Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Szivárognak a „Nagy Szerkezeti Reformok” részletei

Kezdnek szivárogni a "Nagy Szerkezeti Reformok" részletei….

Egyelőre csak címszavakban, hogy lehessen róla vitatkozni, ahogy egyre több részlet fog kiderülni, úgyis fogunk még róla beszélni …

700 milliárdos csomag, 1/3 bevételnövelés – 2/3 kiadáscsökkentés. Ne a Zemberek fizessék meg a válság költségeit …

– Nyugdíj: 400 000 öregségi nyugdíjkorhatár alatti rokkantnyugdíjas rokkantsági fokának orvosi felülvizsgálata, a tervek szerint a a harmadukat – negyedüket terelik vissza a munkaerőpiacra. Na, az 100 – 133 ezer ember, aki évek óta nem dolgozott, vagy feketén dolgozik. Mihez is értenek ők? És ha sikerül is kigolyózni 100 ezer embert, akkor is marad még 700 ezer. A szlovák 70 ezerhez képest ugye ez még … Na mindegy. Amúgy az orvosi felülvizsgálatban nem hiszek (korrupció), még ha be is vetik a szuperfelülvizsgáló gépet.  És pont egy tegnapi hír, hogy az 1 milliófél millió400 ezer … 300 ezer beígért új munkahely helyett még csak 90 ezerrel nőtt a REGISZTRÁLT munkanélküliek száma, így most 648 ezer álláskereső embert tartanak számon. 648 ezer! Dobjunk még hozzá 100 ezer ex-rokit, az lesz ám a fasza.
Egy részüket a felfutó közmunkaprogramokban foglalkoztatnák, de akkor úgyanúgy állami pénzen fognak élni, csak nem rokkantnyugdíjnak hívják a pénzt amit kapnak, ráadásul már most is nagyon kevés embernek jut közmunkaprogram. Meg kell-e egy településnek 500 ember füvet vágni?

– Közlekedés: A tarifakedvezményeket megrostálhatják (például megszüntethetik a 65 év felettiek ingyenes utazását), a MÁV beszerzéseit megpróbálják olcsóbbá tenni.
A 65 év felettiek ingyenes utazásának megszüntetés egy korrekt lépés, kétséges azonban, hogy ezt meg merik-e lépni … a nyugdíjasok roppant sértődékeny csoport, amiről úgy gondolják, hogy nekik jár, és azt valaki elveszi … nos, ide kell majd egy csúcsra járatott Szijjártó, hogy megmagyarázzák. A MÁV beszerzések olcsóbbá tétele egyelőre egy érthetetlen program, a MÁV évi 200 milliárdos költségvetési dotációját kellene lefaragni, a MÁV-nál gyökeres reformokat keresztülverni, és egy teljes utazási támogatási átalakítást bevezetni, mert az tényleg a világ vicce, hogy 100 utasból csak 15 vesz teljes árú jegyet.

– Egészségügy: Az egészségkasszánál nemcsak azt szeretnék elérni, hogy a generikus gyógyszerek forgalma nőjön az originális gyógyszerek kárára, hanem a hatóanyag-alapú támogatást is preferálnák (vagyis az azonos molekulát tartalmazó, de drágább gyógyszerre nem járna több támogatás).
Nem kétséges, zabáljuk a gyógyszereket, ha jól emlékszem olyan 350 milliárd forintba kerül a gyógyszerkassza évente. Vagyis lenne miből lefaragni, de én attól félek, hogy a gyógyszergyárlobbi vagy keresztbe tesz, vagy egy híg "reformot" fogadnak el.

– Közlekedés:
 2013 elején debütálna az elektronikus útdíj. Információk szerint a most azzal kalkulálnak, hogy a hazai és külföldi teherautókra kivetendő díjból akár évi százmilliárd forint bevételre is szert tehetne az állam. Az önkormányzatok  a dugódíjból (csak a legnagyobb városok érintettek természetesen) és a megemelt gépjárműadóból gyűjthetnének forrásokat.
Dugódíj a nagyobb városokban? Még Budapesten is bevethetetlennek látszik. A megemelt gépjárműadó egy újabb sarc a gépjármű-tulajdonosoktól, a teherautókra kivetett útdíjat meg szépen megfizetjük a közértben.

Egészségügy: Fix összegű egészségügyi hozzájárulás. A tervek szerint bevezetnek egy alsó korlátot a munkáltatót terhelő, jelenleg a bruttó bér 3 százalékát kitevő egészségbiztosítási járulékra. A minimális hozzájárulás összege 3-5 ezer forint között lehet. Ma az alacsonyabb jövedelmek utáni munkáltatói tb nem éri el ezt a szintet, a minimálbér után a 3 százalékkal számolva havi 2340 forintot kell befizetni. A fix minimumot az egyéni vállalkozóknak is be kellene maguk után fizetniük.
Ez szintén a "Csökkentsük a vállalkozások terheit és teremtsünk 300 ezer új munkahelyet" program része lehet …

– Egészségügy:
  Hamburgeradó. Az egészséges életmódhoz, táplálkozáshoz nem illő ételeket, italokat fix összegű különadó sújtaná, mégpedig a színezett italokra (kólára), kávéra, édességre, egyes gyorséttermi ételekre.

Ennyi??? Remélem, hogy nem …

Hát ez csak valami vicc lesz … ezzel állunk ki az IMF meg a világ elég? Hamburger-tax? Ki dönti el mi egészséges és mi nem? A máj meg a körömpörkölt egészséges? Egy zsemle egy szelet hússal nem? Ha a kóla nem egészséges, akkor miért nem tiltják be? 🙂 Ammennyi szart megeszünk, jóformán mindenre kivethetik a hamburgeradót …

Ez a terv amúgy egy októberi vitairatban bukkant fel először, az adó neve "népegészségügyi termékdíj" lenne.
Velkey György, a Magyar Kórházszövetség szerint "a klasszikus járulékbefizetések mellett más bevételek után kell nézni, a gazdasági racionalitás mellett ezt diktálja az igazságosság is. Jogos felvetés, hogy az egészségüket életmódjukkal súlyosabban károsító, és emiatt az egészségügyi ellátásokat jobban igénybe vevő emberek az ilyen termékek adóján keresztül nagyobb mértékben járuljanak hozzá a finanszírozáshoz, mint azok, akik egészséges életre törekszenek. Az orvosilag bizonyítottan egészségkárosító termékcsoportokat érintené, amelyek fogyasztása olyan mai népbetegségekhez vezet, mint az elhízás, magas vérnyomás vagy a különféle szívbetegségek"

A vitairat szerint három kategória után kellene az új adót megfizetni: 
1, 10 százalékkal emelnék az alkohol és dohánytermékeket jelenleg is sújtó jövedéki adót, a többletet az egészségügybe forgatnák vissza;

2, a magas zsír-, cukor- és sótartalmú termékekre csomagolási egységenként 10 forint egészségügyi hozzájárulást vetnének ki,

3, "extrém adók": az extrém sportot űzőknek kellene megfizetni. Az extrém sportot választók esetén az életmentést, sérüléseik ellátását továbbra is a társadalombiztosításból finanszírozhatnák, viszont a rekonstrukciós beavatkozásokat és a rehabilitáció költségeit nekik kellene megfizetni. A szövetség ezt az egészségügyi hozzájárulást azoktól is elvárná, akik gyorshajtóként vagy ittas vezetőként sérülnek meg, mivel nagyon sok pénz megy el a kezelésükre, pedig erre a saját hibájukból van szükség.

A legfrankóbbat a dietetikus szakember nyilatkozta: "Az adó bevezetésével járó árnövekedés miatt főként az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők módosítanának káros étkezési szokásaikon, de meggyőzhetőek lennének azok is, akik fogékonyabbak az egészségükre."
Mert az úgy működik, hogy ha adó van a zsírra, akkor mindenki áttér az olívaolajra, ha adó van zsíros húsra, akkor mindenki inkább norvég vörös lazacot vásárol.
 

Megosztás