Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Átlagos hétköznapok Tiszabőn

Tiszabő egy 2000 fős község Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

"A lakosság közel 80 %-a cigány származású, fiatalabb korosztályban ez az arány még ennél is magasabb. 
A település lakóinak megélhetését sokáig a mezőgazdaság jelentette, még akkor is ha település az ország legszárazabb aszályos területei közé tartozik az évi 500 mm körüli csapadék átlaggal. A kárpótlással többen földhöz jutva magánvállalkozóként dolgoznak, tengetik életüket. Jelenleg a településen néhány agrárvállalkozó műveli a földeket.
A településre mégsem az elnéptelenedés a jellemző. A valaha jobb napokat látott falu a rendszerváltás után nemigen tud magára találni. Az aktív korú lakosság elvesztette munkáját, a munkanélküliség meghaladja a 60 %-ot, a munkanélküliek döntő többségének szakképzettsége sincs. A falunak gyakorlatilag nincs helyben élő értelmisége.
A népes gyerekkorosztály mára kinőtte az 1989-ben épült 100 férőhelyes óvodát, és a felújított, bővített iskolát is." (a leírás a hivatalos honlapról származik, és az új ovit azóta már át is adták)

Ismerjük meg még jobban a  települést.

Itt loptak a lakástűzhöz kiérkezett tűzoltóktól egy habsugárcsövet. Itt volt erre nagyszájú nyilatkozat is: "Milyen lopás? Nem volt ott semmilyen lopás! Senki nem vitt el semmit! Különben is, vissza lett az téve a helyére. Egyébként is, nem kellene ezt az újságban megírni!"Farkas Barnabás, polgármester.

Itt indultak 2006-ban és 2010-ben is beceneves (Csodi, Burkus, Kalapos, Kakas, Pacal stb) jelöltek az önkormányzati választáson.

Itt merült föl a gyanú, hogy a polgármester rokonai kapták a segélyek ötödét.
"- Igaz-e, hogy polgármester úr családtagjainak nagy része szerepel a segélyezettek listáján?

— Tiszabő nagyon szegény település, itt szinte mindenki rászorulónak számít — reagált kapásból Farkas Barnabás, nemcsak a kérdésre, de a szociális segélyezettek névsora miatti össznépi felháborodásra is. — Nem tudom, mennyire hiteles az a lista, amelyet láttak, de az biztos, hogy az én lelkiismeretem tiszta. Nyugodt vagyok, csak olyan személyeknek adtam segélyt, akik arra rászorultak. Betegeknek, szegényeknek, nincsteleneknek. A faluban egyébként majdnem mindenki mindenkivel rokoni kapcsolatban van. Tudom, hogy az elődöm, Szabó Béla adott maguknak valamilyen névsort, hogy engem befeketítsen. Itt van a fiókomban, hogy az ő idejében kik kaptak támogatást. Az ő családja is rajta van a listán!

— Akkor másképpen kérdezzük: a szűkebb rokonság elsőbbséget élvezett a segélyezéskor?
— Nyugodtan írja le, a közvetlen családtagjaim nem kaptak segélyt! Aki pedig szociális kölcsönt vett igénybe, mert hát ilyen is van, annak a jövedelméből minden hónapban automatikusan vonjuk a törlesztést.

Miként lehet Tiszabőn segélyhez jutni? Szólnak önnek, hogy kellene egy kis pénz, vagy esetleg kérvényt írnak a hivatalnak? — próbálkoztunk tovább.

— Hát persze, hogy szólnak, különben miként adnék nekik pénzt!
— Ön dönt egy személyben a segélyekről?
— Mikor hogy! Van, amikor én döntök, de olyan is volt, hogy a képviselők.
— És mennyi pénzt adhat a kérelmezőknek?
— Annyit, amennyire szükségük van, de most már tényleg nem nyilatkozom tovább, fejezzük be — állt fel ellentmondást nem tűrő határozottsággal a székéből Farkas Barnabás, jelezve, itt az ideje, hogy távozzunk."

Itt verekedtek össze az uzsorások segélyosztás napján.
"Az egyik adósról ugyanis kiderült: nem elég, hogy két helyre is tartozik, az éppen kézhez vett jövedelméből nem is futotta mindkét adósság törlesztésére. A mondhatni üzleti vetélytársnak számító két család jelen lévő beszedői összeszólalkoztak a pénzen, s mivel éppen a két legnagyobb, legharciasabb helyi famíliáról van szó, verekedés kezdődött, és egyiküket leütötték a motorjáról.(…)
A történet a kora esti órákban folytatódott, amikor a gyanúsított és társai a település főutcáján vasvillával, kaszákkal felfegyverkezve, tűzijáték-rakétákat lőttek ki, miközben benzines palackokat dobáltak az arra haladó sértett autójára, amelyben az a családjával ült. A két helybeli család vitájából kialakult tömegverekedés során a sértettet többször megszúrta az elkövető vasvillával, amely szúrások a fejét és testét érték. A szúrások következtében a férfi nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A rendőrök 13 személyt hallgattak ki az ügyben, jelenleg négyen vannak őrizetben."

Itt fizetik ki most a segélyeket, de a fizetéseket nem.
"Farkas Barna polgármester megerősítette, a keddi testületi ülésen valóban arról döntöttek, hogy a dolgozók most nem kapnak fizetést Tiszabőn. Ugyan először arról beszélt, hogy a közalkalmazotti bérek felét kifizetik, de amikor egy olvasói levélre hivatkozva ismét rákérdeztünk az összegre, már a 22 ezer forintos juttatást emlegette és azt, hogy ez azért van, mert „nem küldött pénzt a kormány” és Tiszabőn több a kiadás, mint a bevétel.
Hogy mit hoz a jövő, arról a polgármester csak annyit mondott, hogy segítséget fog kérni, és ő úgy tudja, február elején 28-30 millió forint fog érkezni az államtól a falu számlájára, abból majd visszamenőleg is fizetni fognak az önkormányzat alkalmazásában álló dolgozóknak. Farkas Barna szerint azért nem fizettek, mert januárban csak 14 milliót kaptak, amit a keddi testületi döntéssel szinte teljes egészében a segélyezésre fordítanak. Azt viszont tagadta, hogy az ülésen elhangzott volna egy olyan kijelentés is, miszerint nem is kell fizetni a dolgozóknak, mert érdemi munkát amúgy sem végeznek."

Valószínűleg rájöttek, hogy ez így nagyon durva,  ezért hamar kijött a finomítás:

"Az iskola egyik ablakába kihelyezett felirat tájékoztat arról, hogy a félévkezdés január 10-én lesz, több megkérdezett helybeli szerint azért van a csúszás, mert nincs tüzelő az épület fűtésére – olvasható a Szolnok megyei napilapban.

Az újságíróknak többen megerősítették, hogy január 4-ig nem kapták meg decemberi munkabérüket. A cikk szerint a hivatali és intézményi dolgozók mellett a helyettesítő orvos kéthavi díját sem fizette ki a polgármesteri hivatal, ezért a hétfői rendelés már el is maradt.

Farkas Barnabás polgármester az Új Néplapnak cáfolta a munkabérek elmaradását, de jelezte, hogy a következő kifizetéskor már gondjaik lehetnek, hiszen az idén csökkent az állami finanszírozás mértéke. Az iskola későbbi félévkezdéséről azt mondta, annak takarékossági okai vannak, a téli szünet meghosszabbítása máskor is előfordult.

A lapnak beszélt arról is, hogy noha az önkormányzatnak 20 millió forint összegű lejárt közüzemi tartozása és további 150 millió forint adóssága van, egyelőre nem kezdeményeznek adósságrendezési eljárást."

 

Majd nemsokára. Esetleg délután megint mást nyilatkozik a polgármester úr.
De vajon mit éreznek most az óvodai dolgozók? Milyen szájízzel foglalkoznak a gyerekekkel, akiknek "A többségük ugyanis itt tanulja meg, hogy kell megfogni a ceruzát, de gyakran még játszani is." ?

 

Megosztás