Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Baráti tagozatok közt

Tegnap a Véleményvezér értékelte a kormány minisztereit, a kormány második emberéről, Semjén Zsoltról ezt írta:

"Bölcs és szerencsés döntésnek bizonyult, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesként politikailag láthatatlan portfóliót kapott, hiszen így a lehető legkevésbé tudja blamálni a kormányt. Sőt nemcsak, hogy semmi fontosat nem csinál, de szándékosan rejtegetik. A magyar EU-elnökség hivatalos angol nyelvű oldalán például egyszerűen csak „minister without portfolio”-ként szerepel Semjén, és semelyik kormányzati terület esetében nincs megadva a neve kontaktszemélyként, nehogy egyetlen külföldi is véletlenül eljuthasson hozzá. A hírekbe sem kormányzati munkája, hanem leginkább bizonyos állatok lelövése iránt érzett vágya miatt kerül be olykor."
 

Semjén Zsolt gyorsan megcáfolta, hogy ő "láthatatlan" lenne, hiszen például tegnap beszédet mondott az Interparlamentáris Unió jordán-magyar baráti tagozatának megalakulása előtt a Parlamentben. A sok közhelyet, ami elhangzott, inkább nem idéznénk, inkább nézzük meg, mi ez az "Interparlamentáris Unió" … 

"Az Interparlamentáris Unió (IPU) szuverén államok parlamentjeinek egyetlen világszervezete, az interparlamentáris véleménycsere és párbeszéd fóruma, amely az 1889-es párizsi megalakulása óta a békéért és a népek közötti együttműködésért tevékenykedik a képviseleti intézmények erősítése útján.

Fő feladata a parlamentarizmus, a parlamenti intézmények fejlesztése a világban. Véleményt nyilvánít a parlamenti akciókkal megoldható nemzetközi kérdésekben, fellép, ha valamely tagországban a képviselők mandátumának gyakorlását önkényesen korlátozzák. Politikai és biztonsági kérdések mellett emberi jogi, regionális, környezetvédelmi, népesedési, egészségügyi témákkal is foglalkozik.

Az IPU kiemelt területe a két- és többoldalú baráti tagozatok megszervezése és működtetése, amely szerves része a kétoldalú parlamenti diplomáciának és ezáltal nélkülözhetetlen az Országgyűlés külkapcsolatainak ápolása szempontjából.

2006-2010-es parlamenti ciklusban 49 bi- és multilaterális baráti tagozat folytatta munkáját, a 2010-2014-es ciklusban, jelenleg a tagozatok száma már meghaladja az 55-öt, azokban közel 300 képviselő tevékenykedik."

 
A képviselő egy jelentkezési lap kitöltésével csatlakozhat az 55 baráti tagozat közül valamelyikbe, vagy akár többe is.

A frissen alakult Magyar-Jordán Baráti Tagozatnak máris 22 képviselő a tagja, az elnöke Selmeczi Gabika, a tagjai között van Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, a Dúró Dóra – Novák Előd házaspár, Pálffy István, Pörzse Sanyi, és Semjén.

A legnépszerűbb a Magyar-Kínai Baráti Tagozat, melynek 40 képviselő tagja. No igen, a kínai parlamentarizmus fejlesztéséhez olyan emberek segítségére van szükség, mint Rogán Antal (elnök), Selmeczi Gabika (alelnök), a kis Bárándy, Ficsor Ádám, Molnár Csaba, Pálffy, Pörzse, Szűcs Erika vagy Veres János. A 40 tagból 17 MSZP-s, hiába, a legendás szoci-kínai kapcsolat …
 
A képviselők közül a rekorder a jobbikos Gaudi Nagy Tamás, aki 9 baráti társaság tagja: Dél-Kelet-Ázsia, Egyiptom, Izrael, Japán, Közép-Ázsia, Maghreb és Masrek országok, Öböl-térség országai, Örmény, Perzsa.

Fónagy János, a Magyar-Izraeli Baráti Társaság elnöke (alelnök: Mesterházy Attila) mesélte el, hogy mit is csinálnak pontosan:

"A baráti tagozatok részt vesznek az adott állam nemzeti ünnepén az ország budapesti nagykövetségének rendezvényén, s a nagykövetek búcsúztatásán, valamint az új delegáció fogadásán is képviseltetik magukat. Ezenkívül ellátogathatnak az adott ország parlamentjébe is. Ezek az utazások jót tesznek a külföldi magyar kapcsolatoknak, illetve a tapasztalatok szerint a többféle párt delegáltjai is jobban megismerhetik egymást."

Hát nem zseniális? Potya külföldi utak, és még össze is haverkodhatnak a fideszesek, szocik, elempések, jobbikosok, kádéempések. Csapatépítés képviselőknek.
 
A Jobbik hamar felvette a ritmust, mivel Hegedűs Tamás lett a Magyar-Török Baráti Társaság elnöke, és büszkén mesélte el a 3 napos ankarai látogatását:

"A képviselők érdeklődésük vagy rokonszenvük alapján jelentkezhetnek, legfeljebb három tagozatba. Érdekesség: a magyar-török baráti tagozat 10 tagjából 6 jobbikos – ez is hozzájárulhatott a megtisztelő tisztség betöltéséhez. A magyar IPU valamennyi baráti tagozata közül ez volt az első az új ciklusban, amely külföldi látogatáson vett részt. A baráti tagozatok fontos szerepet játszanak az országok államközi kapcsolatainak az erősítésében."
 
A külföldi utazásokat amúgy az Országgyűlés (évi 280 millió forint a keret) vagy a vendéglátó ország fizeti, így azt hiszem, máris érthető ez a páratlan érdeklődés a baráti társaságok iránt …

A Magyar-Kínai Baráti Tagozatnak külön honlapja is van, sajnos 2009 óta nem frissült, de remek bepillantást nyújt az előző ciklus munkájába.

"A Magyar-Kínai Baráti Tagozat az elnököknek és a tagok aktív munkájának köszönhetően rendszeresen részt vesz fogadásokon, konferenciákon és törekszik különböző rendezvények megszervezésével a további kapcsolatok kialakítására és a már meglévők elmélyítésére. Számunkra, igen fontos jelentőséggel bír a két ország közötti dinamikus fejlődés mind politikailag, gazdaságilag és kulturálisan is. Jövőbeni célkitűzéseink egyik fontos eleme kapcsolataink tovább bővítése és szeretnénk elérni, hogy minél többen értesüljenek és ismerjék meg a Magyar-Kínai Baráti tagozatot, továbbá fontos cél a két ország között kialakult jó viszony fenntartása és a közös érdekek előbbre vitele."

Ennek szellemében 2007 nyarán kiutaztak Pekingbe, ellátogattak Tibetbe, megnézték a Nagy Falat, az agyaghadsereget, voltak kínai színházban, ettek-ittak, a remek fényképeket közszemlére is tették. A "baráti társaság" akkor tagjai, közülük a legjobbak utaztak ki: Lakos, Molnár, Simicskó, a Török Zsolti és a több diplomácia nagyágyú … 

 
(Az övtáskás képviselő kegyetlen, valaki írja majd be a nevét.Köszi!)

Megosztás