Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

társadalom

A hanyatló nyugat: óránként háromezer forint lesz a német minimálbér

Miközben a magyar kormány azzal van elfoglalva, hogy folyamatosan pocsék képet fessen a nyugati életkörülményekről, és csodálatos színben tüntesse fel a hazaiakat, egy új német törvényjavaslat szerint hamarosan újra emelkedik az országban a minimálbér összege. 

Németországban 2015-ben indult el a minimálbér „intézménye”, akkor óránként 8,50 euróval. Majd 2017-ben nőtt a jelenleg is érvényben lévő 8,84 euróra.  A tervek szerint 2019. január 1-től óránként 9,19 euróra fog tovább emelkedni, egy évvel később pedig 9,35 euróra nő. Ez kb 5,4%-os emelést jelent 5 év alatt, ami így leírva nem tűnik soknak, de ha megnézzük a fizetések reálértékét, már láthatjuk is, hogy a „hanyatló nyugat” köröket ver ránk.

„Irigyel minket a Nyugat” és  „A nyugati „okoskodások” mögött az áll, hogy „savanyú a szőlő”, hallottuk Orbán Viktortól a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2017 januárjában.

„Ahhoz voltak szokva a nyugatiak, hogy megmondták nekünk, közép-európaiaknak, hogyan kell modernnek lenni, hogyan kell sikeresnek lenni, hogyan kell kapitalizmust építeni, hogyan kell piacgazdaságot építeni, hogy mi a demokrácia, és így tovább, aztán most ők sikertelenek, az ő számaik rosszak, a mieink meg jók. És ennek az az oka, hogy mi másképp csináljuk, mint ők, és nem akarják beismerni, hogy ahogy mi csináljuk, ésszerűbb, mint az, ahogyan ők csinálják. ” – mondta Orbán.

Az unió 28 tagállamából amúgy mindössze 22-ben van minimálbér, mert Dániában, Olaszországban, Cipruson, Ausztriában, Finnországban, és Svédországban egyáltalán nem alkalmazzák ezt a módszert.

Az EU statisztikai hivatala friss elemzésében a 2018. január elsejei állapotokat hasonlította össze, és állította sorrendbe. Az adatok bruttóban értendők, és az adózás előtti állapotot mutatják. Remekül látszik, hogy annak ellenére, hogy 2010 óta hiába nőtt majdnem duplájára a magyar minimálbér, még mindig a lista végén kullogunk az EU-ban.

Ezen csak tovább ront, hogy a „remek” gazdasági intézkedéseknek hála jelenleg kb. 327 forintba kerül 1 euro, és az adóterhek kb. nálunk a legmgasabbak.

 

Van egy másik táblázat is, amiben az Eurostat összeméri a tagállamokat, ez pedig nem más, mint a sokkal többet mondó vásárlóerő. Ez tulajdonképpen azt méri, hogy az adott minimálbérből mennyi mindent tud vásárolni a lakosság. Annak ellenére, hogy nálunk még mindig alacsonyabbak az árak, mint a lesajnált nyugati országokban, ebben is a lista alsó harmadában kullogunk. Németországban pedig a harmadik legmagasabb ez az érték, majdnem 25%-al magasabb, mint az USA-ban.

 

 

Persze nincs mit csodálkozni ezeken a számokon egy olyan országban, ahol a létminimum alatt él az ország harmada, de az állam mégis a leggazdagabbakat támogatja.

Megosztás