Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Megkapják az orvosok

Volt „szerencsém” a múlt hetet egy, a Nemzeti Ágyszámcsökkentés keretében hamarosan megszűnő kórházi osztályon tölteni, ahol a rutinjuk miatt először bunkó banyáknak tűnő nővérkék valójában kedvesek, és lelkiismeretesen teszik a dolgukat a lepra körülmények és az öreganyám-korabeli berendezések között, szabad perceikben pedig az álláshirdetéseket böngészik, valamint a képmutató igazgatót szidják, aki nekik mindig azt mondja, hogy nem tud semmit semmiről, az újságoknak meg a fix és nagyon közeli dátumot, mikor szélnek ereszti őket. Szóval egy élmény volt.

Eközben a Parlamentben……..az Egészségügyi Bizottság megtárgyalta, annak fideszes többsége rábólintott, így tegnap elkezdődött az újabb egészségügyi salátatörvény általános vitája.

Természetesen a konzultáció ez esetben sem maradt, maradhatott el: EGY egész nap állt rendelkezésre az előterjesztés véleményezésére…..

„Az egészségügyi dolgozók anyagi helyzetének érdemi rendezését, a munkavállalók önkéntes túlmunkáját, az ügyelet, és a készenléti ügyelet szabályainak egyszerűsítését, valamint több szociális ellátás egyszerűsödését teszi lehetővé az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat”– mondta Halász János, az EMMI parlamenti államtitkára expozéjában.

Az államtitkár szerint azért van szükség a munkavállalók helyzetének rendezésére, mert a jogszabály jelenlegi formájában félreértelmezhető, visszaélésekre ad lehetőséget sok esetben a munkavállalók kárára.

Most bezzeg csudajó kilátásaik vannak, de valamiért nem örülnek neki……
A Magyar Orvosi Kamara összeszedte a kifogásait pontról-pontra.

Nem béremelést, hanem bérpótlékot kapnak az orvosok, ami – tekintettel, hogy egyéb juttatásuk kiszámításának origója az alapbér – kimondottan bérveszteséget okoz. Ezt egyébként már az is alátámasztja, hogy az ügyeleti díjak kiszámításának alapjául szolgáló alapbért a bérpótlék nélküli szinten fagyasztják be. (Szócska Miklós a bizottsági ülésen azt mondta, hogy idén még bérpótlék, ám jövőre bértábla szerinti fizetés jár majd az orvosoknak is, az új szakdolgozói bértáblát már tartalmazzák a módosítások.)

4-ről 10-re emelnék a havonta elrendelhető készenlétek számát, anélkül azonban, hogy az ilyenkor végzett gyógyító tevékenységet rendkívüli munkának minősítenék.

– A két műszak illetve ügyeletek között kötelezően előírt 11 órás pihenőidőt 8-ra csökkentenék.

– A kizárólag ügyeleti feladat ellátására létesített jogviszonyt készenléti jellegű munkakörré minősítenék, ami egyúttal a havi munkaidő keret 160-ról 240 órára emelését jelenti.

A szabadnappal nem kompenzált pihenőnapi ügyeleti díj számítási metódusának módosítása az eddigiekhez képest csökkentett (50 + 50 helyett 50 + 25 százalék) ügyeleti díjat eredményez. Ugyanez történik az önként vállalt túlmunka díjazásánál (225 helyett 175 százalék) is.

A heti pihenőnapot a jövőben nem lesz kötelező vasárnap kiadni.

Nagyjából az látszik az egészből, hogy rohadtul nincs pénz, és amit pluszban adnak a hónapokig tartó huzavona után, azt visszaveszik máshol. Meg van egy olyan üzenete is, hogy kértetek, követelőztetek, külföldre szerződéssel riogattatok, ha nem adunk valamit? Igen? Na akkor most megkapjátok.

A pluszpénz így néz ki:

„Összesen 86 ezer egészségügyi dolgozó fizetését emelik meg január elsejétől visszamenőleg, jelentette be Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter. Béremelést kap 16 520 orvos, 67 978 szakdolgozó, valamint 1380, egészségügyben dolgozó vegyész, pszichológus, biológus, kémikus, gyógyszerész. A szükséges törvénymódosítások elfogadása után a béremelést július elsejétől fizetik ki, első lépésként egy összegben január elsejéig visszamenőleg.

Az ügyeleti díjazás nélkül bruttó 350 ezer forintos összegig kereső orvosok – ide tartozik a doktorok 80 százaléka – egységesen bruttó 65 ezer forint emelést kapnak. Efölött 10 ezer forintos sávonként 5 ezer forinttal csökken a béremelés mértéke. A 450 ezer forint felett keresők egységesen 10 ezer forint emelésre számíthatnak. Az egyéb diplomások egységesen 31 435  forint emelést kapnak.

A szakdolgozók körében 22 ezer ember bruttó 20 ezer forint feletti emelést kap, 32 ezren pedig 15 ezer forintot. Mint Szócska Miklós államtitkár elmondta: náluk eddig nem volt bértábla, alig volt különbség egy kezdő és egy 20 éve már a pályán dolgozó asszisztens vagy ápoló bére között.

A béremelés a közalkalmazottakra és az állami tulajdonú gazdasági társaságok alkalmazottaira vonatkozik. A háziorvosok, illetve a náluk dolgozó asszisztensek most nem kapnak emelést. Az államtitkár erről azt mondta: 2010-2011-ben több alkalommal is emelték a háziorvosi praxisok járandóságát.” (Index, kormany.hu)

 

orvosbér.jpg

(kép: Index)



 Az emeléssel az európai lista harmadik helyére kerülnek a magyar orvosok. Hátulról a harmadik helyre természetesen. De mindenképp több a semminél, és az orvosok elfogadták, mert jelezte a kormányzati szándékot az itthontartásukra, az ágazat problémáinak megoldására.

A törvény többi, rájuk vonatkozó része viszont ennek ellenkezőjét sugallja.


Megosztás