Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

„Az információkhoz joga van a magyar népnek”

Tegnap megszavazták a paksi bővítéssel kapcsolatos információk 30 évre titkosítását. Nemcsak beruházás kivitelezésével kapcsolatos vállalkozói szerződések, műszaki részletek maradnak a nyilvánosság elől elrejtve, hanem az orosz–magyar alku részleteit, az előkészítéshez kapcsolódó hatástanulmányokat és adatokat sem ismerhetjük meg 30 évig, 2045-ig. A fideszes és a kádéempés képviselőknek halvány fogalmuk sem volt, hogy miért kell titkosítani. De azért megszavazták.

Tordai Csaba, az Átlátszó jogásza szépen levezette ebben a cikkben, hogy mi is ezzel a probléma:
– Ellentétes a az Európai Parlament 2003/4-es irányelvével, ami egy Magyarországon is hatályos, kötelező érvényű jogi norma.
– Ellentétes az Alaptörvénnyel is, ugyanis a VI. cikkben ugyanis az áll, hogy mindenkinek joga van a közérdekű adatok megismeréséhez. Ez korlátozható,  de korlátozni csak az elérni kívánt célhoz feltétlenül szükséges mértékben szabad.

Magyarul: például az atomerőmű biztonsági, védelmi rendszere lehet titkos, de az, hogy ki és mennyiért szerelte be a csaptelepeket és a vécéket, vagy ki és mennyiért takarítja, őrzi az ojjektumot az nem lehet titkos, hiszen itt a nyilvánosság érdeke a nagyobb.

Olyan, hogy minden titkos alapból, nem létezik, egyes részelemek lehet titkosak, de majd ezt a bíró mérlegeli.

Sok pénznek a 10%-20% is sok, az újoligarchák már a rajtkövön toporzékolnak, a 40%-os magyar beszállítói arány nagy lehetőség.

Addig is minden szem újra Áder „Zöld” Jánoson.
Vajon mit fog tenni? Aláírja?
Visszaküldi az Országgyűlésnek? Ilyet már csinált decemberben, ahol a saját párja megalázta azzal, hogy újra elfogadták, még szigorúbb formában.
Vagy elküldi az Alkotmánybíróságnak?

A atlatszo.hu, az Energiaklub, a K-Monitor, a TASZ és a TI Magyarország levélben fordult a köztársasági elnökhöz, szépen levezetve, hogy mi a probléma ezzel a törvénnyel, és hogy miért nem kellene aláírni.

2008. február 28-én a Kremlben Gyurcsány Ferenc és Putyin jelenlétében  aláírták a Déli áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről szóló magyar-orosz megállapodást.

Az éppen a szociális népszavazáson országjáró Orbán Viktor ezen annyira kiakadt, hogy Losoncon és Újlakon a következőket mondta:

„Történik valami Magyarországon, ami mindannyiunk számára figyelmeztető lecke. Anélkül, hogy külpolitikai kalandokba bocsátkoznék, szeretném önöket tájékoztatni arról, hogy Magyarországon éppen puccs van. A magyar kormány puccsot hajt végre a magyar parlament ellen, a magyar kormány puccsot hajt végre a saját népe ellen.
Ez a mi életünk, nem a kormányunk biznisze. Aki elveszi tőlünk és a választóktól a valóság megismerésének jogát, az valójában puccsot hajt végre a magyar alkotmányos rend és az egész magyar néppel szemben.”

 

 

A remek szöveg olyannyira aktuális újra, hogy még az autotune verziója is elkészült:

Megosztás