Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

King’s City? Ugyan kérem: „Álomsziget” Budapesten

King’s City?
Sukorón vagy Bábolnán?
Ugyan kérem!

Az "Álomsziget" Budapesten! Ez a tuti biznisz!

A Hajógyári-sziget déli részét, összesen 32 hektárt 2000-ben még 7 milliárd forintra értékelte az APV, de –  micsoda meglepetés – 3 évvel később, 2003-ban végül már csak 4,6 milliárd forintért adta el a Plaza Centers 100%-os tulajdonában álló Ercorner Kft.-nek.

32 hektár, 350 ezer négyzetméter terület, Budapesten, egy szigeten. Nem rossz.

Az államot az sem zavarta, hogy a területen található Hadrianus császár palotájának a romja. A tranzakciót kifogásolta az Állami Számvevőszék 2004-es jelentése, mivel az állam törvénysértést követett el a Hadrianus Palota elidegenítésével. A megkötött opciós szerződés ugyanakkor megengedi, hogy az állam – amennyiben rászánja az ehhez szükséges egymilliárd forintot – 2008-ig érvényesítse a visszavásárlási jogát. Nos, az állam rászánta, és a műemléket 2008-ban 1 milliárd forintért visszavásárolta. Vagyis áron alul eladtak 32 hektárt műemlékestől, majd még az állam fizetett (!) 1 milliárd forintot, hogy visszavásárolhassa. (A Hajógyári-sziget privatizációs története a Mancs-cikkben részletesen olvasható.)

A terület megszerzése után megalakult az Álomsziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft, akik 2007. decemberében kiírt kaszinó-pályázaton megnyerték a koncessziót Budapestre és Pest megyére. 2032-ig a Pénzügyminisztérium vállalja, hogy nem ad engedélyt másik I. osztályú kaszinónak, cserébe a nyertes évente minimum 900 millió forint koncessziós díjat fizet. (Hasonló pályázaton nyert koncessziót a King’s City a Közép-Dunántúli régióra.)

A befektetők szerint 500 milliárd költenek az "Álomszigetre". A kaszinó 40 000 négyzetméter területű lesz. A játékosok 200 asztalon és több mint 4000 nyerőgépen próbálhatnak szerencsét, ezzel a mérettel Európa legnagyobb kaszinója lesz.

A tervek szerint megőrzik az egykori hajógyár műemléki épületeit, és komoly beépítést kap a terület jelenleg üresen álló része: a kereskedelmi-szabadidős centrumként újjáéledő szigetcsúcson 3000 szállodai szoba, 1000 apartman, 3500 fős konferencia-központ, 1500 ülőhelyes és ezzel a főváros legnagyobbjának számító operaház és 3500 székes színház épülne a következő években. Lesz kikötő háromszáz hajónak, valamint parkolóhelyek mintegy 5500 járműnek; bevásárlóközpont, és a római kori romok, Hadrianus császár egykori helytartói palotája közelében egy múzeum.
 

Egy pillanatra ugorjunk előre 2-3 évet az időben, és képzeljük el, ahogy a munkában megfáradt angyalföldi jó munkásemberek a sarki késdobáló helyett az 1000 eurós minimálbérből hajóval átugranak egy kicsit huszonegyezni az "Álomszigetre" …

A befektető szerint: "Az idegenforgalmi és szórakoztató fejlesztés elősegítheti hazánk turisztikai ágazatának fejlődését, ezért döntöttek a megvalósítás mellett. Magyarország földrajzi fekvésének, társadalmi és politikai közegének köszönhetően, illetve történelméből fakadóan a legjobb helyszín egy ilyen beruházás megvalósítására. Előzetes felméréseink alapján reméljük, hogy a beruházás felkelti mind az európai, mind az Európán kívüli utazóközönség érdeklődését."

Ha levakarjuk a mázat a PR-maszlagról, akkor egy kis keresgélés után meg is találjuk a valódi indokot:

A Globes Online című internetes portálnak Mordecháj Zisser, a Plaza Centers igazgatótanácsának elnöke úgy nyilatkozott, 12 éve van jelen Magyarország ingatlanpiacán, és már legelső terve az volt, hogy telket vásároljon az Óbudai szigeten. Mivel ez sokáig nem sikerült, így helyette üzletközpontokat hozott létre. Arra a kérdésre, hogy miért pont Magyarországot választotta a beruházáshoz, elmondta: látta, hogy Amerikában Las Vegas mekkora siker, de soha nem értette, miért nem hoztak még létre hasonlót Európában. "Ha egy körzővel Magyarország köré húzunk egy olyan kört, amely egy 2 órás repülőútnyi távolságot jelöl ki, akkor láthatjuk, hogy a körön belül 400 millió ember él Nyugat- és Kelet-Európában. Nincs még egy ilyen mértékű projekt a kontinensen, és éppen egyedülállósága miatt lesz sikeres. Magyarországra hozzuk Las Vegas-t."

Nem elhanyagolható információ az sem, hogy Izraelben a szerencsejáték tiltott. (És mi van közelebb nekik? Las Vegas vagy Budapest?)

A projektet a legmagasabb szinten lobbizták: David Admon, a magánüzleteiért még hivatali idejében eljárás alá vont korábbi izraeli nagykövet is lobbizott az Álomszigetért. A diplomata az ügyben már 2006 januárjában tárgyalt a budapesti városvezetéssel, név szerint Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettessel,
Schneller István főépítésszel, Mérei Zsoltal, a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó főpolgármesteri hivatali vezetővel, valamint Beleznay Évával akkori irodavezetővel, későbbi megbízott főépítésszel. Az Álomszigetre a  Fővárosi Közgyűlés 2006 tavaszán áldását adta.

2009 februárjában a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánította a terület déli részére tervezett szórakoztató-központot. (Ugyanilyen segítséget kapott a King’s City Gyurcsány Ferenc utolsó kormányülésén.) Az indoklás szerint "Európa legnagyobb kaszinójának működtetéséhez szükséges koncessziós szerződés értelmében a komplexumnak legkésőbb 2012 júniusáig meg kell nyitnia, ezért különösen fontos az ügymenet felgyorsítása."

A befektető Álomsziget 2004 Kft 43,5 %-ban az Elbit Imaging Ltd, 43,5%-ban pedig a Magyar Külkereskedelmi Bank tulajdona. Három százalékot kisebb befektetők birtokolnak, illetve Sammy S. Smucha érdekeltségébe tartozik, csakúgy, mint több vidéki és fővárosi bevásárlóközpont, mint a Duna Plaza vagy a Keleti pályaudvar melletti Arena Plaza. A maradék 10% a konzorciumot igazgató Mordeháj Zisser tulajdonában van, aki egyben az Elbit Imaging elnöke is.

Az Elbit Imaging nevével például a Mandiner egyik posztjában lehet találkozni, a címéből már minden ki is derül … Felvásárolják-e Magyarországot a zsidók?

2009. novemberében Álom Sziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője, Sammy S. Smucha elismerte, hogy jelentős késésben vannak. Egyenlőre annyi történt, hogy a 32 hektáros terület egyik részét fehér bádogpalánkokkal lekerítették, a korábban itt működő csónakházat, lovardát és éttermet elbontották. A földet, az értékesebb fákat meghagyva 1,5 méter mélyen kimarkolták, a bádogkerítésre kiragasztott feliratok arra figyelmeztetnek: itt régészeti feltárás folyik és az illetéktelen behatoló kutyákkal is találkozhat.

Smucha úr közölte azonban, hogy a jelentős késés ellenére az eredeti tervekről nem mondtak le.

A III. kerület várja, hogy mikor valósul meg a 15 milliárd forintnyi fejlesztés amit "kapnak" a befektetőktől: többek között egy új lehajtó, egy alagút, ami a Bogdáni út folytatásaként haladna át a Duna alatt, a K-híd bővítése. Persze kétséges, hogy ezek a beruházások mennyiben a kerület érdekében történnek, mivel ezek a beruházások azért kellenek, hogy a látogatók egyáltalán el tudjanak jutni a szigetre.
 
Míg a King’s City évi 10 millió látogatóval számolt (ennyi Horvátország teljes éves turistaforgalma!), a hasonló méretűnek tervezett "Álomsziget" egy kicsvel adta lejjebb. Ők "csak" napi 20 ezer (!) látogatóval számolnak, az "csak" 7,3 millió látogató egy évben. Aki volt már a Szigeten augusztusban, az tudja, hogy milyen könnyen lehet megközelíteni a helyet, mikor egyszerre szeretne 20-30 ezer vendég odajutni…

Szóval más sem hiányzott Budapestre, mint Európa legnagyobb kaszinója, kicsit csalódott is vagyok, hogy megelégedtek ezzel a hangyfasznyi 32 hektárral a Hajógyári-szigeten, sokkal jobb lett volna, ha mondjuk az egész Városligetet vagy a Margitszigetet adják el. Azon persze senki sem gondolkozott el, ha messze van Las Vegas, miért pont a "csóró" magyarok fővárosában építik fel Európa legnagyobb kaszinóját? Miért nem Berlinben, Párizsban, Londonban vagy Rómában? Nagyobb város, magasabb életszínvonal, több vendég, több látogató, több elköltendő euró … Hmm? Talán  mert ezekről a helyekről páros lábbal baszták volna ki az izraeli ingatlanosokat az ő gigakaszinótervükkel? De a "csóró" magyaroknál lehet a zavarosban halászni? Hiszen a "csóró" magyaroknál a fővároson belül még szigetet is lehet vásárolni – ráadásul ócsítva, féláron!

Az Álomsziget persze ígéri a szuper honlapján, hogy megőrzi az értékeket, lesz itt fű, fa, boldog óbudai és budapesti lakók, a Sziget-fesztivál is marad természetesen …

2006. szeptemberében még kerületi népszavazást is tartottak. Sajnos a 104 ezer választóból csak 15 ezer ment el szavazni. Ezzel a kérdéssel izgatták a szegény óbudaikat: "Megerősíti-e Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselőtestülete által elfogadott Óbuda-Békásmegyer Városrendezési és Építési Szabályzatáról szóló 32/2001. (XI. 30.) rendelet módosításáról, valamint a Budapest III. kerület Óbudai (Hajógyári) sziget Kerületi Szabályozási Tervéről szóló 35/2006. (VI. 30.) rendeletet?" Erre összejött 9500 igen és 4500 nem … természetesen érvénytelen lett. A tiltakozó a Védegylet volt, többek között egy Jávor Benedek nevezetű Védegylet-munkatárs.

Természetesen várjuk a politikai pártok és főpolgármester-jelöltek reagálásait az "Álomsziget" kapcsán!

Az Álomsziget előzetes rendezési tervét a Casiopeia Group Kft. készítette. A 2009-ben kiadott elvi építési engedély alapján erre a Casiopeia az amerikai Moshe Safdie építészirodával együttműködve készített vázlattervet:

Megosztás