Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Pénz beszél, „Free Tibet” kussol

Csodálatosan sikerült ez a kínai vizit. Kína az új barátunk, jön a kínai tőke, a holdudvar is megkapja a maga jutalomfalatkáit, elsőként Demján és a Trigánit, de már a Közgép és Nyerges Zsolt is ott sündörög a húsosfazéknál. Nekünk azonban nem kötötték az orrunkra, hogy Kínai vajon miért önt be kis hazánkban egy vagon pénzt …

Ez mind nagyon szép és jó, leszámítva pár apróságot.
Kiderült, hogy mégis csak jó a külföldi tőke, ha azt nem a gaz karvalymulticég hozza, hanem mondjuk a „baráti” kommunisták. A köcsög IMF a hitelért cserébe holmi strukturális reformokat kért, Kínát ilyesmi nem érdekli, persze a kölcsön pénz is visszajár (erről még reklámfilm is készült). Szerencsére van még pár gazdag diktatúra a Földön, akik lehet, szívesen és mosolyogva adnak majd kölcsön.

Amíg szocik kormányoztak, addig Kínánál sokkal fontosabb volt Tibet a Fidesz számára,  három éve még Balog Zoltán is büszkén lengette a tibeti zászlót, és Tibet melletti parlamenti határozatot írtak.

2008.03.29., Fidesz-frakció: „Rendszerváltó pártként a Fidesz morális kötelességének érzi, hogy felemelje a szavát és tiltakozzon, amikor egy kommunista rezsim brutális eszközökkel lép fel saját állampolgárainak szabad akaratával szemben.

2008.05.21., Balog Zoltán: „Megjegyezzük, hogy a szocialista kormány az elmúlt három évben még soha nem tartotta időszerűnek a megszólalást Tibet ügyében. Szomorú, hogy az emberi jogok ügyében tanúsított kormányzati közömbösség nemcsak Magyarországra, hanem Tibetre is kiterjed.

2009.06.10., Balog Zoltán: „Fölszólítjuk a magyar kormányt, hogy befolyását latba vetve lépjen föl az Európai Unió megfelelő fórumain annak érdekében, hogy Kínában megszűnjön az etnikai alapú erőszak.

A 180 fokos fordulaton már meg sem lepődtünk, de valóban jó lett volna (ahogy Török Gábor is írta) egy pár soros kommunikáció egy cinkos kacsintás kíséretében, hogy az 1 milliárd euró meg a másik 11 pont túl nagy falat ahhoz, hogy pár szerencsétlen szerzetes miatt magunkra haragítsuk az ilyesmire hiperérzékeny kínaikat.

Viszont Kínával ellentétben Magyarországon még demokrácia van, így ha egyes emberek tiltakozni kívánnak mondjuk egy idegen hatalom látogatása / politikája / emberi jogi helyzete miatt, akkor azt nem lenne szabad az államnak az erőszakszervezetei és hivatalai segítségével megakadályozni.

– Az Oktogonnál elhaladó kínai miniszterelnöki konvojnak szerette volna Karma Dordzse tibeti tanár a tibeti zászlót felmutatni, amit a pillanatok alatt a helyszínen termett rendőrök megakadályoztak. Utána Karma Dordzsét a rendőrség elvitte a helyszínről.

– A kínai miniszterelnök ELTE Konfucius Intézetében tervezett látogatása során több tibeti aktivistát a civilruhás rendőrök megakadályozták abban, hogy tibeti zászlót lengessenek, valamint azt is, hogy Tibet szabadságával kapcsolatos szlogeneket kiáltsanak.

– A Magyarországon élő tibeti menekülteket, valamint szabályos munkavállalási engedéllyel bíró tibeti tanárokat beidézték szombatra a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal irodájába személyazonosságukkal kapcsolatos indokokkal. Az idézést rendőrök vitték ki péntek este. Az egyikük még egy igazolást is kapott, hogy szombat reggel 8-tól délután 1-ig a Bevándorlási Hivatalban tartózkodott. Furcsa, de a BÁH nincs is nyitva szombaton…

„Nemcsak a gyülekezési jog akadályozásáról van szó, hanem arról, hogy a hetvenes évek módszereivel behívatnak a bevándorlási hivatalba embereket, hogy ne tudjanak megjelenni.” – mondta Schiffer András, a Lehet Más a Politika frakcióvezetője.

Szeretném jelezni Schiffer Andrásnak, hogy ezt a módszert valóban előszeretettel használta a MSZMP, és az utolsó ilyen eset 1988. március 15-én történt.

„1988. március 15-én 8 ellenzékit őrizetbe vettek. Fölsorolnám a neveket: Demszky Gábor, Gadó György, Haraszti Miklós, Molnár Tamás, Nagy Jenő, Pálinkás Róbert, Rácz Sándor, Solt Ottília. A tényekről Haraszti Miklóstól érdeklődtem a budapesti telefonvonalon:

1988. március 14-én délután eljött hozzám két rendőr. Bilincsbe vert a lakáson, lecipelt az egész utca láttára a kocsijukhoz, ahol jó néhány gumibot-ütést mértek a fejemre. Majd bevittek az V. kerületre, ahol egy rendőrtiszt azt mondta: mindezt magamnak köszönhetem, és még több következik holnap, ha – úgymond – nem viselkedem rendesen. Ezzel szemben én másnap nagyon rendesen viselkedtem, mert reggel 5 órakor bejöttek a lakásomba – köszönés nélkül – a rendőrök és elvittek a gyűjtőfogházba, ahol 7 másik társammal együtt – persze külön-külön cellában, nagyon szép, csempézett cellákban – töltöttük az egész napot körülbelül éjfélig.

   Na most, ha ezt nem nevezik atrocitásnak – tehát a jogtalan előzetes letartóztatást, az el nem követett állítólagos rendbontásokért -, akkor nem tudom, mit neveznek atrocitásnak, de ennél többről is szó van. Arról, hogy a tv-híradóban, a rádióban és minden újságban benne volt ezeknek az előzetes letartóztatásoknak a híre – természetesen abban a torzított formában, hogy rendbontásra való előkészület címén. Hogy ezen mit értettek, azt a legszorgosabb követelésünkre sem közölték velünk soha, hogy miféle előkészület történt, miféle rendbontás?” 

Friss:
Ekkora sunyikat …

A hatóság azt állítja, azért hívták be szombatra a tibetieket, mert figyelembe vették, hogy hétköznap dolgoznak.

Milyen kedves, egy állami hivatal, ami figyelembe veszi, hogy az állampolgárok hétköznap dolgoznak, és hajlandóak a kedvükért kinyitni a Hivatalt szombaton …

Friss 2:
Amit nem tilt az állam, azt szabad. Vagy nem? Nincs olyan a törvényekben, hogy állami célok ellenében tüntetni tilos …

Magyarország egy szabad ország – a nyolcévnyi szocialista kormányzás ellenére – érvényben vannak a szabadságjogok. Nem kívánunk megakadályozni egyetlenegy külföldi delegáció elleni demonstrációt sem, de elvárjuk, hogy ne lerombolni akarják az állami célokat. Az állami célok, a saját állampolgáraink biztonsága a legfontosabb, ezért a kormány fel fog lépni az ellen, ha valaki ezt veszélyezteti. Véleménykifejezés van, botrány, balhé nincs.” – Orbán Viktor, ma a Parlamentben.

Megosztás