garnitúrával van baj és teljesen új emberek kellenek. Hát akkor adjál neki egy esélyt!

    • hhy2k

     Na ne….

  • Rufus78

   Miért rúgnák? Négy-öt éve ezt csinálja: lefelé és felfelé is szakmainak tűnő, újszerűséggel magyarázott “érvekkel” támasztja alá a felsővezetés, leginkább Orbán álmait.
   Majd akkor rúgnák picsán, amikor egy esetleges már nekik is túl gyenge forint miatt emelni kell a jegybanki kamatot (ahogy a példaként állított oroszoknak és törököknek sem szokott problémát jelenteni az alapkamatukat +2-4%-kal felrántani), és a mostani “kiszámítható” forinthitelek törlesztője 15-20%-kal megemelkedik.
   Na, Matolcsy pont akkor fog elhúzni a Bahamákra, koktélt szürcsölgetni.

  • Soós Imre

   Azokat kéne picsán rúgni akik ilyet firkálnak.

   • Ghanima

    Ááá, M. György (59), személyesen! Üdvözöljük körünkben!

   • Würfli Egon Tánc-és Illemtanár

    Téged meg kilőni a Holdra a többi elmebeteg birkamenetessel együtt !

    • Soós Imre

     Látod ezt nem kéne.Mást sértegetni,mert én is tudnék olyat írni (ezt kéne tanítani ha igaz az illem órán) és nem beszélve arról,hogy meg kellett volna élni azt a kort.

     • Würfli Egon Tánc-és Illemtanár

      Kedves Imre, Te picsán rúgást javasoltál azoknak, akik “ilyet” firkálnak, ez nyilván vonatkozik a vele egyetértőkre is. Amilyen az adj isten, olyan a fogadj Isten is. Viszont nem világos számomra, melyik kort kellett volna megérni, kérlek, fejtsd ki ezt.

     • Soós Imre

      Meg van a szint és ezt sokan nem érik el.

     • Würfli Egon Tánc-és Illemtanár

      Igen, és erre magad vagy a legjobb példa.

   • Attila Pusztafi

    Vagy azokat akik még mindíg kiállnak m Gy és a nagy vezír mellett. Tele van kis hazánk ilyen agy mosott, netán kedvezményezett ingyenélőkkel. !!

   • Szabó Mária

    Mi baj van az irkálással,ha az írásból nem jön le semmi akkor a saját bőrén nem érzi,hogy valami nincs rendben????Ha nem akkor nagyon tudom sajnálni !Igaz,nincs sok alternatíva de ezek SEMMI esetre se !!!

  • Johnny Rottenbiller

   ez nem hűtlen kezelés?

 • Rufus78

  Matolcsy végre 200 milliárdért megírhatja a soha meg nem írt könyvet, és szerezhet magának olyan tanárokat, akik röhögés vagy anyázás nélkül lesznek képesek feltárni a seggpöttyök, a koponyalékelés és a gazdaság folyamatok közti kapcsolatokat, valamint hogy a gazdaságban miért nem kell olyan balagyféltekés maradiságokkal foglalkozni, mint a számok. De legyenek kétségeink, a 200 milliárdból és kamataiból jutni fog arra, hogy sokaknak korpásodjon a haja…
  Remélem, A Könyvben azért szentel majd egy külön fejezetet annak is, hogyan kell egy félponyva-regényből gazdasági összefüggéseket kiolvasni, hogy hogyan lehet minden kezünk ügyébe eső malacperselyt úgy feltörni, hogy abból négy év múlva egy forint ne legyen, hogy hogyan lehet egy olyan egyszerű, de kockázatos döntést, mint az alapkamat csökkentése, tevékeny sikerként előadni, valamint hogy milyen érzés lábon kihordani a messiáskomplexussal súlyosbított agyhalált… legalábbis a bal agyféltekéét.

 • Zsírosdeszka

  A Nokiásdoboz ideje lejárt. Mármint logisztikailag, kétszázmilliárd ugyanis nem fér bele. És tanulva az elődök hibáiból meg se próbáljuk az árnyékos mellékutcákban, nejlonszatyorban kicsempészni, mert az gyanús lenne. Nem, legyünk bátrak, és jelensük be, hogy ennyit kiosztottunk a haveroknak. Büszkén. Mondjuk hogy ez úgysem a közösből van, hiszen onnantól, hogy kimarkoluk magunknak már per definíció nem közös. Tehát kiállunk és bejelentjük. A birkák pislognak kettőt, és az élet megy tovább. Mellette – ha ennyi nehéz munka mellett marad még időnk – az asszonynak csináljunk egy saját falut, ahova beülhet polgármesternek. Nincs itt semmi látnivaló.

  • Würfli Egon Tánc-és Illemtanár

   Tökéletes defínició, nincs mit hozzátenni.

 • Kiss Myrath

  Aggyá nekem 1mrd-ot beteszem a bankba, és enyém a kamat! Jó biznisz nem?

 • http://www.z0r.de InversioN

  “Jó hírem van: ez nem a költségvetés pénze, tehát az adófizetőknek egyetlen forinttal sem kell emiatt többet fizetnie! ” – A pénzmennyiség növekedése a gazdaságban inflációt generál. Bevezetés a makroökonómiába kb. második óra. Tehát ha emelkednek az árak, akkor majd nem fizetünk többet, értem, jól megmondtad. Merthogy a munkáltatók nem fognak emelni a nominálbéreken az tutibiztos, de a költségvetésnek külföld felé fennálló devizatartozásai sem éppen csökkenni fognak forintban számolva.

  Minden közgazdász szégyene! Szerinted a piacok, akik tisztában vannak a fenti összefügésekkel, veled ellentétben, hogyan reagálnak azon jegybankelnöki kijelentésre, hogy majd nyomtatgatok pénzt? Szépen beárazzák a jövőbeli forintgyengülést, ami pedig beépül a jelenlegi árfolyamba. Az USA-ban egy ilyet suttogna halkan a FED máris rotyogna lefelé a dollár, még szerencse, hogy a kutya se szarik a forintra és sokan elsiklanak az ilyen “apróságok” felett, ugyanis most Ukrajnában van a balhé ami mellesleg szintén gyengítette megint a forintot, úgyhogy pont ilyenkor kéne aztán igazán kussolni.

  A neoliberális közgazdaságtan definícióját pedig írásban kérem, eddigi tanulmányaim során nem találkoztam ilyen irányzattal és szeretnék továbbra is tájékozott maradni.

  • Rufus78

   “ugyanis most Ukrajnában van a balhé, ami mellesleg szintén gyengítette megint a forintot, úgyhogy pont ilyenkor kéne aztán igazán kussolni.”
   Tévedés, pont ilyenkor lehet beszélni ilyen marhaságokat, hiszen bármit rá lehet fogni az ukrán helyzetre, ahogy a forint gyengülésének korábban is csak a szilveszteri kokainból kijózanodó brókerek voltak az okai, és nem a gazdaságpolitikai ráolvasásos ökörhugyozás. Ahogy könnyű az ilyen infációnövelő lépéseket is eldugni a rezsicsökkentés mámorában levő árszint-stagnálás mögé. Jövőre, amikor már az idei év lesz a bázis, sokkal nehezebb lenne mindez.

  • őpmacspöp

   “Az USA-ban egy ilyet suttogna halkan a FED máris rotyogna lefelé a dollár” érdekes, nem pont a QE program (pénznyomtatás) csökkentésének a hírére nyugtalankodnak állandóan a piacok?

   • Rufus78

    Nem érdekes, hanem törvényszerű.
    A QE egyfajta mesterséges lélegeztetés, lazaság, amit az amúgy is pénzbőségért ácsingózó, a defláció szótól viszont rettegő USA-bankárvilág szívesen fogad. Naná, hogy ennek szigorítása miatt “nyugtalankodnak a piacok”!

   • http://www.z0r.de InversioN

    A QE programban specifikus értékpapírokat vásárolnak, a tőke a nagybankokon és befektetési alapokon keresztül áramlik a gazdaságba; persze, hogy tetszik nekik. Matolcsy azt vesz ami az eszébe jut attól akitől éppen lehet, teljesen öncélúan. Előbbiben a növekedést maximalizálják, utóbbiban a személyes hóbortot. A dollár a növekedésre vonatkozó pozitív kilátások miatt nem gyengül, de az öncélú extra pénzkibocsátás eléggé rossz hatással lenne rá. Nem mindegy, hova megy az a pénz. Na meg az sem mindegy, hogy a befektetők mire spekulálnak, ha kiderül, hogy a jegybankelnök nagyobb debil, mint azt korábban gondolták.

 • SheldonCooper

  Ez Andy Vajna új forgatókönyve “A Szabadság tér farkasa”?

  • Dr. Orkán Piktorné

   Igen. Párhuzamosan forgatják a legújabb Victor Hugo feldolgozással, A nyomorultakkal.

   • Würfli Egon Tánc-és Illemtanár

    Következő része lesz: Rejtő Jenő – Egy bolond száz bajt csinál.

 • Varga Margit

  Matolcsynak bejött a tündérmeséje.

 • Molnár Attila

  A dolgoban az a tragikomikus, hogy ha mondjuk Orbán azt gondolná, hogy ezt azért mégse, és megpróbálna az orrára koppintani, akkor az az ECB lenne kénytelen megvédeni Matolcsyt, aki feltehetően a legkevésbé se lenne ettől boldog.

  • Kim Cat

   És felidézhetjük azt is, hogyan oldotta meg a totális hatalom kérdését a kinevezése előtt:

   “Matolcsy még gazdasági miniszterként a múlt héten úgy írta át a jegybank
   működését szabályozó jogszabályt, hogy egy személyben az ő joga lesz
   dönteni arról, kit bocsát el, kit vesz fel a jegybankba, és milyen bért
   ad a dolgozóknak. Ez az alapító okirat ma lépett életbe.”

 • Molnár Attila

  Egyébként ötletem is van, hogy mi lehetne a Matolcsy-akadémia unorthodox közgazdaságtan tárgy neve. Lehetne például politikai gazdaságtan.

 • Soós Imre

  Én annak örülök,hogy ennyi OKOS ember van ebbe a kis hazába.Kritizálni meg picsába küldeni azt mindenki tud de tenni valamit aminek esetleg nyoma van azt nem.Erről voltunk hí
  resek az évszázadok során.BRAVO

  • Horizont

   Mit kéne tenni? Kik, mikor, hol, hogyan?
   És te tettél -e már valamit az emberek fikázásán kívül? :(

   • Soós Imre

    Én csak annyit,hogy nem fikázom le a többi hülyét aki így gondolja,és nem beszélve arról a korról amibe sajnos volt részem.

    • Horizont

     Nem ez jött le:) Korokban pedig mindnyájuknak volt része akik itt élünk! És????Megkritizáltad az “embereket” közben egyetlen kérdésemre se válaszoltál !

   • Soós Imre

    Én megmondom őszintén , arra a szintre nem süllyedek le mint akik néhányan teszik.

 • pityulabá

  Simor idején egy ilyen manőver ezredrészéért már lángban állt volna fél Budapest. Nem mellesleg matolcsy még azért van ott ahol van mert kurva nagy mákja van a világgazdaságban Bernankénak köszönhető optimizmus miatt.

 • Horizont

  Gratulálok Zero ezt jól összehoztad :) Ha nem lenne véresen komoly és mérhetetlenül szomorú halálra tudtam volna magam röhögni: “a végső számot felfirkantotta a gyújtós közül kihalászott magánnyugdíj-pénztári szerződés sarkára” hahahahahaha
  Elgondolkoztató, hogy ennek a kicsinyke kis országnak hogy juthat az egyik csúcsára teljhatalommal egy látszatra sem túl okos ember ? Ilyen szakmai és emberi szinttel? Hogyan tehet meg mindent? Orbán hol a pichába van? Nem mondja neki, hogy: Gyurcikám már a pirospettyes segg is sok volt, vegyél már egy cseppet vissza, mert visszanyal a fagyi aztán rábaccunk még a végén, hiába íratok át mindent á-tól cettig!
  Matolcsy segít az asszonynak? Meggondolnám:) Majd lecseréli valami fiatal ribire aztán újból nyomathat :)))

  • Lee Majors

   Orbán elégedetten dől hátra, mert pont ezt várja tőle. A pirospettyes és egyéb bohókásnak tűnő stand-up comedy agymenések még beleférnek a “headroomba”, bizonyára ezt gondolja.

 • StG

  Egy momentum talán kimaradt: A Pallasz Athéné programra szánt 200mrd-ot (vagy annak nagy részét) kötelesek az alapítványok állampapírba fektetni, tehát ez inkább egy unortodox módszer a költségvetés finanszírozására.

 • Lajos Ferenc Veller

  Állam az Államban?

 • rotgar

  Nem rúghatják seggbe, mert már nagyon független, de ez a szerencsétlen debil úgy viselkedik, mint egy gyerek, aki beszabadul a cukorkáboltba. Amellett hogy hülye, még gátlástalan is. És hasonló farkakkal vette körül magát, mint a mixerfiú, akiből alelnököt csinált. Ingyen senki nem ilyen hülye, mehet itt a pénznyomtatás nagyban, a haveri körben.

 • Lee Majors

  Hóbortos cégvezető :) Tetszik ez a definíció.

 • Nagybarnázó Gejza

  ???????????

  E-ÖRÖ-E-BÓDOTTÁááá…waazzzeeeeeeeeeeeee

  …CSAK !!..MONDOMMmmmmmmmm…wazzee….

  …ugyebár-ezzz-AZER..TELJESEN ÉLETSZERÜ.…ésss..MÚLHATATLANUL
  FONTOSssss…wazzee..

  ..merthogy..mint TUGGYUK… wazzee..

  ..NAHÁTISZTÁNIAI-BÓVLIORSZÁG…APRAJA-NAGYJA..kortól-nemtöl-politikai-vallási -nemzetiségi HOVATARTOZÁSTÓL FÜGGETLENÜL…

  ..GÁZSZERELÖ-,..NemUZSORÁS -OLIGARKA ….
  ..OFFSOR – LOVAG- és OFFSOR-LÓVAGINA…
  ..éss EGYETEMI REKTOR…akar lenni …wzz

  (röviden : OLIGARKA !!).. wazzee…

  ..így-hát… a rendkívül jó üzleti érzékkel (TÖMJÉN RÓZSI által isss..). .MEGÁLDOTT éss FELSPRICCELT…
  ..CSALFASZEMÜ-egyáltalánNem-UZSORÁS-PÉNZES-ZSÁKOs-GURUK….meg a MINDEN GYANÚs FELETT ÁLLÓ GARÁZDABILLEGETÖK….. (a hatalmas érdeklödésre való tekintettel…)..

  …BEINDÍTJÁK ( szinte minden szinten…)..a még VILÁGVISZONYLATBAN Issss
  EGYEDÜLÁLLÓ ….NemKAMU-NemRIZSA-KÉPZÉSEKET- éSSsssssss TOVÁBBKÉPZÉSEKET…wazzeee

  ..mégpedig…a NAHÁTISZTÁNI-KÖZGÉPESÍTETT – ÁLAMI -GÁSZERELÖ-
  NemUZSORÁS-OLIGARKA …valamint a zOFFSOR–LOVAG éSS..LÓVAGINA -MOSODAI – TANODA …elnevezésü…(intézményesített)…INTÉZMÉNYEKBEN…
  …( továbbiakban éss röviden : ÁLAMI – MOSODAI – TANODA )..

  .. és ezek a-zÁLAMI – MOSODAI-TANODÁK…aztán-rövidesen
  és hamarosan..ONTJÁK /OKÁDJÁK magukból..KIFELÉ és SZERTESZÉJJEL…

  ..a-Zégadta-egyVILÁGON -és MINDEN SZINTEN ÉRVÉNYES (PLAGIZÁLÁS-GÁTLÓVAL védett…) ..NemKAMU-NemRIZSA… ÁLAMI –NAGYONnagy-DOKTORI-DIPLOMÁSOKAT ..wazzee…

  ..söt !!… MELLÉKÜZEMÁGI TEVÉKENYSÉGBEN meg
  NYOMATJÁK hozzá a KOSSUTH DÍJAKAT iSSsss…wazzee…,

  .. CSAK !!…AZER… wzzz.. hogy , amikor a TORONYÓRA UTOLJÁRA LEÜTI
  a MEGFELELÖ OLIGARKA MENNYISÉGET…TUTYI-BIZTOS…, hogy BE
  LEGYEN MONDVA !!… a KÖZ-jóSZOLGÁLATI TV-kben… és MÉDEJÁKOKBANnnn……a-zÖSSZES …

  ..NemUZSORÁS-NAHÁTISZTÁNI-MIHASZNA-KÖZ/MUNKA/SZOLGÁLATOS-OLIGARKAaaaa,…
  ..meg a zösszes-EGYETEM-összes ..nemkispályás-REKTORA …ISSsssssssss… wazz…

  ..mi meg AZER…addig iss…
  CSAK !! …. RÖHÖGÜNK..RAJTA /D /TOK…wazzeeee..

  ..mer´télleg-MEGÉRDEMLI/K/TEK…wzzz

  BRU-HA-HAaaaaaaaaaaaaaaaaaaa