Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A Magyar Nemzet újradefiniálta az újságírás szabadságát

Körmendy Zsuzsanna remek publicisztikában rakta helyre a független újságíró – kormánypárti újságíró – Magyar Nemzet szentháromságot. Én ilyen jó vezércikket még nem olvastam.

Erős indítás:

Politikától független újságírás nincs. A függetlenség mozzanata a választásban van, amikor egy újságíró, egy értelmiségi szabadon eldönti, minek a szolgálatába állítja tudását, készségeit, és mi az, aminek soha nem állítja a szolgálatába. Oly korban élünk, hogy pontosan lehet tudni, ha valaki független újságírónak állítja be magát, akkor vagy baloldali, vagy liberális erőket szolgál, csak ezt nyíltan nem vállalja, s véleményét szeretné a minden szubjektivitástól független objektív igazság megtestesülésének láttatni.”

Vagyis a függetlenésg azt jelenti, hogy szabadon eldöntheti az újságíró, hogy balliberális áruló, vagy igazhitű jobboldali mikrofonállvány. Vagy-vagy. Fekete vagy fehér. Jobboldali vagy balliberális. Mi már mindkettő voltunk. Múltkor meg leelempéztek. KDNP-sek még nem voltunk. Gondolom az a legmagasabb szint.

„Aki közvetlen megfeleléseket keres egy politikai párt, egy ideológia és egy magára adó napilap irányultsága között, az csak fals eredményre juthat. Az áttételek szerencsére bonyolultabbak. Ahol nincsen pártállam, ott nincsen kézi vezérlés. A közvetlen irányítású újságok színtelenek, karakterüket vesztik. „

Szerencsére mégsem olyan bonyolultak azok az áttétek. Honnan jön a pénz? Kik hirdetnek? Kinek kell megfelelni kényszerből, öncenzúrával vagy belső késztetésből.
„Ha nincs párállam, nincs kézivezérlés” –  olvassuk ezt a Fidesz hazai szócsövében. ennél viccesebb biztos nem lesz egy ideig. És ahol VAN kézivezérlés, ott van … pártállam?

De no para, Körmendy Zsuzsa konkrét példákat sorol, hogy mennyire egyedi, tökös, szabad, független a Magyar Nemzet:

„Ha csak az elmúlt hónapokat nézzük, három húsbavágó kérdésben is eltért lapunk véleménye a kormány álláspontjától. Lapunk – ahogy rajtunk kívül még számos szereplő, többek közt az RTL Klub – nem értett egyet a reklámadó bevezetésével, nem üdvözöltük a kormány tervét az útépítő cégekre kivetett különadó tekintetében, és nem csak a véleményoldalon mondtuk el az agrárium számos szereplőjével egyetemben: a legutóbbi, legfelsőbb szinten bejelentett támogatási limitek hatása hosszú távon káros, rövid távon bénító.”

Őrület, három, HÁROM kérdésben is más a véleményük mint a kormánynak. Ezt szerintem úgy élik meg, mint a lázadást, egy belső tüzet, ami beborítja a szerkesztőséget. Három. És mit ad isten, pont EBBEN a három kérdésben tér el Simicska Lajos vélemény is a kormányétól. Véletlen lenne? És még el is írja, hogy a tökös függetlenség azt jelenti, hogy más valaki véleményt képviselik szolgain.

„a legfontosabb viták, véleményeltérések egyre inkább a jobboldal megnagyobbodott térfelén fognak megjelenni. Az újságíró ezt képes segíteni, befolyásolni, és számíthat rá, hogy szándéka nem fog mindenkinek a tetszésével találkozni. A jobboldali újságíró edzett, vagy legalábbis törekszik rá, hogy az legyen. Sajátos ellentmondás: kivételes érzékenység kell az íráshoz, de kivételesen vastag bőr az írás hatásának elviseléséhez.”

Vastag bőr tényleg megvan. A Simicska-Orbán vita a megnagyobbodott térfélen belüli véleményeltérés, teljesen rendben van, hiszen a baloldalnak annyi, hol legyen most vita? Nem mintha eddig is telezsúfolták volna a fejünket a vitákkal, ha jól emlékszem, akkor a Fidesz-KDNP volt az, aki sem az országgyűlési, sem az Európa Parlamenti választás előtt nem vett részt semmilyen vitában. De semmi baj, ha már belső viták vannak, belső viták lesznek, kéznél vannak az edzett jobboldali újságírók, akik segítik ezt lefolytatni, mégha ez nem is fog tetszeni mindenkinek.
Jól értem, Körmendy Zsuzsa most azt üzeni, hogy ők már nyíltan beállítnak Simicska Lajos mellé, még ha nem is tetszik ez Orbánnak?

Zsuzsa, el kellene menni és megpróbálni a valódi függetlenséget. Nincs telefon a Fidesztől, nincs telefon a kormánytól, nincs állami hirdetés, nincs Közgép hirdetés. Ki kellene próbálni.

Megosztás