Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

85 millióba került a BKK új „technológiája”

A minap fantasztikusan megreformált bérletvásárlással kapcsolatban feltettünk pár kérdést a BKK-nak. Válaszoltak.

– Mi a BKK célja ezzel a változtatással? Ezzel csak a becsületes bérletvásárlókat szívatják, aki bliccelt bérlet NÉLKÜL, az ezután is bliccelni fog bérlet NÉLKÜL.

– A rendszer megújításának elsősorban biztonsági okai vannak, megelőzendő a korábban már használt bérletek hamisításából adódó visszaéléseket. Az új jegy- és bérletkiadó automaták már biztonsági hőpapírra nyomtatják a jegyeket és a bérleteket, valamint a bérletpénztárakban és az ügyfélszolgálatokon is fokozatosan ilyeneket vásárolhatunk. Az igazolványszám megadásával azok már nyomtatáskor a szelvényre kerülnek, így nem kell utólag tollal beírni, és arra sem lesz lehetőség, hogy a csalók újra felhasználják a korábban kiadott bérleteket. A biztonsági hőpapír alkalmazásától a hamis termékek nagymértékű visszaszorulását várjuk.

– Miért nem az elektronikus jegyrendszerre gyúrnak, miért a jelenlegi, elavult rendszert javítgatják?

– Az elektronikus jegyrendszer bevezetésének előkészítése a tervek szerint halad, bevezetésére több ütemben, az idei évtől kezdődően kerül sor. De ezzel nem szűnnek meg azonnal a papíralapú jegyek, azok az elektronikus jegyrendszer bevezetése utáni átmeneti időszakban még természetesen forgalomban lesznek a projekt zárásáig, azaz körülbelül még három évig.  Addig, amíg a papíralapú jegyek nem szűnnek meg, és helyüket át nem veszik az elektronikus jegyek és bérletek, saját jól felfogott érdekünk, hogy megszüntessük a jegy- és bérlethamisítás lehetőségét. Célunk, hogy a jogos bevételeket beszedjük, hiszen ez egyúttal a további fejlesztések finanszírozásának az alapja.

Az új formátumú jegyekkel jelentősen csökkenthető a hamisítások, így a bliccelések száma is, ami kedvezően befolyásolja a közösségi közlekedés anyagi helyzetét. Az új technológia bevezetése 85 millió forintba került. Reményeink szerint ezzel megszüntethetjük – legalábbis jelentősen visszaszoríthatjuk – az évi 2-3 milliárd forintos kárt, amit a hamisítások okoznak. Ennek érdekében kezdjük meg az új technológia bevezetését, mely rövid idejű megtérülése miatt – stratégiánkhoz illeszkedve – érdemessé teszi a hosszú évek óta közismerten könnyű visszaélési lehetőséget adó, előre nyomtatott termékhordozó kivezetését.

Felhívjuk a figyelmét arra is, hogy az elektronikus jegyrendszer első ütemeként kezdődött meg a jegy- és bérletkiadó automatahálózat megújítása. A 300 darab modern, a jegyeken kívül bérleteket is árusító, az érmés és bankjegyes mellett bankkártyás, illetve érintés nélküli bankkártyás fizetést is biztosító automaták telepítése 2014 első negyedévében megkezdődött. Az első 68 automata üzembe állítása 2014. május 10-én fejeződött be. Az új BKK-automaták megjelenése a legkevésbé sem nevezhető a korábbi rendszer javítgatásának. Ahogy említettük: ez az Ön által említett elektronikus jegyrendszer első üteme.

– Hogyan készülnek fel a pénztárak erre, mivel jellemzően a családban 1 ember vette meg az összes bérletet, ez sokkal nehézkesebb lesz, és a bérletvásárlás ideje is meg fog nőni.

– Továbbra is megveheti egy ember mások bérletét is. Ennek elősegítésére vezetjük be a BKK ügyfélkártyát, amelyen több igazolvány száma is feltüntethető, ezért ezzel nemcsak akár az egész családnak megvásárolható majd a bérlet. Az ügyfélkártyán akár négy igazolványszámot is feltüntethetünk, nem kell azokat megjegyezni, utasainknál mindig kéznél lehet.

Ennek használata természetesen nem kötelező, csupán ügyfeleink vásárlását próbáljuk praktikusabbá tenni, megkönnyítve, gyorsítva az új technológiával történő bérletvásárlást.

Az értékesítést végző munkatársak számára belső szabályzatban adtunk útmutatást az igazolványszám feltüntetésével kapcsolatos eljárásról, részletesen kitérve az ügyfélkártya átadásának módjára, kommunikációjára is. Mivel jelentős változásról beszélünk, minden érintett munkavállalónkat felkészítjük a helyes eljárásra.

A bérletvásárlás egyáltalán nem lesz időigényesebb. Sőt az eddigiekéhez képest kevesebb lesz a sorban állással töltött idő, az értékesítési pontok jelentős növelése miatt. Az új BKK jegy- és bérletkiadó automatáknak köszönhetően háromszor több bérletvásárlási pontot és hatszor több bankkártyás fizetési lehetőséget érhetünk el a fővárosban. Ráadásul az automaták többségében a nap 24 órájában lehet jegyet és bérletet is vásárolni.

A bérlet dátumozásának módja is változik, és ez szintén gyorsítja a vásárlást. A jövőben ugyanis nem lesz szükség arra, hogy használat előtt a pénztáros kézzel „átdátumozza” a pecsétet, hiszen a nyomtató automatikusan és gyorsan, az ügyfeleink kérése szerinti dátummal állítja majd ki a vásárolt bérleteket. Ezzel tehát gyorsabbá válik a kiszolgálás, kevesebbet kell sorban állni, egyszóval időt spórolunk ügyfeleinknek.

– A BKK a fényképes bérletigazolvány számát felírhatja, de milyen jogszabály alapján kérné el a személyi igazolványt, jogosítványt, útlevelet? Milyen jogszabály alapján írna le onnan bármilyen számot? Hogyan fogja a BKK ezen adatokat kezelni, és milyen jogszabály alapján? Adatvédelmi szempontból aggályosnak tartom ezt, hogy a személyi igazolvány számát hozzárendeljük a bérletigazolvány számához, illetve az aktuális bérletszelvény számához…

– A BKK, illetve korábban BKV bérletigazolványai több évtizede léteznek, a személyi igazolvány és a jogosítvány egyedi azonosítójának használatát ügyfeleink kérésére és megelégedésére 2013-ban vezettük be.

Sajnos sokan félreértelmezik az új bérletvásárlási szabályokat, amelyek viszont egyértelműen tartalmazzák, hogy ügyfeleinknek nem kell igazolniuk személyazonosságukat, nem kell bemutatniuk személyi igazolványukat, pusztán egy arcképes igazolványhoz köthető azonosító számot kell megadniuk, melyet munkatársaink rávezethetnek a bérletre. Ez az azonosító szám lehet a BKK-bérletigazolvány száma is, ami nem személyes adat. Ráadásul a bérletszelvényeken évtizedek óta fel kell tüntetni az azonosító számot. Most mindössze annyi változott, hogy vásárláskor munkatársaink vezetik rá, illetve nyomtatják a szelvényre, nem pedig az ügyfeleinknek kell ezt később megtenniük.

A helyben nyomtatással, illetve az ezzel összefüggésben bevezetés előtt álló új bérletvásárlási szabályok kidolgozásakor a BKK a vonatkozó adatvédelmi szabályok figyelembevétel járt el. Ennek megfelelően készítettünk egy adatvédelmi tájékoztatót, mely teljes körűen szabályoz minden olyan adatvédelmi kérdést, amelyre a hatályos jogszabályok alapján ki kell térni. A BKK már megtette a szükséges bejelentést, ami ahhoz szükséges, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság nyilvántartásába vegye.

 – …jövőre pedig jön az RFID rendszer, ezek az adatok fizikailag is hozzá lesznek rendelve egy kártyához, és csak be kell írni a gépbe a keresett személy igazolványszámát, és a rendszer már adja is vissza, hogy épp melyik járművön van a keresett bérletkártya, éppen milyen GPS koordináta alatt, illetve az adott bérlettel, hol mikor merre utazott az egyén, milyen szokásai vannak,vagy pl. utoljára melyik megállónál szállt fel/le.

Az adatkezelést a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság ellenőrzi és felügyeli.

Az elektronikus jegyrendszer bevezetésével alapvetően változik meg a jelenlegi tarifastruktúra és ehhez kapcsolódóan a termékek köre (pl. időalapú jegy bevezetése; a bérletek megmaradnak). Az értékesítési csatornák is jelentősen bővülnek: bevezetjük az internetbankok működéséhez hasonló, éjjel-nappal bárhonnan elérhető internetes önkiszolgáló felületet, valamint a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül történő értékesítést. Ezeken a csatornákon a fizetés csak bankkártyával történhet. A folyamatos fizetési forgalom megbízható lebonyolítása és a nemzetközi kártyatársasági szabályoknak való megfelelés érdekében a banki rendszerekéhez hasonló biztonsági szintű működést alakítunk ki, ami garantálja az utasok személyes adatainak biztonságát.

A rendszer működési logikája is megváltozik: a bérletigazolványt felváltja egy chipkártya, míg a jelenlegi papíralapú bérlet megszűnik, végül virtuális termékké válik. A rendszer hasonlóan működik majd, mint egy bankszámla, a hozzá tartozó bankkártya, illetve a számlán lévő pénz. A számlát a BKK  vezeti, a bankkártyának a chipes utazási kártya (utasmédia) felel meg, a számlán pedig nyilvántartjuk a terméket és a személyes pénzegyenleget. A fentiek alapján tehát nemcsak kártyáról és az ahhoz tartozó termékről beszélünk, hanem utazásra használható pénzegyenlegről is.

Bevételvédelmi célkitűzéseink és terveink szerint az elektronikus jegyrendszerben kedvezmény igénybevételére jogosító terméket (pl. nyugdíjasbérlet) csak megszemélyesített (névvel és fényképpel ellátott) utazási kártyán bocsátunk ki. Ehhez kapcsolódva a háttérrendszerben rögzíteni kell majd a kedvezmény igénybevételéhez szükséges okmányokat, valamint adott esetben azok lejáratát is. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy az elektronikus jegyrendszer bevezetése az érvényben lévő kedvezményeket természetesen nem érinti.

Az elektronikus jegyrendszerben ugyanakkor nem kizárólag megszemélyesített utazási kártyát lehet majd igénybe venni. A fényképpel és névvel ellátott chipkártyán kívül bevezetjük az ún. anonim, átruházható utasmédiát is. A családtagok, házaspárok, kollégák stb. számára hasznos utasmédiára azonban – a pénzegyenlegen kívül – kizárólag teljes árú, meg nem személyesített termékeket lehet majd feltölteni.

A fentiek alapján látható, hogy a rendszer egyik alapvető eleme lesz a pénzegyenleg terhére történő utazás. Ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy az utazási kártyára töltött pénzzel lehet majd utazni, és a központi rendszer ennek terhére vonja le az utazás árát. Ehhez alapvető feltétel, hogy az utazás megkezdésekor utasunk érvényesítse a kártyáját. A metró- és a kijelölt hévállomásokra telepítendő kapuk esetén pedig minden utasnak érvényesítenie kell utazási kártyáját annak érdekében, hogy a kapu kinyíljon. Ezeket az érvényesítéseket a jogszabályi és kártyatársasági elvárásoknak megfelelően elektronikusan tartjuk nyilván. Az ügyfelek utazási története regisztráció után, a személyes önkiszolgáló felületen lesz majd elérhető.

A helymeghatározási adatok kezelésével kapcsolatos adatkezelői szerepköröket és jogosultságokat, valamint a kapcsolódó adatkezelési műveleteket a projekt további fázisaiban alakítjuk majd ki az adatvédelmi jogszabályok maradéktalan figyelembevételével.

———–

Az ügyfélkártyát egyébként egy brossúrából kell kivágni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Megosztás