Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Soha senki ebben az ügyben nem titkolt semmit

Rogán Antal frakcióvezető úr nyerte el / vállalta be az a cseppet sem egyszerű feladatot, hogy bemutassa a sajtónak, hogy a paksi bővítés ügyében az MSZP micsoda pálforduláson ment keresztül, ők pedig soha nem titkoltak semmit ebben az ügyben. Emlékszünk még mi történet keddnen, amikor Orbán és a Lászlóné éppen aláírta Putyin dácsájában a szerződést, akkor az 5 szerencsétlen balfasz éppen izzadt a mikrofonok előtt a Képviselői Irodaház folyosóján.

Rogán két ásszal érkezett a sajtótájékoztatóra, de nem igazán voltak nyerő lapok…

1. 
Az Országgyűlés akkor megadta a felhatalmazást Magyarország mindenkori kormányának, hogy kezdje meg a Paksi Atomerőmű megújításának előkészítését, és folytassa le az ezzel kapcsolatos eljárásokat.”
Jól látható, hogy az MSZP és szövetségesei pálfordulást hajtanak végre a Paksi Atomerőmű megújítása ügyében” – mutatott rá, emlékeztetve, hogy Mesterházy Attila 2009-ben még megszavazta az erőmű felújítására felhatalmazást adó országgyűlési határozatot.

Mit is szavazott meg 2009-ben teljes egyetértésben az Országgyűlés?
Mutatom, roppant veretes:
határozat_1.jpgEz egy parlamenti határozat. Nem törvény. Határozat egy elvi hozzájárulásról, ami arról szól, hogy megkezdhetik az előkészületeket (tervek, tanulmányok). Ezek a tervek olyan jól sikerültek, hogy évekig kellett pereskedni értük, hogy kiadják.

2. 
A Fidesz frakcióvezetője beszámolt arról is, hogy a tárgyalások végleges fázisa előtt is tájékoztatta a kormány az országgyűlési képviselőket a tárgyalások állásáról. Hozzátette: a Gazdasági bizottság december 17-i ülésére – ahol Lázár János és Kovács Pál energetikai államtitkár részletesen ismertette a jelenlévőkkel a tárgyalások állását és ütemezését -, sajnálatos módon egyetlen ellenzéki képviselő sem ment el.” – mondta Rogán

Az ellenzék nem vett részt ezen az ülésen, nem találtam meg hogy mi volt ennek az oka, talán a Horváth András-féle NAV-botránnyal volt kapcsolatban, azokban a napokban elég sok bizottsági ülés lett szabotálva.
A bizottsági ülés elején Lázár János külön kérte, hogy nagyon precízen írják le a jegyzőkönyvbe amit mond, „tekintettel arra, hogy ellenzéki képviselőtársaim nincsenek jelen, ezért a későbbiekben még fontos lehet ennek a bizottsági ülésnek a mai tartalma.
Mintha csak tudta volna, hogy ezt a jegyzőkönyvet még elő fogják venni, lobogtatva….

„Tehát nyomatékkal szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a 2009. évi parlamenti döntés alapján folytat tárgyalásokat a kormány, amelyet az Országgyűlés a 2011. évi energiastratégiájával megerősített, a Paksi Atomerőmű kapacitásának a fenntartásáról beszélünk, abból a szükségszerűségből kiindulva, hogy 2037-ben a Paksi Atomerőmű ebben a formában, ha nem tesz semmit a kormány, befejezi a tevékenységét. Világosan szembe kell nézni azzal, hogy ha a Paksi Atomerőmű nem működne, akkor – csakhogy egy kézenfekvő példát adjak – a rezsicsökkentés megvalósíthatatlan lenne, és a magyar gazdaság számára az olcsó áram esélye is lehetetlen lenne, tehát a magyar kormánynak kell ezzel foglalkoznia, hogy mi a Paksi Atomerőmű sorsa.”

Ezután a szép felvezetés után Lázár János valóban tájékoztatta a bizottság tagjait a „a tárgyalások állását és ütemezését„: 

A parlamenti felhatalmazás alapján a tárgyalások a kapacitás fenntartása irányába mutatnak, ezért kezdtük meg Oroszországgal ezeket a tárgyalásokat. Tehát arról szeretném tájékoztatni a gazdasági bizottságon keresztül a Magyar Országgyűlést, hogy folynak tárgyalások a magyar kormány és Oroszország között több témakörben is a Paksi Atomerőmű sorsát illetően. Ezek között a témák között vannak olyan együttműködési területek, amelyekben a tárgyalások az utolsó fázisba vagy a lezárt szakaszba érkeztek, tehát előrehaladott, lezárás előtti tárgyalások vannak, amelyek biztató eredménnyel kecsegtetnek bennünket. (…)
Miről szólnak ezek a tárgyalások? – nyilván felmerül a kérdés. A kapacitás fenntartásáról szól a tárgyalás, arról szól, hogy az országgyűlési határozat szerint 11 év szükséges egy új atomerőműblokk megvalósítására. 2032-től – ezt Kovács államtitkár úr be fogja mutatni – a jelenleg atomerőművi kapacitásokat a 2035-ös kivezetés miatt csökkentenünk kell, tehát, ha 11 évre van szükség a 2009. évi országgyűlési határozat alapján arra, hogy az új blokk vagy blokkok belépjenek, akkor innentől számítva 2023-2024 adott esetben egy új atomerőművi blokk beindítása, és a régieket már 2032-ben el kell kezdeni kivezetni. Tehát teljesen világos az, hogy a magyar kormánynak lépnie kell annak érdekében, hogy az ország szuverenitása, energiabiztonsága meglegyen. (…)
A terv tehát, amellyel a kormány az orosz állammal tárgyal, és megállapodásközeli helyzetbe került: a kapacitásfenntartás. A parlamenti határozat végrehajtása alapján nincs ennél többről szó.”

Oké, szóval a 2009-es elvi határozat alapján Lázár építené a 2 új blokkot, de amúgy csak a kapcitásfenntartásról tárgyalnak az oroszokkal. 

Amúgy nekem nincs bajom az új atomerőművel, a 4-es metró építéséből kiindulva, ha jelenlegi blokkokat 2032-2035-ben le kell kapcsolni, akkor az a biztos, ha már holnap megtörténik az első kapavágás. Sőt, ha népszavazás lenne, amit Illés Zoltán nagyon kért még 2008-ban, akkor is simán meglenne az elegendő igen szavazat, mivel az atomnak jelenleg nincs alternatívája.
Az viszont több aggályt is felvet, hogy a Fidesz és Orbán Viktor is többször kijelentette, hogy itt bizony nagy, nemzetközi tender lesz (lásd lentebb), aztán mégsem lett semmilyen tender.

A másik probléma, hogy ilyen „statecapture-ös” időkben belevágni idejekorán egy ilyen beruházásba, aminek a becsült összegét sem tudja senki megmondani csak 1000 (!) milliárdos szórásokkal (3000 milliárd! 3600milliárd! 4000milliárd! 5000milliárd!), az egy picit azért meredek, főleg, hogy az ország sikeres nemzeti nagyvállalata nagyon-nagyon szeret építeni, akár atomerőmű témában is.

Az energetikai beruházások viszont 2 éve folyamatosan csökkenek, köszönhetően a rezsicsökkentésnek, így nemcsak az új atomerőművet kell építeni, hanem a hozzá kapcsolódó elektromos hálózatot, transzformátorállomásokat, tárolókat, mindent, ami jelenleg lassan épül le. Ez viszont nincs benne az atomerű „hivatalos” 3000 milliárdos árában.

Orbán Viktor, 2013.02.11, napirend előtti felszólalás:

„Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ami Paks kérdését illeti – különösen Mesterházy Attila képviselőtársamnak szeretnék ezzel is válaszolni -, a magyar Országgyűlés a szocialista kormány előterjesztésére 2009-ben elfogadott egy határozatot. (Dr. Józsa István: Na, hogy szól?) Ez a határozat a következőképpen szól: az Országgyűlés előzetes elvi hozzájárulást ad az atomenergiáról szóló ilyen és ilyen törvény alapján a Paksi Atomerőmű telephelyén új blokk(ok) létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez. Majd az indoklás azt mondja, hogy Magyarországnak szüksége van ezekre a beruházásokra. Hosszan érvelnek, maga a miniszter, a végén szavazunk, nézem, Mesterházy Attila is megszavazta. (Derültség és taps a kormánypártok soraiban.) Így állunk, tisztelt hölgyeim és uraim.

Tehát két dolgot szeretnék ezzel kapcsolatban mondani. (Mesterházy Attila: Almát a körtével, és megállapítja, hogy a banán görbe.) Az első egy jogi kérdés. Miután a Magyar Országgyűlés hozott egy döntést, a kormánynak az a dolga, hogy ezt a parlamenti döntést végrehajtsa, ebbe az irányba haladunk. Ez egy jogi kérdés.

A második kérdés politikai kérdés. (Dr. Józsa István közbeszól.) A második kérdés politikai kérdés: hogyan ítéljük meg a magyar energiarendszer jövőjét, és milyen módon akarunk dönteni erről a beruházásról. Szeretném önt tájékoztatni arról, hogy a vonatkozó nemzetközi szabályoknak megfelelően nemzetközi tender kerül majd kiírásra. Azok a találgatások, amelyek pedig tulajdonrészekről szólnak, egyértelműen hamisak. Szeretném tájékoztatni – kihasználva az önök által teremtett lehetőséget – a magyar közvéleményt, hogy Magyarországon az atomerőmű továbbra is – és amíg mi vagyunk kormányon, biztosan, száz százalékban – magyar állami tulajdonban lesz. (Taps a kormánypártok soraiban.)”

Hadd zárjam ezt a posztot Rogán Antal tegnapi legszebb mondatával:

„Meggyőződésünk szerint a Paksi Atomerőmű által előállított olcsó villamosenergia lehetővé teszi a rezsicsökkentés folytatását.”

Éljen a 2025-ös rezsicsökkentés!

Megosztás