Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Így születnek az ötletek Matolcsy fejében

Matolcsy sorozata a Heti Válaszban egyszerűen csodálatos, még mindig nem tudom elhinni, hogy ezt ő írja, nem pedig mondjuk Bödöcs a Showder klubból.

A legfrissebb írásából például kiderül, hogy születnek azok az isteni, soha-sehol meg nem írt unortodox ötletek:
„Minden új egy megoldhatatlannak látszó problémából születik, keményen dolgozunk, de megrekedünk, szinte már feladjuk, majd hirtelen megvilágosodunk: jön a megoldás. Az új ötlet jó hangulatban jön, kémiai reakciók révén agyunk jobb féltekéje működésbe lendül, majd megszületik a felismerés. Ellazult állapotban jöhet csak az új ötlet, nem logikus gondolkodásból: görcsölve nem megy. Eltérő területek összekapcsolásából ugrik elő az új, a terület szakértői helyett kívülről érkezők friss látásmódja kell a sikerhez.”

Mostanában egyre durvábban lazulhat el Matolcsy, legalábbis az ötletekből, és a trükkök százaiból másra nem igazán tudok gondolni.

„2010-ben egy reménytelennek látszó helyzetet örököltünk, sokan már majdnem feladták, de a nemzet boldogságindexe a csúcson volt, támogatta a politikai megújulást, ezért megtaláltuk a kreatív megoldásokat. Ha a régi megszorító politikát folytatjuk, akkor a bipoláris nemzet azonnal depresszióba süllyed: nem jöttek volna az új ötletek. Kívülről jöttünk, a gazdasági problémákat a nemzeti közösség felől néztük, nem a régi recepteket bújtuk. Lehet, hogy nem tűnt logikusnak, biztos, hogy eltért a hagyományostól, de új volt, és ma már kimondhatjuk: működik. A régi máshol sem működött: 27 EU-kormányból már 16 megbukott a régi receptek miatt.”

tumblr_m42rjt0pvE1rrf4f6o1_400.jpgSoha ennyire még nem volt biztos, hogy az új ötleteket nem működnek, sikerült két hosszú, keserves év alatt visszajutnunk 2010-be, újra indulhat minden előröl, természetesen lemezt nem cseréltek, így továbbra is harsog a sikerpropaganda, a „nem megszorítás”, csakhogy már egyre nehezebben megy annak sulykolása, hogy nem az emberekkel fizettetjük meg a válságot.
Telefonadó, tranzakciós adó – a telekomcégeket és a bankokat jól megszívatták, hogy ők lesznek az adóalany, de attól még mindenki biztos lehet, hogy mi fogjuk fizetni az adót.


(Kép: Párhuzamos Matolcsyverzum tumblr)

„A magyar politika és gazdaságpolitika kreatív jellegét senki nem vitatja. Ellenzői valójában félnek, mintha vöröset látnának, ezért csak logikus, hagyományos megoldásokat követnének. De a bal agyfélteke analitikus logikája az új korszakban nem működik, a jobb agyfélteke új gondolkodására van szükség. Az új megoldások ára pedig eltörpül a régiek ára mellett. A gazdasági szabadságharcnak már rövid távon is több a hozadéka, mint a vesztesége. A bankadó, a krízisadók, a magánnyugdíjrendszer, a forgalmi adózásra való átállás, a családi arányos jövedelemadózás, a közmunka és a reáloktatás felértékelése sokba kerül a magas kamatok, csökkenő hitelezés, költségvetésibevétel-kiesés és nagyobb kiadás miatt, de még mindig többet hoz. Rövid távon is négyszer többet, mint amennyibe kerül. Hosszú távon még többet, sokkal többet. Az újítás fájdalmas, de a korábbi zsákutca után elvezet a nemzet jólétéhez. Megéri hát.”

Epic érvrendszer, egész egyszerűn csodálatos, 100% hamisítatlan matolcsyzmus. A Mester újra megmondta a frankót.
Értitek, már rövid távon is négyszer többet hoz. Hol lehet akkor a határ? Mi lesz velünk közép vagy hosszútávon? Mi leszünk a Kárpátok Svájca vagy inkább Szingapúrja?
Csak annyit kérdezek, a válaszra várva: neked mi a rövidtáv, Gyuri?
Ugye Matolcsy a múlt héten pénteken azt nyilatkozta, hogy „Mi nem a következő évekre, hanem a következő évtizedekre konszolidáltuk a magyar államháztartást (…) nagyon közel állunk ahhoz, hogy jövőre egy, ma senki által nem elgondolt, és elképzelhető növekedési ütemet érjünk el.”

Matolcsy Gyuri útelágazás előtt:
recession.jpgNos, péntek már régen volt, azóta már sok víz lefolyt a Dunán, mivel a KSH gyorsjelentése szerint a gyorsnaszád úgy döntött, hogy visszafelé mozog egy keveset: „Az idei első negyedévben a szezonális és naptárhatást is figyelembe véve éves szinten 1,5 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság.”

Az NGM egyelőre nem kommentált, a kormányszóvivői iroda pedig inkább az EU-s adatokkal foglalkozik:
A mai napon publikált európai gazdasági adatok világosan mutatják, hogy Európának még mindig komoly növekedési kihívásokkal kell szembenéznie. A legfrissebb, Eurostat által közölt adatok alapján az EU27 és az eurózóna is jelentősen veszített lendületéből. Az európai gazdasági fejlemények tükrében fontos, hogy a magyar Kormány sikerre vigye a keleti nyitás politikáját, vagyis új stratégiai szövetségek megkötésével növelje az ország gazdasági biztonságát. Éppen ezért a kormány már az év elején elkezdte azon gazdaságélénkítő eszközök előkészítését, amelyekkel a gazdasági növekedés serkenthető az év további részében.”

A portfolio.hu nem volt rest, összeszedte az EU-s adatokat, mit ne mondjak, nem igazán jött be ez az elterelő hadművelet:
stat.jpg
 

Megosztás