Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Öt hónap, négy válságadó, nulla reform

Azt vártuk, hogy az önkormányzati választások után valóban nekilát a kormány a kemény munkának. Orbán tegnap bele is kezdett, csak éppen senki nem ezt várta: bla-bla-bla, 1 millió új munkahely, 1 millió gyerek, a magánnyugdíj-befizetésünk ellopása kölcsönvétele (?), és 3 újabb "válságadó". Oszt’ csókolom.

Öt hónap alatt nulla reform, négy válságadó. Meg a pálinkafőzés. Hát ez elég vékony. A három új válságadót már idén is beszedik, amúgy –elméletileg– "csak" három évre szól.

Matolcsy elég egyszerűen számolt:
-A távközlési, telekommunikációs szektor profitja 122 milliárd volt, az az adó ennek 50%-a, vagyis 61 milliárd.
-Az energetikai szektorra a válságadó 70 milliárd forint, ez is a nettó árbevétel alapján lesz kivetve, és nagyjából ez is a nyereségtömeg felét érinti.
-A kereskedelmi szektorból 30 milliárdot szednek be, de itt már 3 kulcs van: 500 millió forint nettó árbevételig nulla a kulcs, 500 millió forint és 100 milliárd forint közötti nettó árbevétel esetén 0,1 százalék, ezt meghaladó esetben pedig 2 százalékos lesz a kulcs.

Nem mintha vérezne a szívem mondjuk a Telenorért, akinek a nyáron bevezetett új csomagján feketén-fehéren látszott, hogy húzzák le a magyarokat.

2009-es adatok:

Viszont erős a megérzésem, hogy ezt a válságadót végül is mi fogjuk megfizetni … A Magyar Telekom anyacége a Deutsche Telekom, őket nem nagyon érdekli ez a válságadó, a profit kőbe van vésve és azt mindenképpen ki kell utalni. Minden multicégnek van egy anyavállalata, ahol elvárják az előírt profitot Magyarországról, így ha ezt a "válságadót" nem tudják kigazdálkodni, akkor csak egy lehetőség van, ahonnan pénzt lehet "szerezni" … a zemberektől.

Ennyi a különbség az MSZP és a Fidesz között. Az MSZP "megszorított", pontosan tudtuk, hogy mennyi a sarc. Most meg majd egy picit drágább lesz a telefonszámla, kicsit drágább lesz a kábeltévé díja. Ügyes.

Matolcsy még szépen el is magyarázta:
"Magyarország biztonságos finanszírozásához arra van szükség, hogy az országot pénzpiacról finanszírozzuk, a pénzpiac akkor bízik az országban, ha amit ígértünk, betartjuk, azaz betartjuk a 3,8 százalékos hiánycélt, ezt csak megszorításokkal lehetne betartani, vagy költségvetési bevételnövelő tételekkel. Az Orbán-kormány szakított a megszorítások politikájával."
 
Nincs IMF-hitel, nincs "védőháló" …

A kemény dió a magánnyugdíj-befizetések lenyúlását megmagyarázni. A 3,8% hiánycél mindenáron tartani kell, és ehhez kell még idén plusz 60 milliárd forint. Mit ad isten, az pont 2 havi magánnyugdíj-befizetés …

Matolcsy:
"Ma vagy megszorítás van, vagy beállítjuk a 3,8 százalékos hiánycélt. A három pótadó mellett még hiányzik 60 milliárd forint, az pedig pontosan 2 hónapnyi, november-decemberi kötelező magán-nyugdíjpénztári befizetés. Ezért az állam úgy döntött, hogy az állami nyugdíjkassza felé irányítja a magán-nyugdíjpénztári befizetések havi 30 milliárd forintját. Jelenleg 2,8 millió ember tagja a 18 magánnyugdíj-pénztárnak, akik összesen havonta 30 milliárd forintot fizetnek be az APEH-hez, amely tovább küldi azt a pénztárakba; az állam pedig ugyanekkora összeget betesz az állami nyugdíjkasszába. Ha az állam nem tud az állami nyugdíjkasszába pénzt betenni, mert nincs, így az emberek befizetése nem a kötelező magánnyugdíjpénztárba megy, hanem az állami nyugdíjkasszába kerül. Idén ez kettő, jövőre 12 hónap, azaz összesen 14 hónapról van szó."

Szuper, nem tud az állam pénzt betenni, akkor "kölcsönveszi" a mienkét.

Nemzeti Együttműködés Programja, 69. oldal:

 

Megosztás