Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Fekete könyv a rendszerszintű lopás 8 évéről

 

A magyarországi korrupció 2010-2018 közötti története egyetlen kötetben. Ingyen letölthető!

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Nagyon sokáig gondolkodtunk a blognál azon, hogy írnunk kellene egy komplett TOP10-es listát a Fidesz kormányzásáról, mármint arról, hogy mi volt a legkárosabb cselekedetük a demokráciára, a gazdaságra és az ország szellemiségére nézve.

Össze lehet-e hasonlítani egy olyan anyagi kár okozását, mint a magánnyugdíj-pénzek lenyúlása azzal, hogy az ország legalább harmada idegengyűlölő lett, és folyamatosan retteg?

Rogán Antal ingatlanpanamája az ötödik kerületben komolyabb és pofátlanabb nyúlás-e annál, hogy Tiborcz cége letarolta a közbeszerzéseket, és a fél országot sötétségbe borította? És mit érdemelne egy olyan stróman, mint Mészáros Lőrinc?

A dohány- vagy a földmutyi volt pofátlanabb lopás?

Mi segítette jobban a Fidesz hatalmának megőrzését, a sajtó bekebelezése és az álhírgyártás, vagy pedig az, hogy Orbán és a Fidesz képviselői már semmilyen számonkérésre nem mennek el és semmilyen vitába nem állnak bele?

Soros, Brüsszel vagy az ENSZ a nagyobb ellenség?

Mi a nagyobb szégyen, hogy a magyar fiatalok utolsók lettek a PISA-teszten, vagy hogy az ország versenyképességre is leghátsó az EU-ban? Esetleg az, hogy korrupcióban már csak Bulgáriát előzzük meg?

Melyik minden hájjal megkent megmondóember tett kevesebbet az országért a 8 év alatt, Deutsch Tamás vagy Németh Szilárd?

Hány év börtöntől mentette meg a legfőbb ügyész Polt Péter a kormányt és holdudvarának tagjait?

Sokat gondolkoztunk ezeken, de végül rájöttünk, hogy almát a körtével nem hasonlíthatunk össze. Nem lehet súlyozni és egyik bűnt a másik elé helyezni. Minden és mindenki a kormányból hozzájárult ahhoz, hogy ma ott tart az ország, ahol. A 2010- 2018 közötti két ciklust a jövő fiataljainak majd úgy oktatják, hogy az Magyarország egyik legsötétebb időszaka volt. Az az időszak, amikor putyini mintára majdnem diktatúrává vált az ország. Amikor a szemünket is kilopták, miközben a képünkbe röhögtek, és lehazaárulóztak mindenkit, aki kérdezni mert.

A Civitas Intézet megbízásából a Transparency International Magyarország elkészítette a magyarországi korrupció 2010 és 2018 közötti történetét feldolgozó Fekete könyvet. A Transparency a kötetben külön fejezetekben foglalkozik Magyarország antikorrupciós teljesítményével, a hazai korrupció minősített eseteivel, valamint az európai uniós források felhasználása és a közbeszerzések területén meglévő korrupciós kockázatokkal. Az elméleti rész után pedig 106 konkrét eset leírása olvasható a híres szegedi játszótértől a vizes vb-n és az MNB-alapítványokon át a TAO-pénzekig, a letelepedési kötvényekig és tovább. Az nincs leírva, de egyértelmű, hogy a könyvben felsorolt ügyekben több ezer milliárd forint tűnt el.

A Transparency gyűjteményét majd ajánlani kell a diákoknak, mikor ezt a kort okítják. Megtanulják belőle, hogy mi az, ami romlott, mi az, ami korrupt, és hogyan is néz ki az állami szintű lopás. Szóval mindazt, amit majd nem szabad(na) eltűrni a jövőbeli kormányoktól. Az ugyanis egészen megdöbbentő, hogy a könyvben felsorolt ügyek következmények nélkül maradtak. Persze néha volt-egy két lájtos tüntetés, de azonkívül a nép némán eltűrt mindent, a Fidesz nem bukott bele semmibe. Normális országokban nemhogy 106, hanem 1 ilyen botrány után elkergetnék a kormányt.

A könyv innen ingyenesen letölthető pdf-ben.
Jó olvasást, kávé nem kell mellé!

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás