Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

A vasárnapi „pihenőnaptól” nőni fog a gazdaság

Közeledik az utolsó „szabad vasárnap”, március 8., amikor még minden üzlet szabadon nyitva lehet. Március 15. éppen vasárnapra esik, így idén még átpolitizáltabb „ünnepre” lehet számítani.

Bár a törvényt a bezárásról tavaly decemberben szavazták meg és idén március 15-én lép hatályba, ne gondoljuk azt, hogy ez azt jelenti, hogy minden simám megy. Bár még nem éri el a „legendás” útdíjrendelet esetét, ami ugye december 30-án jelent meg és december 31-én éjfélkor hatályba lépett, de erősen közelít hozzá.

A részletes szabályozást egy kormányrendelet fogja tartalmazni, aminek viszont csak egy tervezet létezik, és a múlt héten szerdán küldtek véleményezésre, 24 órás határidővel.
Ebben szerepel az például, hogy a törvény hatályba lépése előtt 15 nappal kellene jelezniük az illetékes önkormányzat jegyzőjénél a kereskedőknek, hogy ők megfelelnek a kötelező zárva tartás alóli mentesség rendeletben meghatározott feltételeinek.

Ez alapján február 27-ig kell bejelenteniük az önkormányzatnak, ha a rendelet alapján felmentést szeretnének, de jelenleg még nincs kihirdetve az a kormányrendelet, ami alapján ezt megtehetnék. Azoknak kellene jelentkezni, akik a törvény szerint nem lehetnének nyitva vasárnap, vagy éjjel, de a rendelet ezt engedi nekik. Így jelentkezniük kell azoknak, akik úgy üzemeltetnének éjjel-nappalit, hogy ott alkalmazott is lesz. A törvény szerint csak a tulajdonos (vagy segítő családtagja) szolgálhat ki a kötelező zárva tartási időszakban (alapesetben vasárnap egész nap, hétköznap és szombaton este tíz és reggel hat között) – és persze feltétel, hogy az üzlet 200 négyzetméternél kisebb legyen.

A kormányrendelet tervezete szerint néhány lobbicsoport csak célba ért, a következő „enyhítéseket” tervezik:
– a tulaj mellett lehet négy alkalmazott is az üzletben az éjjel-nappalik esetében (nyilván nekik nem kell a családjukkal lenniük), valamint szezonban a Tisza, a Velencei tó, és a Balaton partján fekvő településeken lévő üzletek esetében
– építőanyag-kereskedők és a kertészetek esetében eltörölnék a 200 négyzetméteres korlátot, de a tulajdonosi korlát marad.
– a kikötőkben korlátozás nélkül lehetne nyitva lenni. A yachtos is ember, hadd vásároljon.

A Nemzetgazdasági Minisztériumot megkérdezték a vasárnapi házhozszállításról is. Az NGM szerint a házhozszállítás zárva tartási időben (vasárnap és éjjel) tilos, most azonban ezt úgy egészítették ki, hogy azok kiszállíthatnak, akik egyébként is nyitva lehetnek. De azért leszögezték, hogy nem rendelkezik hatáskörrel a jogszabály értelmezésére , így tájékoztatást ad csupán. Szerintük egyértelműen kiderül a törvényből, hogy az az üzlet, amelyik nyitva lehet, kiszállítást is végezhet – ugyanakkor az on-line üzletek alapesetben nem. Szerintük a kereskedelmi tevékenység azzal valósul meg ugyanis, hogy az árut átadják, és erre vonatkozik minden korlátozás, és felmentés is.

Ennél a magyarázkodásnál már nagyon kilóg a lóláb, hiszen nehezen lehetne annál jobban a családdal tölteni a vasárnapot, hogy otthon várom a futárt és ki sem teszem a lábamat a lakásból.

Jómagam a hétvégi nagybevásárlást eddig is pénteken vagy szombaton teljesítettem, ez viszont március 15. után kemény lesz, mivel nagyszerű tömegjelenetek várhatóak, olyanok, mint amikor pirosbetűs ünnep előtt tízesével veszik a tejet meg a lisztet meg a kenyeret, mert bezárnak a boltok egy napra és nem akarnak éhen halni.

Viszont kertészetbe, bútorboltba, barkácsáruházba, ne adj’ isten plázába vasárnap szoktunk elmenni, elvégre bútort nem munkából hazafelé este vesz az ember. Na ennek most vége lesz, az IKEA és a plázák erre úgy reagáltak, hogy korábban nyitnak és később zárnak, de az nem lesz nagy segítség, hogy este 10-ig lesznek nyitva. A dolgozók biztos nagyon örülnek, hogy bár vasárnap egész nap a családjukkal lehetnek, cserébe ugrik a vasárnapi pótlék, és hétköznap éjfélre fognak hazaérni. Több időt a családdal, ugyebár.

A kormány – KDNP két erős érve, hogy nem fognak embereket emiatt elküldeni és hogy nem fog csökkenni a fogyasztás így az állam bevételei sem. Nos, egyikre sem mernék mérget venni, főleg, hogy KDNP és a kormány sem éppen a számítások, hatástanulmányok nagy rajongója.

Biztos nem hallottak még az „impulzív vásárlásról„, amikor vasárnap átszaladsz egy csavarért az OBI-ba, de meglátod, hogy akciós az ütvefúró és megveszed az is. Vagy elmész a plázába moziba, de 3 szatyor ruhával jössz ki. Ezek nem olyan vásárlások, hogy amik mindenképpen bekövetkeznek a hét valamelyik másik napján, ha a vasárnap kiesik. Ha pedig ezek a vásárlások nem lesznek, akkor ezekből forgalom, áfabevétel, társasági adó, osztalékadó, dolgozók, járulékok sem lesznek.

A következő hetekben mindenki fullba fogja nyomni a kretént, aminek a csúcspontja minden bizonnyal a március 15-i ünnepen fog eljönni, a Fidesz és az MSZP mindenesetre már megkezdték.

A Fidesz vasárnap (!) az alábbi sajtóközleményt adta ki:

Több szabadidőt, élénkebb gazdaságot hoz a vasárnapi pihenőnap

A vasárnap pihenőnap lesz márciustól a kiskereskedelemben dolgozóknak is. Ahogy az Ausztriában, Németországban is megtörtént már. A külföldi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a vásárlás nem szűnik meg, csak átalakul. A kisméretű családi boltokban, vásárokon, piacokon, turisztikailag forgalmas helyszíneken továbbra is lehet vásárolni. A kormány ezzel is segíti a hazai kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését. A változás gazdasági hatása tehát összességében pozitív, segíti a kiskereskedelmi fogyasztás további bővülését, fellendítheti a belföldi turizmust, szabadidőipart, vendéglátást. Emellett a kereskedelemben dolgozók többet pihenhetnek és többet is kereshetnek. Az Országgyűlés most kezdődő tavaszi ülésszakán tárgyalhatja ugyanis a fideszes képviselők azon javaslatát, miszerint áprilistól az eddigi 50% helyett 100% százalék vasárnapi pótlék járna a kiskereskedelemben dolgozóknak, és a munkavállaló legfeljebb havi két vasárnapi munkára lenne kötelezhető. A vasárnapi pihenőnap bevezetésének tehát számos pozitív hatása lesz. A megváltozó vásárlási szokásokhoz a kereskedelmi üzletek rugalmasan tudnak alkalmazkodni a nyitva tartásuk módosításával, ahogy azt már többen meg is tették.

Fidesz-frakció Sajtóosztály

Ha a hét napból az egyiken megtiltjuk a vásárlást, akkor nőni fog a kiskereskedelmi forgalom … oké.
Illetve ha nem dolgozhatsz vasárnap az 50% (100%)-os pótlékért, akkor többet fogsz keresni … oké.

Az MSZP pedig egyenest az utcára vonult, egy CBA elé vonult, ahol egy tökéletes jelenetet adtak elő, Tóbiás „Gru” Józsival. A mondanivalójuk teljesen érdektelen, a kép viszont remek lett.

10497945_10153080715294183_1099963810153482089_o

Megosztás