Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Mindenki ellenőrizte, mégis átszakadt

Illés Zoltán az MTI tudósítójának azt mondta: ilyen katasztrófa még sehol a világon nem történt. Néhány éve Korzikán egy alumíniumgyárból ömlött a tengerbe vörösiszap, de lakott területre még soha, sehol.

Egészen tegnap kora délutánig, mikor a zagytározó gátszakadása után elöntötte Kolontárt a nehézfémekkel teli, maró lúgos kémhatású, enyhén radioaktív vörösiszap.

 

(Több légifotó a gátról)

Az eddigi hírek szerint négy halott (egy középkorú férfi, egy idős néni, és egy 3 és 1 éves testvérpár), két súlyos és 110 könnyebb sérült van (köztük mentést végző rendőrök és tűzoltók), a nagyjából 1 millió köbméter vörösiszap (ami még mindig szivárog) hét települést (Tüskevár, Kolontár, Kisberzseny, Somlóvásárhely, Apácatorma, Devecser, Somlójenő) öntött el, bejutott már a Marcal folyóba, és hamarosan eléri a Rábát is. A győri szakemberek felkészültek az érkezésére, a céljuk az, hogy a Mosoni-Dunába ne kerüljön a vörösiszapból, amit a honvédség magnézium- és kalcium-nitráttal próbált savasítani, illetve a mátrai erőműből odaszállíttatott gipsszel megkötni.A kormány három megyére veszélyhelyzetet hirdetett ki, a rendőrség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indított eljárást.

Durva, nagyon-nagyon durva.

Meglehetősen ironikus most a tározótulajdonos MAL Zrt. honlapján ezt olvasni:

Meg a ma, egy nappal a katasztrófa után kiadott közleményüket:

"a társaság vezetése kötelességének tartja a közvélemény folyamatos hiteles tájékoztatását az ügyben."
   
A sérült, X. kazettához vezető út tisztítása részlegesen megtörtént, a további szivárgás megszüntetésére a tömedékelés megkezdődött – közölte a cég. Hangsúlyozzák, hogy a cég mai helyzetelemzése szerint a technológiai eljárás gondos betartása mellett sem észlelhette a természeti katasztrófa jeleit, vagy tehetett volna annak elhárítása érdekében.
   
"A legutolsó, aznapi fizikai szemle, és az utolsó laboratóriumi résfalon belüli vízminta elemzése semmilyen előjelét nem mutatta a bekövetkezett katasztrófának" – áll a közleményben.
   
A cég szerint a katasztrófát az okozta, hogy a X. kazetta sarka az agyagos talapzaton megcsúszott, majd a tározó gátja átszakadt. Megjegyzik, hogy ez példa nélküli eset az úgynevezett Bayer-féle timföldgyártási eljárás történetében. Ugyanakkor a légi felvételeken látszik, hogy a vörösiszapnak komoly öntartó hatása van, így az első becslések szerint a tárolt anyag 96-98 százaléka a tározóban maradt.
   
A MAL közölte azt is, hogy a vörösiszap az EU hulladékszabványa szerint nem minősül veszélyes hulladéknak, összetevői stabil, kötött formában vannak jelen, azokat a víz semmilyen formában nem oldja. A vörösiszap 40-45 százaléka vasoxid (ez adja vörös színét), 10-15 százaléka alumíniumoxid, 10-15 százaléka szilíciumdioxid, 6-10 százaléka kalciumoxid, 4-5 százaléka titándioxid, 5-6 százaléka kötött nátron.
   
A cégvezetés a közleményben részvétét fejezi ki a tragédiában érintett családoknak. Jelzik, hogy a társaság "minden rendelkezésre álló eszközt mozgósít és minden tőle telhetőt meg fog tenni az illetékes hatóságokkal közösen annak érdekében, hogy az emberi tragédiák hatásait – amennyiben ez egyáltalán lehetséges – enyhítse".

 

Pofátlan, hogy természeti katasztrófának nevezik, hogy az általuk tárolt veszélyes anyag elönti az Észak-Dunántúl jelentős részét.

Ha pedig az EU-hulladékszabványa szerint tényleg nem minősül veszélyes hulladéknak egy maró, nehézfémekkel teli vegyipari melléktermék, vagy a cég hazudik ezügyben, az alighanem minden idők legbrutálisabb kategorizálása…

Azon már meg sem lepődünk, hogy ellenőrizte a cég a tározót, még az adott napon is, és mégsem észleltek semmit.

Azért persze furcsa.

Különös, mert az iszaptározónál a néhány nappal ezelőtt tartott környezetvédelmi ellenőrzés szintén mindent rendben talált.

Derült égből gátszakadás földrengésmentes, repülőbecsapódás nélküli időben? Lehet?

Vagy talán csak az irodából nézett rá mindenki a tározóra? Esetleg csak a tervrajzra, két "telefonálás" között?

Mert máshol is vannak ilyen tározók, máshol is esik az eső, de átszakadni csak ez szakadt át.

Lesz-e felelős?

Ha esetleg igen, akkor sincs az a büntetés, ami arányos lenne a kármentesítés milliárdos költségeivel, az elhunyt, megégett emberek életével, a természeti károkkal.

 

Mindenesetre Bakonyi Zoltánnak, a MAL igazgatójának üzenem, hogy roppant esélyes a Legköcsögebb Nyilatkozat-díjra, most már igazán befoghatja.

"Kérdeztük Bakonyi Zoltánt, hogy mit tesz az ajkai timföldgyár és a MAL Magyar Alumínium Zrt. a károsultak, a települési önkormányzatok gyors megsegítésére. "Természetesen a cégnek vannak most méltányossági feladatai, amiben tudunk segítünk, egyeztetünk a polgármesterekkel, hogy mire van szükségük. A későbbi helyreállítási, kártérítési kérdésekben azonban csak a szakértői vélemények elkészülte, a katasztrófa okainak megállapítása után tudunk döntéseket hozni" – mondta a cégvezető. Bakonyi Zoltán maga is járt hétfőn az iszappal elöntött településeken, szerinte sok helyen az iszapot "egy erős slagos lemosással el lehet távolítani."

Friss:
HVG Nagyítás fotógaléria

Megosztás