Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Az Orbán-kormány idején ebben az esetben egy miniszter felajánlotta volna a lemondását

kokarda.jpg24 órával a havazás megkezdése után előkerült Pintér Sándor belügyminiszter és kesztyűbábja, a Télügyi Kormánybiztos, Bakondi úr sajtótájékoztatójukon fényezték magukat, majd elköszöntek. Riadót rendeltek el, nincs kihirdetett vészhelyzet.
A miniszterelnök Brüsszelben, a helyettese Erdélyben lovagol, a honvédelmi miniszterről semmi hír, a Honvédségnek csak ma reggel adtak parancsot, sok száz (ezer) ember éjszakázott az autójukban, egy multi kinyitott áruházaiban melegednek azok, akik nem tudnak tovább utazni, délben kaptam egy sms-t a BM-től … ismét ünnepel az ország.

A cinikus hangvételű sajtótájákoztató néhány részlete:

Az időjárással nem vagyok megelégedve, a mentésben részt vevő egységekkel igen” – mondta kérdésre válaszolva a belügyminiszter, aki arról beszélt, hogy elégedetlen az állampogárok viselkedésével is, mert szerinte sokan úgy indultak útnak, hogy tudták, mit kockáztatnak, sok autón nyári gumi volt, és a rossz látási viszonyok közepette is nagy sebességgel közlekedtek. Szintén bírálta a kamionsofőröket, amikor a sajtó arról kérdezte, miért nem rendeltek el hamarabb kamionstopot. Szerinte ők is gyorsan közlekedtek, illetve felhajtottak a pályára, „holott ismerhették a körülményeket” 

Pintér azt mondta, az állampolgárok öntörvényűen ne bontsák el a korlátot, mert ez veszélyezteti a forgalmat, könnyen baleseteket okozhat. Arra a kérdésre, hogy miért nem figyelt jobban az előrejelzésre a rendvédelem, azt mondta: „a meteorológusokat kell megkérdezni, miért lett ilyen az időjárás”.

Azzal a győri lakossal aki hólapátolás közben meghúzta a hátát, innen is szolidaritást vállalok, mert én is hátfájásos vagyok” – mondta a sajtótájákoztatón Szócska Mikós egészségügyi államtitkár, aki arról számolt be, hogy csak egy olyan esetről tudnak, amikor egy szülő nő „kalandos úton jutott el a kórházba”.

Mivel nagyon elégedettek magukkal, természetesen semmiféle felelősség nem merült fel bennük. Felelős csak Bajnai lehet, meg a rezsidémon.
Pedig történt már időjárás okozta katasztrófa, amikor ennek éppen az ellenkezőjét mondták. Lassan már nincs olyan esemény, amire ne lehetne előhúzni egy vaskos seggszáj-gyűjteményt a Fidesz részéről.

Gyűjtemény:

Navracsics Tibor szerint független embernek kellene vezetnie a vizsgálatot, aki akár Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is lehetne. Kérdésre válaszolva azt mondta: természeti katasztrófák esetében előfordul, hogy parlamenti vizsgálóbizottság folytatja le vizsgálatot, és az is, hogy független szakembereket kérnek fel erre. 
Én (…) nem hárítanám köztisztviselőkre, és nem hárítanám katasztrófavédelmis szakemberekre a felelősséget, itt politikai felelősségről van szó. Az Orbán-kormány idején ebben az esetben egy miniszter felajánlotta volna a lemondását.

Lázár János, kit Navracsics Tibor bízott meg a katasztrófa körülményeinek feltérképezésével, elmondta az elmúlt száz év nemzeti, állami ünnepei történetében példátlan méretű tömegszerencsétlenség történt vasárnap este. „Vasárnap este mintha nem lett volna gazdája az országnak és a fővárosnak” – összegezte álláspontját

Demszky Gábor viselkedésén, nyilatkozatain pedig, csak az ijedt tehetetlenség, a tanácstalanság és nem utolsó sorban, az operativitás hiánya tükröződik. Felmerül tehát a kérdés: Ha ne adj Isten Budapestet valami egyéb, komolyabb csapás érné, vagy veszélyeztetné, mennyire volna alkalmas Demszky Gábor egy operatív parancsnoki funkció betöltésére?” – Tarlós István 

Amit a Gyurcsány-kormány valódi ellenzéke ez ügyben mondott, a legkevesebb, ami ilyenkor e pozícióból elvárható. A személyi felelősség kérdésének felvetése ugyanis – a jó ízlés és a józan ész határain belül – nem oktalan bűnbakkeresés, a gyász megsértése, hanem a demokratikus játékszabályokból következő, optimális esetben a közjót szolgáló viselkedés. (…)  
Ha máshonnan nem, a félreállított váltó miatti vonatbaleset klasszikus példájából, amikor is lemondott a közlekedési miniszter, tudhatná, hogy pontosan mit is takar a politikai felelősség fogalma egy működő demokráciában. Az biztosan nem fér bele, hogy az ügyben érintett, tehát öszszeférhetetlen minisztert – és nem valamilyen független testületet – kéri fel a vizsgálatra. Az pedig egyenesen hungarikum, hogy a kormányapparátus mulasztásait feltáró vizsgálat után formálisan sem vetődik fel a politikai felelősség kérdése, azaz Szilvásy György sem ajánlotta fel lemondását a kormányfőnek.
” – a frissen kitüntetett Szerető Szabolcs, Magyar Nemzet

A vihar nyomában támadt káoszban úgy tűnt, az országnak nincs gazdája, csak a mentők, a tűzoltók és a rendőrök lelkiismeretes és megfeszített munkájának köszönhető, hogy a sebesülteket ellátták, és megkezdődött a rend helyreállítása. A kormánnyal ellentétben ők tudták, mit kell tenniük. (…) Mindannyian emlékszünk az év elején Hejce közelében balesetet szenvedett szlovák katonai repülőgép katasztrófájára, amelyben a gép negyvenkét utasa veszette életét. Akkor a szlovák védelmi miniszter, jóllehet személyesen nem volt szerepe a szerencsétlenség bekövetkeztében, a baleset után néhány nappal lelkiismereti okokra hivatkozva lemondott. (…)  A miniszterelnök súlyos hibát követett el, amikor úgy döntött, hogy az ügynek nincs politikai felelőse, és nem váltotta le Szilvásy Györgyöt. Úgy vélem, ez erkölcsi kötelessége lett volna. Ha úgy tetszik, becsületbeli ügy.Navracsics Tibor

Egy ellenzéki pártnak nincsen más lehetősége, mint parlamenti eszközökhöz nyúlni. (…) Mi a magunk részéről, Lázár Jánossal (…) vizsgálóbizottság felállítását indítványozzuk az augusztus 20-i tragédiával kapcsolatbanfogalmazott Navracsics Tibor Lázár Jánossal, a Parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón. „Mi nem politikai felelőst, hanem kormányzati felelőst keresünk a vizsgálat eredményeképpen„. Hozzátette: ennek a vizsgáló bizottságnak egyetlen egy célja van, a (…) halálos tömegszerencsétlenség okainak felderítése, kormányzati felelős megtalálása.

Ebben az országban a politika és a kormány nem visel felelősséget semmiért” – mutatott rá Kósa Lajos, emlékeztetve arra, hogy a paksi atomerőmű üzemzavara, a brókerügy, az érettségi botrány és az augusztus 20-i tűzijáték alatti vihar következményeképp a hibást mindig a portások, taxisok, faxkezelők között találták meg, a vezető politikusok közül senki sem vállalt felelősséget.

Megosztás