Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Kamarai hozzájárulás helyett kötelező kamarai tagság?

Mindig öröm, ha levelet kap az ember, főleg ha cégtulajdonos. Több százezer cég kapott ilyen, vagy ehhez hasonló levelet tavasszal az Iparkamarától:

kamara

 

Miről is van szó?

2012. január 1. óta minden gazdasági vállalkozásnak, egyéni cégnek, az egyesülésnek, egyes jogi személyek vállalatának, a leányvállalatnak, a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepének, a lakásszövetkezet kivételével a szövetkezetnek, és a legtöbb egyéni vállalkozónak kamarai hozzájárulást kell fizetnie, évi 5000 forintot.

Az Országgyűlés által megszavazott törvény szerint a Kamara egy új adatbázist készít a cégekről, „a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5 000 Ft kamarai hozzájárulást kell fizetni. Cserébe nem lesz senki kamarai tag, viszont  a „Kamara köteles részükre a törvényben meghatározott szolgáltatásokat (tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben; üzleti partnerkeresés és pályázatfigyelés) térítésmentesen nyújtani„.

Érthetetlen, hogy a meglévő, hiteles adatbázisok mellé (Cégbíróság) mellé miért kellene a Kamarának is „méghitelesebb” adatbázis, és ehhez miért kellene évente 5000 forintot befizetnünk.

Most sokan legyintetek, hogy mi az az 5000 forint. A kis Bt.-nek, egyéni vállalkozóknak ez is pénz, és egy újabb bürokratikus faszság, amit ha nem fizetsz be, akkor a NAV hajtja be mint tartozást. A dupláját.
És ha egy kicsit elkezdünk számolni, akkor az jön ki, hogy a 600 000 vállalkozás befizet a Kamarának évente 3 milliárd forintot. Befizette ezt 2012-ben, 2013-ban és idén 2014-be is, vagyis a pénztárgép már a befizetett 9 milliárd (!) forintot mutatja, de fogalmunk sincs, mire költi, vagy költötte el ezta  pénzt a Kamara.


Végül tavasszal megelégeltem, és beadtam egy közérdekű adatigénylést, amit azonban válaszra sem méltattak. Úgyhogy ez újra be lett adva, csak most már az Átlátszó, Bodoky Tamás küldte. Az adatigénylésre nem válaszoltak, ellenben kaptak egy kedves hangú levelet, tömörítve annyit írtak, hogy „a BKIK nem lát el közfeladatot, tehát közérdekű adatot sem kezel, úgyhogy amit kértünk, nem adják.

Az Átlátszó szerint viszont „az Infotv. szerint közérdekű adat (egyebek mellett) a jogszabályban meghatározott közfeladatot ellátó szerv vagy személy kezelésében lévő és tevékenységére vonatkozó vagy közfeladatának ellátásával összefüggésben keletkezett, a személyes adat fogalma alá nem eső, bármilyen módon vagy formában rögzített információ vagy ismeret. A gazdasági kamarákról szóló törvény pedig úgy fogalmaz – éppen a hozzájárulásról szóló részben –, hogy „a kamarai közfeladatok ellátásához történő hozzájárulásként a gazdálkodó szervezet köteles kamarai hozzájárulást fizetni”.”
Ezért per lesz az ügyből.

Viszont a Kamara is tervez lépéseket.
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elkészült egy előterjesztés a terveikről, amit a NOL.hu szemléz.
Eszerint kötelezővé tennék a kamarai tagságot, így a jelenlegi 5000 forintos hozzájárulás helyett a magasabb kamarai tagdíjat kellene fizetni mindenkinek.
Semmi baj, cserébe majd jár a szavazati jog, és a többszázezer kiscég majd jól leszavazza.
Vagy nem.
A kamara mindezzel párhuzamosan némileg eltérne a korábban hirdetett egy tag – egy szavazat elvtől: a gazdasági erő szerint is súlyoznának. Ez alapján viszont a kis- és középvállalkozások tömege helyett inkább a multinacionális cégeket képviselheti majd a szervezet.”

És miért tennének ilyet?
Hát miattatok, kedves „vállalkozni szeretnék Magyarországon, de minden szinten szívatnak” társaim!
Az indoklás szerint a lépéssel befejezhetnék a kötelező regisztrációval megkezdett folyamatot, hiszen a vállalkozók jelentős része a ma kötelező regisztrációt és a kamarai hozzájárulás megfizetését már ma is tagságként éli meg. Hangsúlyozzák, hogy az agrárgazdasági kamarában már létezik a kötelező tagság.”

Összefoglalva:
1. Kötelező megadni a kamarának olyan adatokat, amit hitelesen, ügyvéd által már meg kellett adni a cégbíróságnak.
2. Évi hozzájárulást kell fizetni, de cserébe nem kapsz semmit. Mármint papíron jár „tanácsadás”, de jelentkezzen már az a kisvállalkozó, aki bement a Budapesti Iparkamarához, kért és kapott bármilyen szolgáltatást a hozzájárulásáért cserébe …
3. Nem tudjuk, hogy mire költi ezt az évi 2,3 – 3 milliárd forintot a Kamara.
4. Az Átlátszó pert indított az adatokért.
5. A Kamara azt tervezi, hogy mert sokan fel vannak háborodva a kamari hozzájárulás miatt, kötelezővé teszi a kamarai tagságot, emiatt minden cégnek többet kell fizetnie, de cserébe megint nem kap semmit, sőt, a Kamarában az irányítást átveszik a nagyvállalatok.

Parragh Laci, röviden csak annyit kérdeznék: ezt mégis hogy tetszik gondolni?

Bónusz:
Elindult a Budapesti Iparkamara új honlapja, az ekamara.hu.
A hiteles szolgáltatás, termék és cégkereső. Minden vállalkozás, szolgáltatás és termék végre egy helyen!
A kötelező kamarai regisztráció miatt a BKIK naprakész adatbázissal rendelkezik a területéhez tartozó vállalkozások adatairól. Ez lehetőség adott arra, hogy egy hiteles termék/szolgáltatás kereső adatbázist jöjjön létre, ekamara.hu néven.
Az online keresőben a cégek, illetve üzleteik olyan termékeikkel szolgáltatásaik leírásával, kategóriákkal jelennek, amik más céginformációs adatbázisban nem elérhetőek, vagy azok az adatbázisok nem teljes körűek, nem hitelesek.”

A saját cégemet nem adta ki a kereső, pedig minden adatot el kellett küldenem még 2012-ben a BKIK-nek. Biztos még nem sikerült feldolgozniuk.
Ahogy nincs találat a Magyar Jeti Zrt.-re és az Index.hu Zrt-re sem, viszont megtalálta a HVG Kiadó Zrt-t és az Origo Zrt.-t.

ps_2014.05.20_10h17m02s_004_

 

Megosztás