Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

„A játékszenvedély családokat tesz tönkre”, de az erős állami kontroll majd segít

Tavaly októberben hoztak törvényt arról, hogy játékgépeket csak az állami koncessziós szerződéssel rendelkező kaszinókban lehessen üzemeltetni. Ezekből ugye 3 van az országban, kettő az állami tulajdonú Szerencsejátéké, egy meg Andy Vajnáé.

A dolog Lázár János szívügye volt, így beszélt a javaslatról akkor a parlamentben:

„Egy konzervatív gondolkodású politikus világnézetével összeegyeztethetetlen a szerencsejáték. Különlegesen erkölcstelen, morálisan megkérdőjelezhető, és a legkiszolgáltatottabb térségekben jellemző a pénznyerő automaták üzemeltetése, használata.”

A nemzetbiztonsági kockázat és a lobbiktól való „félelem” miatt villámgyorsan megszavazott törvény indoklását is nézzük meg megint, hátha valakinek nem rémlik már:

nerőgépek.jpg

Szemben a szinte napról-napra puhuló és változó trafikpályázati szabályokkal, ennek a törvénynek a meghekkelését egész sokáig, mostanáig bírták.

Tegnap reggel írta meg a Népszabadság, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottságának az NGM benyújtott egy előterjesztést, mely szerint meghívásos (= zártkörű) pályázat útján értékesítenék 10 vidéki kaszinó létesítésének és tíz évre szóló működtetési jogát. A tárca a tíz új kaszinótól évente egyenként 850 millió forint adóbevételre számít, vagyis összesen 8,5 milliárdra. Lehet számolgatni, hogy mennyit kell az embereknek ott elkölteniük, hogy ez az adóbevétel összejöjjön.

Mondhatjuk, hogy Lázár János tavalyi „rémálmai” valóra válnak, visszalobbizódott a nemzetbiztonsági kockázat.

Az előterjesztést tegnap 11-kor meg is tárgyalta a fideszes többségű bizottság, és természetesen támogatta.

„Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja újságíróknak azt mondta: kizárólag költségvetési megfontolások alapján javasolta a nemzetgazdasági miniszter, hogy egy állami kontroll alatt tartott, külön eljárásban engedélyeztetett és ellenőrzött, úgynevezett másodvonalas kaszinóüzemeltetésre koncessziós pályázatot írjon ki. Azt mondta, nem fog tudni bárki bármilyen minőségében és feltétel nélkül kaszinót nyitni.” (Ebben mondjuk biztos vagyok….) „A kormánypárti politikus nemzetbiztonsági szempontból támogathatónak és „nem ördögtől valónak” nevezte az elképzelést, ami költségvetési bevételt jelent. Szerinte az állami kontroll lehetőséget ad arra, hogy a korábbi, a nyilvánosság számára nem megismerhető jelenségek ne forduljanak elő. Kérdésre válaszolva közölte: továbbra is az az álláspontjuk, hogy a játékszenvedély családokat tesz tönkre, ezért szűkítették a piacot.”

„”Bármilyen változtatás is lesz, csak nagyon erős állami kontroll alatt tudjuk elképzelni.”húzta alá Selmeczi Gabriella az erre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva. A szóvivő nem tudja elképzelni, hogy az történjen újra, mint a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt, hogy a játékgépek világában háborítatlanul mossanak tisztára olajbizniszben szerzett pénzeket.”

Ezt talán még mi sem tudjuk elképzelni, azt viszont annál inkább, hogy a föld- és trafikos „pályázatok” után itt is a haverok fognak jól járni, újraosztják nekik a piacot.

tumblr_mb9i9iDkeS1qi0qx6o1_400.gif

 

 

Megosztás