Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

társadalom

Mészáros Lőrinc nem szereti eljótékonykodni a „nehezen szerzett” vagyonát

Mészárosnak sokkal jobban megy a TAO-s pénzek besöprése és a tenderek megnyerése, mint a társadalmi felelősségvállalás. Ne törjünk pálcát felette, az egész ország szarul áll, ha világviszonylatban az adakozási kedvet mérjük. Bezzeg a szemét Soros a harmadik legadakozóbb az egész bolygón.

A Hvg.hu hozta le tegnap, hogy a Berlinig zavart Soros-alapítvány, A Nyílt Társadalom 2017-ben összesen 22,7 milliárd forintot költött el Magyarországon. Főképp oktatásra, integrációra, kutatásra, emberi jogi és kulturális tevékenységekre. (1989-es megalakulása óta pedig kb. 3.500- 4.000 milliárdot, vagyis nagyjából egy olimpia árát, csak épp hasznos dolgokra.)

Soros György egyébként 2015-ben a világ HARMADIK legadakozóbb embere lett!

 

grafika: OSF

Összehasonlításként mellékelték a legbefolyásosabb magyart, Csányi Sándor OTP-vezért, akinek az alapítványa eddig 2,5 milliárddal támogatta a tehetséges, de hátrányos helyzetű gyerekeket. Rendes tőle!

Na, és mi a helyzet a leggazdagabb magyarral, Mészáros Lőrinccel?

Annak ellenére, hogy sorra nyeri az állami tendereket, vagyis emiatt üzleti kockázatot a büdös életben nem nagyon kell vállalnia, és hogy a fociklubját kitömik TAO-s pénzekkel, az ő adakozó kedve elég alacsony.

Ugyan 2016-ban létrehozta saját alapítványát, majd igazi lokálpatriótaként az első teljes évében a felcsúti és környékbeli tehetséges diákokat támogatta, de mindössze 73 millió forinttal. Ennyi pénzt kemény hat és fél óra alatt keres meg. Ez egy Tarr Béla-film hossza.

Megjegyzem, pontosan kétszer ennyiért építettek egy kibaszott teakonyhát a felcsúti fociakadémián az adófizetők pénzéből. Mármint nyilván nem került ennyibe, csak túlárazták úgy 100x.

Nade mit kapott Lőrinc a magyar adófizetőktől a teakonyhán kívül?

A Magyar Labdarúgó Szövetséghez a 2017-18-as támogatási időszakra benyújtott sportfejlesztési programok közül messze a felcsúti futball-alapítvány kérte és kapta a legtöbb közpénzt!

Ebben az időszakban a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány programjára 2,3 milliárd forintot ítélt meg az MLSZ, s ezzel ORBÁN VIKTOR FUTBALLBIRODALMA ÖSSZESEN 16,29 MILLIÁRD FORINTNYI MEGÍTÉLT TÁMOGATÁSNÁL JÁR A TAO 2011-ES BEVEZETÉSE ÓTA.

Btw az Átlátszó januárban összeszedte, hogy „Mészáros Lőrincék különböző cégei 2017 végéig összesen 476 milliárd forint értékű tendert nyertek el. A gigantikus összeg 83 százaléka, nettó 396 milliárd forint európai uniós forrás volt.”

Az átlagmagyar sem jobb Lőrincnél. 

A Charities Aid Foundation immár nyolcadik éve adja ki a World Giving Indexet, egyféle jótékonysági mutatót, ami átfogó globális képet ad az adakozókedvről, nagylelkűségről és karitatív viselkedésről. Mit mondjak? Nem tőlünk szebb a világ, szarunk egymásra…

Az országokat 3 kérdésre adott válasz alapján vizsgálják:

Az elmúlt hónapban Ön nyújtott pénzbeli támogatást valamilyen közhasznú szervezetnek?
Az elmúlt hónapban Ön támogatott önkéntes munkával valamilyen szervezetet?
Az elmúlt hónapban nyújtott Ön segítséget olyan ismeretlen számára, akinek segítségre volt szüksége?

A 2017-es felmérés alapján, 139 országból hazánk a 119-ik helyen áll. A megkérdezettek mindössze 21%-a mondta el, hogy az elmúlt évben segített egy idegennek valamilyen módon, de csak 17%-unk adott pénzt is. Utóbbi szám európai átlaga 36%.

Az elmúlt 5 év összesítésében az élen Myanmar áll, második az USA, és a dobogó harmadik fokát Új Zéland foglalja el. A kormány által lesajnált Ausztria a 18., míg Németország a 20.

grafika: www.cafonline.org

 

Megosztás