Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Pontot az i-re

Kedden adott Varga Mihály egy hosszabb interjút az Origo-nak:
"A magyar kormánynak tehát a következő hetekben-hónapokban három szereplővel kell valamilyen kiegyezést kötnie. Az egyik az IMF, hogy egy biztonsági háló legyen körülöttünk. Meg kell állapodni a Bankszövetséggel is, hogy a bankszektor meg tudja tartani a finanszírozó képességét és a gazdasági növekedéshez, a beruházásokhoz legyenek vállalati hitelek, valamint kalkulálható legyen a végtörlesztés hatása. Harmadikként pedig kompromisszumra kell jutni a Magyar Nemzeti Bankkal is, mert a monetáris politika nem szakadhat el tartósan a fiskális politikától. Ha a két rendszer disszonánsan működik, akkor abból előbb vagy utóbb baj szokott származni. A jegybanknak, és kisebb mértékben a kormánynak is gesztusokat kell tenni, olyan kompromisszumra kell törekedni, ami a monetáris politikát is érdekeltté teszi abban, hogy segítse a kormány növekedési terveit."

Szerda este azonban az Alkotmányügyi Bizottság benyújtott az új alkotmány átmenetei rendelkezéseit tartalmazó törvényjavaslathoz egy módosító javaslatot, ami alapján összevonhatják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) feladat- és hatásköreit, ezek ellátására pedig egy új szervezet jöhet létre. Az új intézmény elnökét Schmitt Pál köztársasági elnök nevezné ki hat évre, a miniszterelnök javaslatára. A módosító alapján a két szervezet jelenlegi elnöke, Simor András és Szász Károly mandátumuk végéig az új szervezet alelnökei lennének.

A törvényjavaslatot az ügy súlyának megfelelően nyújtották be:
"A bizottság ülését csütörtökön sms-ben hívta össze a titkárság délután négy órára, de a napirendi pontokról nem tudták a képviselőket tájékoztatni. A módosító javaslatot ugyan Salamon László a bizottság elnöke jegyzi, de ő nem is volt jelen az ülésen, azt Cser-Palkovics András alelnök vezette le. A javaslatot másfél órás személyeskedésektől sem mentes vitában tárgyalták meg, majd a Fidesz és a KDNP képviselői megszavazták, a Jobbik tartózkodott, az MSZP nemmel szavazott, az LMP képviselője pedig nem volt jelen." – mesélte el Bárándy a hvg.hu-nak.
 
Másféle éve próbálják Simort kipaterolni az MNB éléről, és úgy néz ki, nincs más megoldás: ki kell szervezni alóla az MNB-t.

Igaz, az IMF előzetesen mintha valami olyasmit kért volna a kormánytól, hogy tartózkodjanak az unortodox lépésektől, így ezzel a lépéssel két fejet (Simor+IMF) is sikerül belenyomni a vödör kakikba, sajnos egy apró probléma van, hogy mindkettőjüktől segítséget és pénzt kér a kormány.
Múlt héten éppen Matolcsy jelentette be, hogy az MNB "eszközöket és forrásokat tud biztosítani ahhoz, hogy a növekedési terv megvalósuljon", sajnos erre az MNB rossz (=nemleges) választ adott. Nem kellett volna …

Sajnos ez még így magában nem elég pofátlan, a Fidesznek még ezt is sikerült átugrania, mikor megindokolták:
"Az előző kormányzati ciklus során rossz irányba változó pénzügyi felügyeleti rendszert – amely egyrészt hagyta eladósítani az országot, másrészt hagyta, hogy a magyar családok százezrei adósságcsapdába kerüljenek – újra átláthatóvá kell tenni, és ez a javaslat ennek az elvi alapjait teremti meg. Az elmúlt években a pénzügyi felügyeleti rendszer hiányosságaira és e hiányosságok korrigálásának fontosságára többször, többen hívták fel az akkor regnáló kormány figyelmét. Ennek ellenére semmilyen lépés nem történt.
Ezzel a javaslattal létrejön annak a lehetősége, hogy a jövőben egy, a jelenleginél erősebb és jobban működő pénzügyi felügyeleti rendszer működhessen Magyarországon. A jegybank függetlenségének megőrzése mellett – amely a rendszerváltás egyik legnagyobb vívmánya – nagyon fontos, hogy ez az esetlegesen létrehozandó új szervezet rendelkezzen mindazon beavatkozási lehetőségekkel/eszközökkel, amelyek alapján megakadályozhatók azok a sajnálatos események (pl. a családok és az ország eladósodása), amelyek az elmúlt évek során bekövetkeztek."

Mellesleg az MNB és a PSZÁF azért nem tudott hatékonyan közbelépni, mert erre nem volt jogköre, de persze nyugodtan rájuk lehet kenni, és tökéletes indok az "átszervezésre". Hatékonyság + Zemberek védelme, ezzel mindent el lehet adni.

Most már tényleg csak az utolsó simítások zajlanak a Nagy Művön:
Közmédia: megvan
Médiahatóság: megvan
Médiatörvény: pipa
Alkotmánybíróság: megvan
Állami Számvevőszék: megvan
Legfőbb Ügyész+ügyészség: megvan
Bírók nyugdíjazása, Baka eltávolítása: megvan
Szájerné Handó Tünde az OBH élére: megvan
Ombudsmanok kipicsázása: megvan
Új választási törvény: pipa
Iskolák, kórházak államosítása: megvan
Új alkotmány: megvan

Hát, nagyon úgy néz ki, hogy az új alkotmány nem azért kellett nekik, mert zavarta őket a "kommunista" alkotmány (miért is zavarta volna őket?), hanem hogy erre hivatkozva egy sor sarkalatos törvényt legyenek "kénytelenek" meghozni, hiszen az új alkotmány "kötelezi" őket erre.

Gyönyörűen ki van ez találva … ne zavarjon meg senkit, hogy a Fidesz már "csak" 38%-on áll, nem hiába a legaprólékosabban kidolgozott törvényük az új választójogi törvény. Minden ki van számolva, nem lesz semmi gond, minden emberük be van betonozva 6-9 évre, a három ellenzéki párt meg egy vicc …

A középkori agyműtét után feldughatunk egy közép-európia banánt a seggünkbe, oszt’ csókolom.

És úgy néz ki, ha az örvény magával ragad, akkor onnan már nincs kiszállás: a mai friss hírek szerint a kétharmadban saját emberiekből álló már eleve kiherélt Költségvetési Tanácsot még tovább herélnék … csak így tovább, egyenesen előre a lenini úton.

Megosztás