Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A sas nem kapkod legyek után. Kivételek azonban néha vannak.

HírTv vs. Economist, körülbelül mint egy Loki vs. Manchester United meccs, mind a kettő roppant szórakoztató, és nem az angolok szopnak 🙂

Január 5-én a HírTv kezdte a mérkőzést:
"Nem lepődött meg a miniszterelnök szóvivője az Economistban megjelent manipulált miniszterelnöki fotón. A brit hetilap egy tavaly szeptemberi rendezvényről közölt olyan felvételt, amelyet megváltoztattak, a képaláírással pedig azt sugallták, hogy a magyar kormányfő maga az ördög.

Petromán László kérésünkre egy fényképet – melyen bárányfelhők láthatóak – ugyanezzel a technikával pillanatok alatt viharos égboltot ábrázoló képpé változtatott. Ez az eljárás a szakember szerint portréknál is jól használható, amely az egyszerű mimikát képes fintorrá változtatni. A miniszterelnök szóvivője azt mondta, nem lepődtek meg a felvételen.

"Sajnos megszokhattuk – akár a 1998-2002 közötti időszakra gondolok vissza –, hogy milyen manipulált, hamis, hazug, becsmérlő állítások jelentek meg a miniszterelnökről, tehát meglepődni nem kell.” – fogalmazott Szijjártó Péter."

Balra az AFP eredeti felvétele, jobbra az újságban megjelent fotó:

A sas nem kapod legyek után. Kivételek azonban néha vannak. Az Economist egy remek válaszlevéllel alázta porrá a HírTv-t, melyet John Micklethwait, az Economist főszerkesztője írt:

"Tisztelt Uram!

Azért írok, hogy visszautasítsam tegnapi adásuk teljesen megalapozatlan és lejárató vádját. Riportjukban azzal vádoltak minket, hogy manipuláltuk a magyar miniszterelnökről, Orbán Viktorról készült képet. Ez nem igaz, ahogy azt képszerkesztőnk el is magyarázta újságírójuknak a riport bemutatása előtt.

Riportjuk elfogadja, hogy minden kiadvány valamilyen formában szerkeszti a képeket. Valóban, mint minden más magazin, úgy mi is színkorrektúrázzuk felvételeinket a nyomtatás előtt. A képet meg is vágtuk, hogy hozzáigazítsuk hasábszélességünkhöz. Ezt szintén minden magazin megteszi nyomtatás előtt, és semmi lényegi nem maradt le a fotóról. Ennek ellenére az önök beszámolója azt feltételezi, hogy mi ezeken a rutineljárásokon túlmenően alapjaiban változtattunk a kép tartalmán.

Csatolom az AFP eredeti felvételét és a nyomtatásban megjelent, méretre vágott képet. Nyilvánvaló, hogy semmilyen manipuláció nem történt.

Az önök beszámolója lehangoló színvonalú. Újságírójuk maga is elismerte képszerkesztőnknek, hogy nem hasonlította össze a nyomtatásban megjelentet az eredeti felvétellel, és nem is tudja megmondani, hogy milyen módon manipulálhattuk a képet. Miután letette a telefont, nem telefonált újra, hogy kiegészítse a felületes interjúját, pedig ígéretet tett erre képszerkesztőnknek. Valószínűleg azért, mert továbbra se lett volna képes felmutatni bármilyen, manipulációra utaló jelet. Való igaz, hogy képszerkesztőnk nem hivatalosan nyilatkozott újságírójuknak. De a riportban meg sem említik, hogy elutasította a manipuláció vádját. Önök azóta se keresték szerkesztőségünket hivatalos nyilatkozatért.

Az Economist számára semmi sem értékesebb objektív és tisztességes tudósításaival nehezen megszerzett hirnevénél. Rosszindulatú támadásukkal, amit, úgy tűnik, valamilyen politikai haszonszerzés ösztönzött, a becsületünkbe gázoltak és félretájékoztatták nézőiket.

Hogy ezt helyretegyük, ezt a levelet weboldalunkon is nyilvánosságra hozzuk. Más magyarországi sajtótermékek talán alaposabban fel kívánják tárni az önök tudósításainak objektivitását, mint ahogy önök a miénket.

Tisztelettel,
John Micklethwait
Főszerkesztő "

A teljes sztori olvasható az economist.com-on is, szuper kommentekkel: Viktor Orbán and Hír TV

A HírTv jobban teszi, ha nem merészkedik a Lajtán túlra, a Loki is megtanulta már a leckét. Én mindenesetre köszönöm a HírTv-nek, roppant szórakoztató volt.

Soha jobb héttel nem indult még az új év! 🙂

Megosztás