Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Törvényt sért a népszámlálás lebonyolítása?

Munka törvénykönyve:

"142/A. § (1) Az egyenlő, illetve egyenlő értékűként elismert munka díjazásának meghatározása során az egyenlő bánásmód követelményét meg kell tartani.
(2) A munka egyenlő értékének megállapításánál különösen az elvégzett munka természetét, minőségét, mennyiségét, a munkakörülményeket, a szükséges szakképzettséget, fizikai vagy szellemi erőfeszítést, tapasztalatot, illetve felelősséget kell figyelembe venni.
(4) A munkaköri besoroláson vagy teljesítményen alapuló munkabért úgy kell megállapítani, hogy az az egyenlő bánásmód követelményének (5. §) megfeleljen."

És most egy levélváltás a vidéki népszámlálóbiztos és a Hivatal között:

Tisztelt Magyar Országgyűlés, Egyenlő Bánásmód Hatóság, www.népszámlálás.eu!
 
Alulírott Dvornik Gábor és mondhatom valamennyi vidéki (nem megyei jogú városban lakó) számlálóbiztos az alábbi kérdésre kérünk választ, illetve tiltakozunk a megkülönböztetés ellen és kérjük a kérdés rendezését:

– Az Országgyűlés a 2011. évi népszámlálásról szóló 2009. évi CXXXIX. törvénnyel elrendelte, hogy ebben az évben a természetes személyekről és a lakásokról nép- és lakásszámlálást (a továbbiakban: népszámlálás) kell tartani.

A számlálóbiztosok díjazása az alábbiak szerint lett meghirdetve:

A számlálóbiztosok díjazása Budapesten, megyei jogú városban:
Számlálóbiztosi munkadíj tételenként fővárosi kerületekben, kézbesítés, kapcsolatfelvétel, címellenőrzés, aktualizálás címenként bruttó 180.-Ft, összeírás körébe tartozó cím (lakás, lakott üdülő, lakott egyéb lakóegység, intézet, intézeti épület) címenként bruttó 210.-Ft, személyenként bruttó 370.-Ft.

A számlálóbiztosok díjazása vidéken:
Számlálóbiztosi munkadíj tételenként kézbesítés, kapcsolatfelvétel, címellenőrzés, aktualizálás címenként bruttó 150.-Ft, összeírás körébe tartozó cím (lakás, lakott üdülő, lakott egyéb lakóegység, intézet, intézeti épület) címenként bruttó 175.-Ft, személyenként bruttó 310.-Ft.

– Kérdésem, miért e megkülönböztetés a vidéki és a nagyvárosi biztosok illetménye közt, amikor a vidéki biztosok ugyanazt a munkát végzik mint nagyvárosi társaik, sőt, nehezebb körülmények közt?

Vidéken nincsenek nagy lakótelepek, BKV, a távolságok jelentősebbek, a külső körülmények bajosabbak, ugyanakkor egyéb infrastrukturális adottság (pl. internet elérés) jó néhány helyen azonos a nagyvárosiakkal.

A kérdés nagyon egyszerű, úgy gondoljuk, hogy egy olyan országban, ahol küzdenek a megkülönböztetések ellen (faj, bőrszín, nem stb.) és küzdenek az esélyegyenlőségért, ott a vidék (falu, község, kisváros) és nagyvárosok közti ellentétet sem kellene ilyen dologban (sem) kiélezni.

Kérjük e megkülönböztetés mielőbbi megszüntetését, a díjazás korrigálását – lehetőleg még a népszámlálás megkezdése előtt és a további bonyodalmak elkerülése végett.
 
Üdvözlettel:
Dvornik Gábor
Számlálóbiztos Sződliget
Önkormányzati képviselő
[email protected]

 

Nem olyan könnyű munka 10 millió embert megszámolni, az adatlapokat kitölteni, 4 millió lakást felkeresni, mindezt 30 nap alatt. Persze tudunk nekik segíteni, ha már úgyis kötelező a "részvétel", aki csak tudja, töltse ki online az adatlapot, így megkíméli magát egy becsengetéstől.

A nepszamlalas.hu szerint valóban különböző a díjazás:

A válasz:


  Dvornik nem volt elégedett a válasszal:

Tisztelt Emberjogi Bizottság, Elnök úr!

Köszönettel megkaptam levelüket.

Kicsit meglepődtem annak tartalmán, hiszen mást nem tartalmazott, mint leírását annak, ki hozta és szabályozta ezt a kérdést.

Én – őszintén szólva – érdemi választ vártam volna, mégpedig 2 tételben.

1. Önök igazságosnak tartják-e a megkülönböztetett díjazást vagy nem?
2. Ha Önök szerint is jogtalan, akkor milyen érdemi lépést fognak tenni?

Ha meg nem haragszanak ez olyan „nesze semmi, fogd meg jól” megoldás, adnak egy (nem teljes) információt és evvel befejezettnek tekintik a problémát.

Szerintem ez így nagyon nincs jól. Önöknek ennyivel nem kellene megelégedni. Itt nem a pénzről magáról van csak szó, hanem arról, még mindig mennyire lenézik a fő és nagyvárosi Urak a vidéket. Szavakkal küzdenek a megkülönböztetések ellen, ugyanakkor a tettek teljesen mást mutatnak. Igazságtalan és képmutató dolog ez.

Minket igazából nem érdekel, ki rendelte így vagy hogy történt, melyik jogszabály vagy milyen kormányrendelet,  minket az hajt, hogy ne legyen különbség tétel sehol.

Szeretném még egyszer megkérni Önöket, ezúttal alaposabban nézzenek utána, majd aktív és érdemi lépéseket szíveskedjenek tenni. A kérdés ugyanaz, az eredeti levél alul megtalálható.

Megértésüket előre is tisztelettel köszönöm a több száz vidéki biztos, de nagyképűség nélkül merem mondani, talán az egész vidék nevében (hiszen munkánk alulértékelésével igazából a vidéket is megsértik – am blokk).

Üdvözlettel: Dvornik Gábor
vidéki számlálóbiztos
Sződliget Önkormányzat képviselője
[email protected]"

Vidéken élő állampolgárt olcsóbb megszámolni, mint a fővárosban vagy megyei jogú városban élő állampolgárt? Hogy is van ez …

Ezután ne csodálkozzunk, ha CBA pénztáros nem annyit fog keresni Mezőkövesden, mint Egerben.

Megosztás