Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Szembeköpi-e magát Lázár János?

Jogász olvasónk újabb írása a „Könnyebb lesz lopni”-törvény kapcsán.

Az átlátszósok találata, hogy a jövő évtől megszűnne az a szabály, mely szerint közpénzből nem lehet olyan civil szervezetet támogatni, amely a pályázati kiírást megelőző öt éven belül politikai párt együttműködő partnere volt. Ezzel párhuzamosan a költségvetési forrásból nyújtott támogatásokra nem fog vonatkozni a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvény. Tényleg be lehet ezen szarni, a magyar költségvetési forrásokra nem fog vonatkozni a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságának szabályrendszere, de a norvég pénzekre igen. Lenne ennek kapcsán egy kétforintos kérdésünk: megszavazza ezt a szabályt Lázár János, aki az átláthatóság szentsége alapján basztatja a kormánykritikus civil szférát? A jól tippelők között Soros Army pólót sorsolunk ki! 

Tessék megkapaszkodni, erős mondatok következnek! A Védegylet és a Levegő Munkacsoportnak a civil szféra elleni indított kormányzati hadjáratot kifogásoló nyílt levelére Lázár János az alábbiakat bírta válaszolni:

„Elsőként kérem, engedjék meg, hogy ezúton is kifejezzem a kormány elkötelezettségét a pártpolitikától független, erős, a jogaiért kiálló civil szféra iránt, amely kiemelten fontos része a magyar társadalomnak és tartóoszlopa minden demokratikusan működő államrendnek.”

Nyilván ezen elkötelezettség jegyében nevezi a kormánykritikus civil szférát a kormányzat a nemzetközi spekulatív pénzügyi tőke nemzetellenes ügynökeinek, ennek jegyében indít velük szemben mindenféle hatósági eljárást, és ennek jegyében oszt előszeretettel a CÖF-alapító Csizmadia László által vezetett Nemzeti Együttműködési Alap fideszes arcok szervezeteinek pénzt.

„A Miniszterelnökég által kezdeményezett KEHI vizsgálat egyetlen célja sem más, mint annak kiderítése, valóban egyenlő feltételekkel indult-e mind a 80 ezer civil szervezet a pénzekért vívott versenyben, vagy azoknak van igazuk, akik azt állítják: az egyenlők között voltak egyenlőbbek is, akik valamilyen okból előnyt élveztek a pályázatok elbírálása, a források elosztása során.”

Nem tudjuk, melyik 80 ezer szervezet indult a norvég pályázatokon, hogy a KEHI-nek mennyiben van hatásköre olyan vizsgálatra, amelyet nemzetközi szerződés alapján a KEHI-nek nincs joga semmilyen módon vizsgálni. Az sem kristálytiszta, hogy mi bizonyítja a hosszú hónapok vizsgálata alapján azt, hogy a norvég pénzeket direkt kormányellenes célokra adják. És azt sem, hogy miért meglepő, ha a civileknek adott támogatásból a civilek nem CÖF-jellegű kormánydicsérő plakátkampányt szerveznek.

„Az elmúlt években városvezetőként, országgyűlési képviselőként, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárként, majd miniszterként megtanultam, hogy a vitákat nem elfojtani, hanem lefolytatni kell.”

Akkor talán jó lett volna érdemi indokolást írni a szabadrablást törvényesítő módosításhoz, annak hiányában igencsak nehéz vitatni a kormány indokait. Azt hadd ne tekintsük legitim indoknak, hogy a kormány azért adhat támogatást a fideszes politikusok családtagjai szervezeteinek, mert így szűnik meg a civil szervezetek politikai megkülönböztetése.

 „A közösségi források elosztásához kapcsolódó teljes körű transzparencia elve, valamint az ilyen források felett rendelkező személyek és szervezetek elszámoltathatóságának joga vezérelt akkor is, amikor a KEHI vizsgálati dokumentumainak nyilvánosságra hozataláról döntöttem. Hiszem, hogy csak a nyilvánosság ereje segíthet a vita lezárásában és teremtheti meg azt a légkört, amelyről az érintett szervezetek a jelek szerint csak beszélnek, tenni érte már annál kevésbé akarnak.”

Itt jutunk el a kérdéshez:

  •    A pártpolitikától független civil szféra mellett elkötelezettség jegyében,
  • a közösségi források elosztásához kapcsolódó teljes körű transzparencia elvére tekintettel,
  • az ilyen források felett rendelkező személyek és szervezetek elszámoltathatóságának jogára tekintettel

megszavazza-e Lázár János azt a törvényt, amely alapján az állami támogatást mostantól

  • a kormánytagoknak és családtagjaiknak, illetve egyesületeiknek,
  • a támogatási döntést meghozó vagy előkészítő közhivatalnokoknak és családtagjaiknak, illetve egyesületeiknek,
  • a pártokkal együttműködő civil szervezeteknek, köztük a Fidesszel az önkormányzati választáson idén közösen jelöltet állító 23 egyesületnek

is gond nélkül oda lehet adni, és amely alapján  a vesztes pályázatokra vonatkozó adatokat törölni kell őket az elbírálás után, a bírálók személyét pedig nem teszik közzé, nehogy kideríthető legyen bármilyen visszaélés?

Kérem, szavazzanak!

[polldaddy poll=8475663]

A szavazást követően a jól tippelők között egy Soros Army pólót sorsolunk ki, a nyertes személyéről a Facebookon tájékoztatjuk a nagyérdeműt.”

(fotó: NOL.hu)

Megosztás