Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A postás nem drágább, csak nem adná át megfelelően az Üzenetet

Orbán Viktor a múlt héten jelentette be, hogy minden nyugdíjas 10 ezer forint Erzsébet-utalványt fog kapni karácsonyig, mert csak. Illetve tudjuk miért. Nincs szebb, ha a Miniszterelnök úr ajándékot küldd.
Másnap Lázár János jelentette be, hogy a Magyar Posta 480 forintért vitt volna ki egy Erzsébet-utalványos borítékot, sokallják ezt a 1,2 milliárdos összeget, ezért inkább 30 ezer kormányhivatali dolgozó fogja kézbesíteni karácsonyig.
December 1-én azonban kicsit finomodott az álláspont:

„Az Erzsébet-utalványra 2 millió 700 ezer nyugdíjas jogosult: az öregségi, az özvegyi és a rokkant nyugdíjasok.

Az utalványok személyes kikézbesítésében a járási kormányhivatalok fognak közreműködni. Az Erzsébet-utalványnak legkésőbb december 31-ig kell megérkeznie. A karácsonyi gesztusnak is szánt egyszeri juttatásra 42 milliárd forintot fordít a kormány.”

Ez az egész egy sor kérdést vet fel, a Miniszterelnöki Kabinetiroda hallgat (mivel a kormányhivatalok Lázárhoz tartoznak), a Miniszterelnökség meg szívesen tájékoztat a részletekről.

1. Miért nem adtak hozzá mindenkinek 10 ezer forintot a decemberi nyugdíjhoz?
Ez lett volna a legolcsóbb, leggyorsabb, legbiztonságosabb megoldás, nyilván egyből ki is kukázták. Ha ugyanis 10 ezer forinttal több nyugdíjat hoz a postás / érkezik a bankszámlára, akkor honnan tudnák a nyugdíjasok, hogy ez Orbán ajándéka? Vagyis azért kapják Ertzsébet-utalványban, mert azt meg lehet fogni, át kell venni, lehet tudatosítani a nyugdíjasokban, hogy mi ez, miért is kapja. Azonkívül az Erzsébet Utalványforgalmazó haszna kb. 9-10%, vagyis csak ezzel a kormányzati döntéssel 2,5-2,7 milliárd forintot fognak kaszálni. Az Erzsébet-utalványok éves forgalma olyan 120 milliárd, az év végén a kormány ezt majdnem a negyedével dobja meg, ahogy a hasznukat is. Az Erzsébet Utalványforgalmazóra külön törvénymódosítás is történt, hogy ne kelljen elszámolniuk ezekkel a pénzekkel.

2. Miért nem a Magyar Posta viszi ki az Erzsébet-utalványokat?
Ez lett volna a második leglogikusabb döntés, hiszen a postás munkakörébe tartozik a pénz szállítása, ismeri a körzetét, tudja a lépcsőházak kódjait, meg van hozzá a képesítése, a felszerelése. Viszont a postás, csak azt a feladatot látná el, ami maga a feladat, az Erzsébet-utalvány kézbesítését. Nem biztos, hogy az elvárt módos dombosítaná ki, hogy mi is pontosan.

3. Hogyan fogják ezt a kormányhivatalok megoldani?
Ez egy nagyon jó kérdés. 2,7 millió emberhez eljuttatni egy borítékot, aimben érték van, nem egyszerű feladat.
A kormányhivatali dolgozók munkakörében nem tartozik bele, hogy akár 1 millió forintnyi értékű Erzsébet-utalvánnyal mászkáljanak. Azonkívül mindenkinek van munkája, feladata, amit el kell végezni. Egy járáshoz több tucat falu, település is tartozhat, hogyan fogják ezt bejárni a dolgozók? Gyalog?

4. Hogyhogy 42 milliárd forintot szán erre a kormány, amikor 2,7 millió nyugdíj szorozva 10 ezer az csak 27 milliárd?
Ez volt a hétvége rejtélye, végül ma derült ki, hogy még a kormány ajándéka is adóköteles, vagyis a kormány befizeti a 27 milliárd forint után a 15 milliárd adót és járulékot a másik zsebébe.
Erről kérdezték meg Tállai András NAV vezetőt és adóügyekért felelős (!) államtitkárt, aki Vida Ildikó „tolmácsot kérek” után a második legjobb reakciót produkálta:

 

5. Lázár szerint minden hivatali dolgozót biztonsági őr fog kísérni. Ez igaz?
Ha igaz lenne, nem lenne olcsóbb ez a hadművelet, mint a Posta, hiszen a törvény szerinti minimális vagyonvédelmi szolgáltatási rezsióradíj általános forgalmi adó nélküli legkisebb mértéke 1929 forint.

Két helyről is kaptunk infót ezzel kapcsolatban:

Jogász, 34 éves osztályvezető:

„Maguk a vezetők sem tudják még, hogyan lehetne atrocitástól mentesen, komoly téli időben levezényelni azt, hogy adott esetben diplomás kormánytisztviselők napi 8 órában nulla ez irányú tapasztalattal postást játsszanak, arról nem is beszélve, hogy lesznek agresszív nyugdíjasok, kutyás házak és enyves kezű hivatalnokok és magukat hivatalnoknak kiadó arcok színes fénymásolt erzsi utalvánnyal vagy kamu munkáltatói igazolvánnyal.”

Kormányhivatali dolgozó:

„Az index-es cikket csak megerősíteni tudom ‘insider’ Erzsi osztással kapcsolatban: Mindenkit összehívtak (mindenkit, adminisztrátort, osztályvezetőt, ügyvédet, stb.). Tilos szabadságot kivenni. Dec 21 a ‘D-Day’, és Dec 23-ig végezni kell. Párosával mennek a dolgozók (mindenki!). No security. Napi 100 erzsi a kvóta.”

Vagyis nem lesz biztonsági őr, párosával mindenki, vagyis MINDENKI Erzsébet utalványt fog kézbesíteni karácsony előtt.

6. És ha nem lesz otthon a nyugdíjas, amikor jön a kormányhivatali dolgozó?
Szívás, utazhat be a járási kormányhivatalba átvenni.

7. A szakszervezetek nem tiltakoznak, hogy a kormányhivatali dolgozó nem postás?
De, jelezték, hogy a valóságban ez nem olyan egyszerű feladat, mint ahogy az íróasztal mögött kigondolták. Lázár János éppen mára hívatta be magához Boros Péternét, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnökét, mivel ” tisztázni szeretne minden olyan kérdést, amely az elmúlt napokban a nyugdíjasoknak járó Erzsébet utalványok kézbesítésével kapcsolatban felmerült.”
Lefordítom: semmi ellenforradalmi agitáció.

8. Nem mintha számítana, nem mondott erről az egészről a kormányhivatalokat felügyelő államtitkár valami frappánsat?
Dehogynem: „munkatársai számos ügytípusban, így a hatósági feladatok jelentős részében eleve helyszíni kiszállással dolgoznak, de a hivatalok szervezték többek között a földárveréseket, ami mellett a hivatali munka, az ügyintézés szintén folyamatos volt.”

Ha ki tudtak menni egy adott helyszínre földárverést tartani, akkor ki tudnak vinni több mint 1 millió címre 2,7 millió Erzsébet-utalványt, majdnem ugyanaz.

9. Nekem Kósa Lajos a kedvenc politikusom. Neki van véleménye az ügyről?
„Mivel a postás hozza a nyugdíjat, ha ő hozza ki az ajándék Erzsébet-utalványt is, akkor az a képzet keletkezhet, mintha ez egy rendszeressé váló juttatás lenne. Még a látszatát is kerülni kell, hogy minden hónapban jár majd. 16 évig vezettem az ország egyik legnagyobb hivatalát (ez lenne a debreceni önkormányzat), és így tudom, hogy december 20 és 24 között nincs olyan hihetetlenül sok munka a hivatalokban hogy ne lehetne kivinni néhány nyugdíjasnak ezt a kis fa alá valót.” – nyilatkozta Kósa ma reggel a Mokkában.

Boldog karácsonyt a nyugdíjasoknak és a kormányhivatali dolgozóknak is!

Szép nagy projekt, a magyar állam már számtalanszor bizonyította, hogy rövid idő alatt összefogva bármit meg tud csinálni, biztos ez is sikerülni fog!

Megosztás