Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Sok kis fej egy nagy közös bólintásban

A tegnap reggeli post végén feltettem a költői kérdést, hogy "Vajon milyen arányban szavazzák meg majd saját pénzük emelését a kedves képviselők?"

Nos, délutánra meg is lett a válasz.

312 igen (207 Fidesz, 34 MSZP, 34 Jobbik, 36 KDNP, 1 LMP), 0 nem, 8 tartózkodás (mind LMP-s, de Schiffer szerint "a párt képviselői tévedésből tartózkodtak, valójában támogatják a javaslatot").

Emlékszünk, Orbán 29 pontja közül volt az egyik, hogy a pártok állami támogatását 15%-al csökkentik jövőre. Ez is szerepelt a költségvetési tervezetben, de a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága benyújtott egy módosító inditványt, hogy emeljék inkább vissza az eredeti szintre az összegeket.

A módosító javaslat indoklásában Nyikos László, a bizottság jobbikos elnöke a miért megválaszolása helyett csak a tényt közli, hogy "a javaslat a 2010. évi, csökkentés előtti szintre állítja vissza a pártok támogatását".

Nyikos szerint neki csak formai szerepe van a módosító indítványban, a döntés a párttámogatások visszaállításáról a házbizottságban született, a számvevőszéki bizottság csak végrehajtotta. "Nézze, a pártok vezetői a házbizottságban konszenzussal döntöttek, a költségvetési bizottság csak kidolgozta ezután a javaslatot"mondta.

A táblázat annyira gyönyörű, hogy ide is teszem.

Plusz sokmillió minden pártnak (még a kibukott MDF-nek is!), a kellő összeget meg lazán ráírták az ÁFA-bevételekre. Persze ilyen benzinárak mellett mindennek ugrásszerűen nőni fog az ára, úgyhogy ezzel vélhetően nem lesz gond.

Biztos Zero is boldog, hisz a csökkentéssel nem értett egyet :-), ezt írta június elején:

"Viktor, nem csökkenteni kell az állami támogatást, hanem éppen ellenkezőleg: növelni! 

Növelni, de aztán kőkeményen büntetni a mutyizást, a pártkasszák illegális feltöltését!

Adjunk a pártoknak tisztán, üvegzsebben annyit, hogy ne szoruljanak rá hogy lopjanak, hogy nokiásdobozozzanak, hogy eladják a voksukat a lobbiknak!
Nekem megérne legálisan, a költségvetésből több milliárd forint a pártoknak, ha cserébe mondjuk horvátországi áron épülnének az autópályák…"

 

Erre viszont vélhetően még várnunk kell, a tapasztalatok alapján egyszerűen képtelen vagyok elhinni, hogy itt nálunk a korrupcióellenes harc vezeti a kedves honatyák ujjait a szavazógépen.

De legalább szépen tudnak nyilatkozni:

"Ez nem kormányzati kérdés, ez a pártok dolga" – válaszolta írásban Szijjártó Péter a kérdésre, hogy a miniszterelnökség hogyan értékeli a nemzeti akcióterv egyik pontjának felülírását.

Schiffer frakcióvezetőként a házbizottságnak is a tagja. Arra ugyan már nem emlékezett, hogy melyik párt kezdeményezésére, de a házbizottság ötpárti konszenzussal döntött a párttámogatások eredeti szintjének visszaállításáról. Schiffer szerint az LMP a javaslatot már csak azért is nyugodt szívvel támogathatta, mert a nyáron egyedüliként az LMP szavazott a 15 százalékos, Schiffer szerint képmutató csökkentés ellen.

"Az állami támogatás csökkentése azért képmutatás, mert a szürke zóna felé tereli a pártfinanszírozást" – mondta. A támogatások szintjének megemelését szerinte a Fidesz most azért támogatta, mert Orbán Viktor eredetileg is csak 2010-ben kívánta csökkenteni a pártok támogatását.

A módosítás okát Boldvai szerint is csak találgatni lehet. "Nem volt vita, hozzászólás sem volt", mondta.

Talán azért nem, mert az okok kutatása "nagyon messzire vezet". "Ha valaki azt gondolja, hogy a támogatások 201 milliós emelése megoldás, az téved. Nagyon nagy baj van a pártok finanszírozásával", véli Boldvai. Szerinte a rendszerváltás hibás döntése volt, hogy a többpártrendszer nem kerülhet többe az államnak, mint az egypártrendszer. "Aki ilyet állított akkor, az nagyot tévedett".

Ugyanakkor az állami támogatás növelése önmagában kevés, nem "az egyedüli üdvözítő út". Boldvai szerint a támogatási szint visszaállítása reálértékben így is csökkenést jelent, "a pártoknak nincs töbletpénzük". A megoldás szerinte a pártfinanszírozás teljes átalakítása lenne, ahol a megemelt állami támogatás szigorúbb átláthatósági szabályokkal, a bújtatott támogatások szankcionálásával párosulna.

Gigalol, hogy ezt épp a Tocsik-ügyben vádlott, palotában lakó Boldvai László mondja, aki nem elég, hogy még mindig képviselő, ráadásul a Számvevőszéki és Költségvetési Bizottság tagja is.
Veres Janival együtt.

 

 

Estére aztán kiderült, hogy Lázár János ötlete volt a dolog.

"A parlament szocialista alelnökeként házbizottsági tag Ujhelyi István úgy emlékezett, hogy a javaslatot Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője terjesztette elő. "Még a Kövér [László, házelnök] is meglepettnek tűnt, amikor minden apropó nélkül előállt vele".

"Felvetettem, hogy mérlegeljük a pártok állami támogatásának növelését" – nyilatkozta megkeresésünkre Lázár János. A nyár eleji csökkentés szerinte egyszeri zárolás volt. A házbizottságban azt vetette fel, hogy ha tartható a hiánycél a jövő évi költségvetésben, akkor az állami támogatás mértékét az eredeti 2010-es szintben határozzák meg. Ennek mérlegelését kérte a számvevőszéki és költségvetési bizottságtól. Mivel ötletét mindegyik párt támogatta, és a hiánycél értékelésük szerint a megemelt támogatással is tartható, a költségvetési bizottságban érdemben már nem is foglalkoztak a kérdéssel, csak beterjesztették a javaslatot.

Lázár szerint azért volt szükség a támogatási szint visszaállítására, mert "rendbe kell tenni a pártfinanszírozást", ennek első lépése pedik a "transzparens állami támogatás". Említette – ahogy Schiffer is -, hogy tárgysorozatba vették az LMP kampányfinanszírozási javaslatát. Várakozásai szerint tavasszal reformálhatják meg a rendszert."

 

Juj, de kíváncsi vagyok 🙂

 

 

Megosztás