Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Bayer nem szereti a blogokat

Bayer Zsolt publicisztikákat ír a Magyar Hírlapba, emellett két műsora van az Echo TV-n. Mivel az újság és a televízió is Széles Gábor tulajdona, neki köszönheti Bayer a fizetését, egy tőle származó idézettel indítunk:
 

"a Magyar Hírlap kezdetektől fogva komolyan veszi, amit publicisztikai rovatának mottójában hirdet: "A hír szent, a vélemény szabad", ezért vitára hív, mondván: "a vitából lehet valami, ami előremozdítja ezt az országot, ami segít tisztázni az álláspontokat, ami feloldja a magyar szellemi életben tapasztalható végletes megosztottságot. A hajtóvadászat semmiféle jó célhoz nem vezet el." "

 

Tehát a mottó: "A hír szent, a vélemény szabad"

Ennek tükrében nézzük meg Bayer Zsolt Korrektúra című műsorának – ahol "Újságírók beszélgetnek a hét legfontosabb politikai és gazdasági eseményeiről." – január 7-i adását.

Zsolt meghívott vendégei:

Szentmihályi Szabó Péter: író, költő, műfordító, közíró (Magyar Hírlap, Keresztény Élet, Echo TV)
– Bogár László: közgazdász, politikus, publicista (Magyar Hírlap)
– Boros Bánk Levente: politológus, publicista (Magyar Hírlap, Magyar Nemzet)
– Zsebők Csaba: újságíró (Magyar Hírlap)

Ejj, micsoda belterjes banda! Mindig nagyon vicces, mikor egy ilyen egymáshozszokott társaság beszél valami számukra ismeretlen dologról. Képzeljük el mondjuk, ahogy a nagyiklub kitárgyalja a péniszgyűrű létezését. Van ott minden: csodálkozás, innen-onnan hallott pletykák, borzongás, és bizony be nem ismert titkos vágyakozás is felfedezhető a vénülő tekintetekben.

Január 7-én a Korrektúrában Bayer és vendégei a blogokról ejtettek szót: 

 

Szentmihályi Szabó Péter szerint beszélni kell a "nagyjából ellenőrizhetetlen internet problémáról". Véleménye szerint sok esetben külföldi szerverekről adják a "teljesen ellenőrizhetetlen és lenyomozhatatlan" tartalmakat. Szentmihályi élcelődve idézte a Hírszerzőt, amely arról tudósított: a Médiapárt című, újságírók által alapított franciaországi hírsite arra hívja fel az unió országaiban működő lapokat és blogtulajdonosokat, hogy hagyjanak üres helyet oldalukon egy-egy magyar újságíró cikkeinek, mert élet és halál ura lett a magyar kormány a médiában.

Bayer Zsolt ennek kapcsán kifejtette: az Orbán-kormány médiatörvénye elleni egyik fő érv az internetes tartalmak ellenőrzése. Bayer megkérdőjelezte azoknak a felháborodását, akik úgy teszik fel a kérdést: "Mi az, hogy még az internetet is" ellenőrzik? Úgy fogalmazott: "Szóval mi folyik ma ezen a világhálón, ahol mondjuk a leggyávább, névtelenségbe burkolózó rohadékok blogolás címén azt írnak amit akarnak és te állsz tehetetlenül? És bármivel lezsidóznak, lebuziznak, lealkoholistáznak valami álnév mögött. És ezt százezrek olvassák naponta."

Bayer szerint "ez az egész internet maga a Bábel tornya." Majd így folytatja: "De milyen alapon, ki és hol döntötte el, hogy az internet szent tehén, fétis, amihez nem lehet hozzányúlni. Azért hogy minden beteg lelkű pszichopata állat oda azt írogasson amit akar."

Boros Bánk Levente: mindebből azt a következtetést vonta le: "Felborult a normál világ eddig megszokott rendje. Miért tulajdonítunk ekkora jelentőséget a blognak? Miért tulajdonítunk ekkora jelentőséget az álnevek mögött bujkáló különböző interneten gyalázkodó embereknek? Hogy juthattunk el egy olyan pontra amikor egy névtelen blogolónak a véleményére akár tehát egy percet is vesztegetünk? Beteg a világ."

Zsebők Csaba szerint "a gond, hogy a blogokat nem úgy próbálja megfúrni a médiatörvény, ahogy te." Zsebők idéz egy "a kormánnyal jó indulatú, viszont a médiatörvénnyel kritikusabb elemzőt", aki gumiszabályozásról beszélt, amikor a törvény "bármely többség megsértéséről" beszél.

Zsebők szerint a médiatörvény nem a gyűlöletkeltést bünteti általában, hanem csak akkor lép közbe, ha az adott blog kereskedelmi felületként is működik. "Tehát a szabályozás nem arról szól amiről kellene." Példaként a "mérsékelt jobbos irányultságú" Mandiner blogot állítja szembe a Konzervatóriummal, amely szavai szerint "neokonzervatív irányultságú de még mindig inkább a kormányoldal bizonyos szegmenseihez, mint az MSZP-hez közel álló bloggyűjtő oldal." Zsebők szerint a gond, hogy a médiatörvény hatálya kiterjed a Mandinerre, mert vannak rajta hirdetések. A Konzervatórium viszont nem esik majd a szabályozás hatálya alá, mert ott nincsenek kereskedelmi megnyilvánulások. Zsebők szerint ebből a szempontból rossz a szabályozás. Illusztrálásként két évvel ezelőtti adatokat idézett, amelyek szerint az Amerikai Egyesült Államok "információkra éhes közvéleményének" 40 százaléka blogokból és csak 30 százalékban a hírportálokból tájékozódik. Az összes többi a tévékből, rádiókból, nyomtatott sajtóból és egyebekből.

Bogár László úgy fogalmazott: "A tragédia az, hogy a világot egy olyan véleményhatalom irányítja, amelyet viszont értelemszerűen senki nem ellenőrizhet, mert abban a pillanatban, amint ellenőrizni szeretnéd, akkor téged tekint diktátornak, téged gyanúsít meg gyűlöletbeszéddel."

 

Hogy is van a mottó? Ó igen, emlékszem már! "A hír szent, a vélemény szabad"

Javaslom az uraknak a kiegészítést, hogy "persze csak a mienk".

Egyébként véleményem szerint ez az adatsor a csúnya Zinternet ellen irányuló dühük legfőbb oka:

 

Nos kérem, ilyen olvasottságot a blogok is produkálnak ám, sőt. Egy-egy népszerű Mandiner-, Konzervatórium– vagy Vastagbőr-postot többen elolvasnak, mint Zsolti írásait.

Persze Madách-díjat mi sosem fogunk kapni, ő meg igen. Holnapután, Nógrád Megyétől.

" Nógrád Megye Madách Imre Díja adományozható egyéneknek és közösségeknek a tudomány, az irodalom, a művészetek és a közművelõdés terén végzett kiemelkedõ tevékenységért; külföldiek számára a Madách életmű gondozásáért, fordításáért, kutatásáért."

 

 

Megosztás