Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Lehetőségek világa

Fél éven át mi vagyunk az EU soros elnöke, erre az alkalomra készült egy vadonatúj országimázs-film.

"Az új film a településmarketinggel foglalkozó Aera Property & Destination kommunikációs ügynökség és a Magyar Filmszemle díjas, több külföldi fesztiválon is díjazott filmrendező, Madarász Isti közreműködővel jött létre. A megbízás a soros elnökség kommunikációjáért felelős Külügyminisztériumtól érkezett.

A film már nemcsak Budapestre fókuszál, hanem egész Magyarországot érinti, és tovább sorolja a magyar tudósok nevéhez köthető találmányokat és technológiai újításokat egészen napjainkig. A zenét ismét a Balkán Fanatik tagjai készítették egy, a Muzsikás együttes által sikerre vitt népdal feldolgozása alapján. A főbb szerepeket Pálmai Anna, Rusznák András, Holecskó Orsolya alakítják – nyilatkozta Madarász Isti rendező. "

 

Dinamikus, fiatalos, arcunkra mosolyt csaló alkotás született, ami valljuk be, manapság PR-körökben már nem nagy érdem, hanem kötelező elvárás.

 

Ha a szívünk végzett, nézzük meg az eszünkkel és egy vaskos lexikonnal is a videót:

1, Malév, Ferihegy – orosz biznisz, zűrzavar

2, Puskás Tivadar, telefonközpont – "elvei szerint valósultak meg az első telefonközpontok 1878-ban Bostonban, majd 1879-ben Párizsban"

3, Bíró László József, automata sebességváltó – "A működőképes szerkezet egy év alatt készült el, amelyet az alkotó annak rendje és módja szerint szabadalmaztatott is. Az automata sebességváltó további tökéletesítést igényelt, ám Bíró Lászlónak erre már nem volt pénze és más magyarországi befektető sem érdeklődött az újdonság iránt. Az Opel (illetve annak amerikai tulajdonosa, a General Motors) illetékeseinek fülébe azonban eljutott a találmány híre (…..) "

4, Kandó Kálmán, villanymozdony – "A Valtellina-vonal kedvező ütemét látva az olasz kormány 1907-ben 2000 km vasútvonal villamosítását rendelte el. Megvették Kandó szabadalmát a feladat megoldására, létrehoztak egy mozdonygyárat, amelynek vezetésére és a mozdonyok tervezésére Kandót kérték fel. Itthon közben a Hitelbank vezetői nem látták a villamosításban rejlő lehetőségeket, ezért Kandó nem remélhette az itthoni törekvéseinek a megvalósítását. Elfogadta az olasz felkérést, és 1907-ben családjával Vado-Ligure-be költözött és 1915-ig itt tevékenykedett."

5, Barényi Béla, VW-Bogár – "magyar származású osztrák mérnök, feltaláló. Hirtenbergben született, Bécs mellett. Apja, Barényi Jenő magyar katonatiszt, a pozsonyi katonai akadémia tanára, anyja Maria Keller, egy gazdag osztrák gyáros leánya volt." Élete során  Bécsben, Berlinben és Párizsban dolgozott, Budapest vagy Magyarország egyáltalán nem szerepel az életrajzában.

6, Mihályi József, az első automata expozíciót lehetővé tevő fényképezőgép – A mai Szerbia területén található Apatin városban született 1889-ben, két évet tanult Bécsben, majd 1907-ben kivándorolt az USA-ba.

7,  lakókocsival kiránduló cowboy-kalapos családapa –   nem túl jellemző a magyarokra

8, meztelen nős toll – a 70-es években hatalmas divat volt 

9, Szilárd Leó, mozgó alkatrész nélküli hűtőszekrény – " A Műszaki Egyetemen kezdte meg tanulmányait, de a politikai feszültség és a megfelelő oktatási lehetőség hiánya miatt 1919-ben, öccsével Berlinbe költözött."

10, csuklós busz – Erre valóban büszkék lehetünk. 1960 májusában kezdte meg a fejlesztést Rózsa László, Lassú Gábor és Színi Béla, a Fővárosi Autóbuszüzem mérnökei, akik novemberre elkészítették az első háromtengelyes buszt, egy Ikarus 60-as és elődje, az 1947-ben bemutatott Mávag Tr 5 összeépítésével.

11, Győrffy István,  lágy kontaktlencse – Szintén egy igazi siker. 1936-ban kezdett dolgozni az Egyetem II.számú Szemklinikáján. 1939-ben a világon először készített kontaktkagylót törhetetlen anyagból, plexiből. 1954-ben – Európában elsőként – készített un. corneális kontaktlencsét, ami igen hamar népszerűvé vált a betegek körében jobb tolerálhatósága révén.

12, Losonczi Áron, fényáteresztő beton – "A gimnáziumi évek fizikai különórái után Losonczi Áron útja a BME Építészmérnöki Karára vezetett. Egy Erasmus-ösztöndíj keretében több hónapos tanulmányi úton volt Svédországban, majd diploma után visszatérve a stockholmi Királyi Művészeti Egyetemen megalkotta világhírű találmányát: a fényáteresztő betont."

13, Goldmark Péter Károly, lemezjátszó – 1906-ban született Budapesten, 1920-ban szüleivel Bécsbe emigráltak.

14, Kodály Zoltán – nem kell magyarázni, büszkék vagyunk rá

15, Charles (Károly) Simonyi , Excel – 1948-ban született Budapesten. 1966-ban, 18 évesen ment Dániába, majd két évvel később Amerikába.

16, négyes metró – azt hiszem, ezt sem kell magyarázni, más okból

17, Rátai Dániel, Leonar3DO – Modern, informatikai termék, amit Magyarországon gyártanak.

18, Gömböc – csodás matematikai felfedezés, de így a’la natúr odabiggyesztve….a magyaroknak max beugrik a mérhetetlen sanghaji siker, de egy átlagkülföldinek semmit nem mond

19, Goldmark Péter Károly, színes tévé – 1906-ban született Budapesten, 1920-ban szüleivel Bécsbe emigráltak.

20, a legszebb nők – sztereotípia, de szeretjük! 🙂

 

Az viszont elkeserítő, hogy a filmben bemutatott 15 magyar találmány közül mindössze 5 született itthon. A többi feltaláló kvázi elmenekült a tehetségüket ellehetetlenítő Magyarországról, és külföldön alkotta meg azt, amiről ma híres. Nekik ott volt a Lehetőségek világa, nem a szülőföldjükön.
Büszkék tehát csak keserű szájízzel lehetünk.

" A célcsoport itt is Janus-arcú. Bár az elsődleges cél Magyarország kommunikálása a külföld felé, a legkevésbé sem mellékes, hogy számunkra is vállalható, mi több büszkeségre okot adó képet fessen nekünk magunkról. A Get Engaged film visszajelzései azt bizonyítják, ez egyszer már sikerült. Kíváncsian várjuk a World of Potentials visszhangját – nyilatkozta Hauck Ferenc, az Aera Property & Destination stúdióvezetője."

 

 

Megosztás