Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

fidesz

A „bevándorláspárti” EU eurótízmilliárdokat költene a közös határőrizetre, ami ellen épp most indít kampányt az Orbán-kormány

A Fidesz 2016-ban üdvözölte, de végül nem szavazta meg az új FRONTEX-et, az új gyorsreagálású Európai Határ- és Parti Őrséget. Most pedig egyenesen sokmilliárdos kampányt indít az ellen, hogy az EU még több segítséget nyújtson a tagállamoknak az illegális migráció elleni küzdelemben. Orbán szerint az EU-nak a kapukulcsra fáj a foga. 

A korábbi 2016-os FRONTEX-fejlesztésben az állt, hogy  „Egy olyan 1500 fős gyorsreagálású műveleti egységet hoznak létre, amely 5 napon belül bevethető lesz bármely tagállam külső határán.
Magyarország az EU-tagországok sorában a hetedik legnagyobb létszámmal (65 fő) vesz részt az állomány kialakításában. A legtöbb határőrt és szakembert Németország (225 fő), Franciaország (170 fő) és Olaszország (125 fő) delegálja. A magyar kormány álláspontja szerint azonban a tervezett állomány összetételének aránytalanságai – vagyis a túl kevés határőr, ellenben túl sok szakértő – miatt az európai határőrség nem lesz képes küldetését teljesíteni.” –  olvasható a parlament honlapján.

2016. november 3-án a FRONTEX összetételének problémái miatt az M1 reggeli műsorában felszólalt Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója is, és elmondta:

„A magyar kormány álláspontja szerint a határőrizetet kell az uniós határ- és parti őrség elsődleges feladatává tenni, nem pedig a menedékkérelmekkel kapcsolatos ügyintézést. Azonban a parti őrség 1500 tagjából kevesebb mint ötszáz teljesít tényleges határvédelmi szolgálatot, a többi vízum- és ujjlenyomat-szakértő, elsődleges vagy másodlagos meghallgató, illetve kommunikációs tiszt. […]Magyarország nem szavazta meg az erről szóló javaslatot, hiszen a kormány álláspontja az, hogy a szervezetet a határőrizeti feladatok irányába kell elvinni. Ugyanakkor mindenképpen hasznos szervezetről van szó, hiszen közvetlenül bevethető erőt jelent, bármikor meg lehet erősíteni vele egy éppen kritikus határszakaszt”

Múlt szerdán új előterjesztést tett az Európai Bizottság annak előrelendítésére, hogy megszülessen a kompromisszum a határigazgatás és a migráció kezelésének reformjáról. A javaslat pont a FRONTEX-et bővítené ki, és erősítené meg.

Az előterjesztés szerint a műveleti személyzetből álló készenléti alakulat létszámát 2020-ig felduzzasztanák 10.000 főre, és bővítenék, korszerűsítenék az eszközkészletét. A FRONTEX javasolt korszerűsítésének összköltsége 1,2 milliárd eurót tenne ki a 2019-2020-as időszakban, a 2021-2027 közötti új uniós költségvetési időszakra javasolt összköltség pedig 11,3 milliárd euró lenne. És ez csak a korszerűsítés költsége! Elég szép összeg és kezdeményezés ez egy „bevándorláspárti” EU-tól.

Mindezek tudatában Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban totálisan kiforgatta a tervet és riadóztatta a lakosságot, mert szerinte:

Orbán – annak ellenére, hogy az EU most dorgálta meg a Sargentini-jelentés kétharmados elfogadásával – világossá tette a rádióhallgatóknak, hogy a Fidesz ezt a javaslatot SEM fogja megszavazni.

A következő csata arról szól, hogy ki védi Magyarország határait, ki dönti el, hogy kit eresztünk be az ország területére. Egész egyszerűen el akarják venni a kapukulcsot.”

Pedig nyilvánvaló, hogy erről szó sincs, és az EU – ahogy eddig mindig,- tiszteletben tartaná az országok szuverenitását.

Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős EU-biztos a következőket nyilatkozta:

„Ma, azáltal, hogy maximalizáljuk a határigazgatásra és a migrációkezelésre szánt uniós támogatást, egységesebb Európát ajánlunk azokon a területeken, ahol egységesebb Európára van szükség. Mostantól kezdve az Európai Határ- és Parti Őrség és az Európai Unió jövőbeni Menekültügyi Ügynöksége mindig, minden helyzetben uniós szolidaritásról tud gondoskodni a terepen a tagállami hatáskörök maradéktalan tiszteletben tartása mellett.”

Természetesen az Európai Unió migrációs terve nem merül ki annyiban, hogy katonákat vezérelnek a határokra, akik azt mondják, netovább. Támogatnák és erősítenék a visszatérési műveleteket, szorosabban együttműködnének a harmadik országokkal, megerősítenék a menekültügyi ügynökséget, a gazdasági növekedés előremozdítására támogatnák a legális migrációt, és bevezetnék az uniós kék kártyát.

De a legfontosabb, hogy – szigorúan az adott ország felügyelete és ellenőrzése alatt- növekednének a végrehajtási hatáskörök. Azaz a FRONTEX tagjai képesek lennének végrehajtási hatáskört igénylő feladatokat ellátni, így például személyazonosság-ellenőrzéseket végezni, a beléptetést engedélyezni vagy megtagadni a külső határokon, és embereket feltartóztatni a határon! A teljes tervezetről itt olvashatsz.

Orbánnak semmi se jó. Legalábbis így tűnhet a fentiek tükrében. Azonban látni kell, hogy a kormány legfontosabb célja továbbra is az, hogy fenntartsa a közös ellenségképet a választói szemében Brüsszel, Soros és a menekültek képében, valamint, hogy saját magát továbbra is Európa megmentőjeként állítsa be, Magyarországot pedig a béke szigetének.

Utóbbi pedig csak úgy sikerülhet, ha minél nagyobb a kontraszt nyugattal, azaz ha Európa másik fele minél jobban megszenvedi az illegális migráció elleni küzdelmet. Bakondi fenti bullshitje ellenére a Fidesz pont ezért nem szavazta meg a 2016-os FRONTEX-bővítést és a 2018-as, a migráció ellen Észak-Afrikában küzdő rabati nyilatkozat módosítását sem. Most pedig ezért próbálja fúrni a jelenlegi törekvéseket is.

És amíg Orbán Moszkvában tárgyal Putyinnal arról, hogy merre is legyen tovább a Saregtini-jelentés után, valamint arról, hogy hogyan rombolja tovább belülről az EU-t, itthon már súlyos közpénzmilliárdokból el is indult az újabb agymosó kampány.

A kormánynak ez megint remek téma ez a jövő évi EP-választásra és az önkormányzati választásra is, a reklámfelületet biztosító lakájmédiumoknak pedig nagy bevétel.

 

A kormány válasza a Sargentini-jelentésre:Magyarországot azért támadják, mert a magyar emberek úgy döntöttek, hogy a mi hazánk nem lesz bevándorlóország.Ne engedjünk a zsarolásnak!

Gepostet von Magyarország Kormánya am Dienstag, 18. September 2018

Megosztás