Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Full access

A gyorsnaszád navigálását megingathatatlanul végzi Matolcsy Gyuri (figyelem: szimpátiatüntetés Matolcsy mellett péntek este!), így a többi szorgos matróz végzi a szokásos dolgát. A KDNP legfontosabb dolga most Hoffmann Rózsa seggének megvédése mellett Mária Terézia lovagrendjének visszahozása, Kövér László meg a hazafias nevelés a közoktatásban projekten pörög. Viszont a háttérben szépen csendben érdekes dolgok történnek.

Az új Alkotmányban foglaltak szerint –számomra még mindig érthetetlen módon– teljesen szétverik a meglévő ombudsmani rendszert. A kisebbségi jogok és a jövő nemzedékek érdekeit védő biztos helyettesként az általános ombudsman alá tagolódik, a legerősebb jogosítványokkal felruházott adatvédelmi biztos hivatala viszont megszűnik, Jóri Andrást mandátumának lejárta előtt menesztik , eredetileg az ombudsman megbízatása 2015-ig szólt.

Létrehozták viszont a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot, indoklás szerint mert "a hatóság az ombudsmannál hatásosabban léphet fel a jogsértések kivizsgálásában és szankcionálásában". Az elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi (az ombudsmant az országgyűlés választotta kétharmados többséggel). Orbán éppen kedden jelentette be, hogy Péterfalvi Attila korábbi adatvédelmi ombudsmant jelöli az új hatóság élére.

A TASZ szerint problémás, hogy "a hivatal vezetőjének esetenként azzal kell majd konfrontálódnia, aki kinevezte, a hatóság elnöke a miniszterelnök indítványára fosztható meg a hivatalától. Erre abban az esetben kerülhet sor, ha az elnök vagyonnyilatkozatában a kormányfő valami szabálytalant talál, ám ez a vizsgálat nem nyilvános – tehát az nem lesz nyilvános, hogy miért váltja le a kormányfő."

Friss hírek szerint új titkosszolgálat felállítást tervezi a kormány. Az új szervezet, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ "figyelemmel kíséri Magyarország teljes bűnügyi és biztonsági helyzetét, tájékoztatja a kormányzatot, elemez és értékel."

Pintér Sándor nyújtotta be az Országgyűlésnek az "Egyes rendvédelmi tárgyú törvények módosításáról, valamint az azzal összefüggő további törvénymódosításokról" című saláta-jogszabályt, amely több tucat törvény megváltoztatását célozza.
A törvény célja a lehető legteljesebb információ-szolgáltatási kötelezettség előírása valamennyi, Magyarországon nyilvántartást-, és adatbázist kezelő intézmény, szervezet, alapítvány részére a rendőrség, illetve az újonnan felállított Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ, valamint a Nemzeti Védelmi Szolgálat számára.

Az új szervezet, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ például "full access" hozzáférést kapna mindenhez.
"A Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ a szükséges adatokat – hogy melyek ezek, azt a tervezet igen lazán határozza meg – más szervezetektől közvetlen számítógépes kapcsolat útján szerzi be, s az információk lehívását az érintett meg sem akadályozhatja.  A NIBEK információt igényelhet például a rendőrségtől, a polgári titkosszolgálatoktól, az adóhatóságtól, az idegenrendészeti és a menekültügyi hatóságtól, a katasztrófavédelemtől, a büntetés-végrehajtástól, a bűnügyi és a szabálysértési, valamint a népesség-nyilvántartásból, a közlekedési hatóságtól, de még a kötelező biztosítások nyilvántartásából is. A központ a légi utasok listáját szintén megszerezheti, s azt akár öt évig megőrizheti." – nol.hu

Jelenleg a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ csak kérelmezheti az adatkezelőktől a számára szükséges információkat, addig az új szervezet ezekhez akadálytalanul hozzáférhet, egészen pontosan "a NIBEK a feladatai ellátáshoz szükséges alapvető adatok megismerésében nem korlátozható jogosítványokkal rendelkezik", sőt, azokat az adatokat, amelyek elektronikus úton nem érhetők el, ugyancsak jogosult NIBEK bekérni.

Pár példa:
Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény is úgy módosul, hogy az érintett a nyilvános nyilvántartásban nem szereplő valamennyi dokumentumát köteles átadni a NIBEK-nek, ha az kéri.
A pénzügyi és a pénzforgalmi intézmények ügyészi jóváhagyást nélkülöző megkeresésre is kötelesek lesznek adatot szolgáltatni.
A médiatörvény úgy módosul, hogy az újságírót forrásának felfedésére már a NIBEK is kötelezheti.
Az egészségügyi ellátóhálózat is köteles lesz átadni az érintettre vonatkozó egészségügyi és személyazonosító adatokat.
A légitársaságoknak kötelességük lesz az utasfelvételi eljárás befejezését követően nyomban a NIBEK-nek továbbítani utasaik adatait, köztük például lakó- és tartózkodási helyüket, címüket, telefonszámukat, e-mail címüket.

Legfontosabb a belbiztonság, nem?

Egy normális országban még ezzel sem lenne gond, de nálunk a politikai irányítás alatt álló rendőrségnek és titkosszolgálatnak teljes hozzáférést adni MINDEN adatunkhoz? Még annyi se fog történni, hogy legalább becsszóra megígérik, hogy nem élnek vissza ezzel a hatalommal.

Főleg azok után, hogy csak a történet apró szeletét ismerjük, de az látszik, hogy elég éles MSZP-Fidesz háború folyt az NBH-ban (UD Zrt-Galambos-Lajos-Szilvásy).

Minden személyről, minden cégről, mindenről mindent adathoz hozzá fognak férni korlátlanul, úgy, hogy az adatot kezelő szerv nem is tudja, hogy éppen milyen adatot milyen célra szívnak le tőlük.

De természetesen elképzelhetetlen az elmúlt másfél év történései alapján, hogy ezt a Fidesz saját céljaira használná fel, mondjuk ellenzéki politikusok, újságírók ellen, esetleg a holdudvar cégbirodalmának további építése érdekében …

De hozzáférést adni és összekapcsolni 3 adatbázist a NAV-nak, hogy egy kibaszott lekérdezéssel le tudják szűrni, hogy hány minimálbéres vállalkozónak, vagy szociális segélyes uzsorásnak van a nevén több ingatlan meg autó, az kurvára nem megy még.

Mert a legfontosabb a belbiztonság.

Megosztás