Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Go RTL, go!

Tegnap este az RTL Klubon láthattuk, milyen az, amikor egy média „integrált tartalom-előállítási stratégiája” gyökeresen megváltozik. Dirk Gerkens, az RTL Magyarország igazgatója már májusban megmondta a Kreatívnak adott interjújában a reklámadó kapcsán, hogy „Ha lesz háború, lesz haditerv is.”, és szemmel láthatóan nem viccelt.

Tegnapelőtt Gulyás Gergőt égették be egy csöppet, vártuk is nagyon, hogy mi lesz a következő húzása a megszivatott csatornának, de a tegnapi Híradó minden várakozásunkat felülmúlta. Már a beharangozóban elhangzott, hogy az egyik fő téma az, hogy Hogyan lett Mészáros Lőrinc az ország egyik legvagyonosabb embere?, de mesteri volt a körítés is. Az RTL megmutatta, hogy tud ő igazi média lenni, ha akar, mesterien szerkesztették sorrendbe az anyagokat.

Megszavazta a parlament a reklámadót.

– Egy 3 perces összeállítás arról, hogy mennyi mindent támogatott eddig az RTL (szegények, civil szervezetek, fesztiválok, múzeumok, filmek), külön kiemelve Hegedűs Zsuzsa alapítványa.

„Mi a felcsúti polgármester sikerének titka?”. Lementek Felcsútra, személyesen keresték ott Mészáros Lőrincet (nem találták), bemondták a földeket, a trafikokat, a stadiont, az 1,2 milliárdos osztalékát, és többször elhangzott Orbán neve is. A már-már lázári magasságokba ívelő kaján mosoly, amivel Szellő Pista felkonferálta a riportot, az egyik legjobb rész az egészben, látszik, hogy nagyon élvezi, hogy felvették a kesztyűt, és végre valami igazi hírt is leadnak.

 

– „Egymillióan keresnek kevesebbet a létminimumnál” című összeállítás.

41 államtitkárt neveznek ki, vagyis több mint kétszer annyi államtitkár dolgozik majd az új Orbán-kormányban, mint 2010 előtt a Bajnai kabinetben. Mindannyian majdnem bruttó 1 millió forintot keresnek, és emellé számos más juttatást kapnak. (hosszabb anyag az éjszakai híradóban volt)

Ezután visszatértek a szokásos kerékvágásba, 25 kilós daganatot operáltak ki az orvosok egy nőből és hasonló hírek, nehogy túlságosan nagy sokkot kapjon az átlagnéző, aki amúgy rettenetesen csodálkozhatott, hogy mennyi minden történt az országban egyetlen nap alatt, micsoda hírek vannak. Egyáltalán ki ez a Mészáros Lőrinc? Hogy gazdagodott meg hirtelen ennyire? És tényleg az Orbán Viktor barátja? Mik vannak….

Persze az mindent elmond az országban uralkodó állapotokról, hogy kvázi csodaszámba megy, mikor egy kereskedelmi tévé elkezd igazi média módjára viselkedni, és normális híreket, belemenős anyagokat leadni. Az is nagyon szomorú, hogy az RTL csak most kezdte ezt el, mikor a pénzéről van szó. Amíg nem piszkálta őket a kormány, ők sem piszkálták a kormányt, vagyis a könnyebb, gyávább utat választották. Anyagi érdekek miatt félretették az elveket, a sajtóetikát, a valódi hírszolgáltatás és hiteles tájékoztatás felelősségét, mindent. Közben eltelt négy év. Ennyi idő alatt nagyon sok mindenről beszámolhattak volna a nézőiknek, ehelyett például 2012-ben ilyen hírek mentek az RTL híradójában, majdnem kiégett az agyunk az egyhetes kísérlet alatt, amíg néztük. Akkor még ez volt a véleményük:

„Kotroczó Róbert, az RTL hírigazgatója megkeresésünkre közölte, hogy a késő esti 11 órás híradót ajánlja, “amelyben kifejezetten közéleti, politikai, és gazdasági híreket válogatunk.” Nehezményezte, hogy nem tekintem gazdasági témának “nézőket és így a családok pénzügyeit érintő témákat (használt autók, kiskertekkel a drágaság ellen, árak). A szerkesztési elveink szerint mi közéleti, gazdasági tematikának azt tekintjük, ami összefüggésben van az emberek mindennapi életével, pénztárcájával, közérzetével – amiről az utcán, a villamoson, a munkahelyén a kollégáival, barátaival, ismerőseivel beszélnek.“”

Szerencsére mára már megváltozott a hozzáállásuk. Kár, hogy ehhez az kellett, hogy anyagi kár érje őket, de a lényeg, hogy megtörtént. Az ország szempontjából ez a lényeg. Lehet őket fikázni a Mónika-show miatt (mi is megtettük elégszer), de a múlton rágódással nem megyünk semmire. Örülni kell inkább, hogy újabb csapat állt csatasorba a hiteles tájékoztatás oldalán, és szurkolni nekik, hogy csak így tovább. Mert valami szemmel láthatóan elkezdődött az RTL-nél. Ők, akik eddig a Youtube-csatornájukra csak a Barátok közt és az Éjjel-Nappal Budapest ajánlóit, meg Való Világ jelentkezési felhívásokat, és egyéb semmitmondó anyagokat raktak ki, és azonnal letiltatták, ha valaki feltöltötte bármilyen más videójukat, tegnapelőtt elkezdték feltölteni a hírvideóikat. Elsötétedés és példátlan összefogás a reklámadó miatt, tizenegy kaszinóból öt Andy Vajnáé, kormánytagok vagyonnyilatkozata, kell a hely Orbán Viktor hivatalának, stb.

Nagyon várjuk a ma esti híradót. Vajon egyből közgépezni fognak, vagy lesz még előtte más is?

Persze lehet, hogy rövid időn belül enyhül a reklámadó-törvény, egy módosítónak köszönhetően mégse jár olyan rosszul az RTL, és akkor visszatérnek a régi kerékvágásba a hírszerkesztésben. Nem olyannak ismerjük mondjuk a Fideszt, mint aki így visszalépne egy korábban mindenen keresztülvert ügytől, és pláne nem olyannak, aki könnyen megbocsát annak, aki nekiment, de ebben az országban ugye bármi megtörténhet. Viszont ha netán így lesz, akkor is örülni kell majd annak, hogy – ha legalább rövid ideig is -, de igazi híreket juttatott el 2-3 millió nézőjéhez az RTL, vagyis roppant stílusosan szivatta vissza a kormánypártot.

(kép innen)

 

Megosztás