Az európai ügyek bizottságának fideszes elnöke is sajátként használ egy EU-s pénzből épült vendégházat

Hörcsik Richárd (fotó: Vajda János / MTI)
Hörcsik Richárd (fotó: Vajda János / MTI)

 

Az izsáki, edelényi és hollókői esetek után ezúttal Hörcsik Richárd fideszes képviselőre, lelkészre, az országgyűlés európai ügyek bizottságának elnökére vetült rá a gyanú, hogy bizony kizárólag ő és családja használ egy EU-s pénzből épült vendégházat. Egy éven belül ő a negyedik kiskirály, aki lebukott ezzel. Egyébként Hörcsik korábban kijelentette, hogy nagyon elégedett az EU-s pénzek felhasználásával. 

 

 

Egy nagyszülői kis, poros ingatlanból 18 millióért vendégház átalakítására pályázott a Nitor Abaúj Szociális Szövetkezet a borsodi Göncruszkán, még három évvel ezelőtt. A szervezet tagjai között van a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, Hörcsik Richárdnak a testvére, valamint annak fia is. Az elnöke pedig Sivák Zsolt, a szomszédos Gönc polgármesterének, Sivák Jánosnak a fia.

Az ügyet a HVG írta meg szerdán, és akkor még az égvilágon semmi nem jelezte az ingatlanon, hogy kereskedelmi szálláshelyről lenne szó. Másnapra azonban egy A4-es bugyiba bújtatott papírlapon kikerült a Ruszkay Pál Vendégház kapujára egy emailcím a szállásfoglaláshoz, és a projekttáblát is kitolták az ablakba. Írtam is nekik, kíváncsian várom, hogy mikor reagálnak.

ruszkay

 

A HírTv is lement forgatni, nekik a  szomszéd néni elmondta, hogy főleg a Hörcsik-család használja a vendégházat. „Ide járnak a Lajosék, a Zsuzsi, az öregek, a gyerekek is járnak ide, családostul is látni őket, meg van, amikor szoktak hozni magukkal valakiket”

A HírTv próbált informálódni magától Hörcsiktől is, de mikor megtalálták, a képviselő megkukult a kamerától, és olyan zavarba jött, hogy egy hosszú percig nem tudott bejutni a munkahelye beléptető kapuján, majd feladta a próbálkozást, és inkább gyorsan olajra lépett. Érdemes megnézni a ritka kínos felvételt:

 

A Ruszkay Pál Vendégház esete nem egyedi, a fideszes kiskirályok gyakran urizálnak közpénzből. Mondok József, izsáki polgármester Agro-Wild nevű cége 35 és 50 millió forintot kapott két vendégházra, de egyiknél sincs nyoma, hogy szálláshelyként működnének.

2017-ben 34,7 millió forint uniós támogatást kapott Garainé Bajnok Ildikó, hogy felépítsen egy szuper vendégházat az Edelényhez tartozó Császta-hegyen. Ildikó férje, Garai Bertalan az edelényi Fidesz szervezetének alelnöke volt, jelenleg a szomszédos Lakóközség polgármestere.

„Miért baj, ha valaki fideszes? Ők már nem is nyerhetnek? Mindenkire egyformán vonatkozzanak a szabályok!” – mondta a Magyar Nemzetnek Garainé, mikor az újság a pályázat elnyeréséről érdeklődött nála.

Egy hónappal ezelőtt pedig a HVG.hu a hollókői Görbeország vendégház elérhetősége után érdeklődött a vele azonos utcában lévő magán- és vendégházak telefonszámain, de mindenhol elmondták neki, hogy az nem kulcsosház, hanem Becsó Zsolt  fideszes országgyűlési képviselő magánrezidenciája. Ez a vendégház is 34 millióba fájt az EU-nak, az Átlátszó 2016-ban videóra vette az épülését. Az Együtt feljelentette miatta Becsót hűtlen kezelésért.

Hörcsik Richárd amúgy az országgyűlés európai ügyek bizottságának fideszes elnöke volt, és 2016-ban azt nyilatkozta az m1 reggeli műsorában, hogy rendkívül elégedett az EU-s pénzek felhasználásával és az előző ciklusbeli uniós pénzek felhasználása is azt mutatja, hogy “Magyarország tényleg jól teljesített”. 

A képviselő a riportban kitért arra is: a kormánynak nagy felelőssége van abban, hogy olyan intézményrendszert működtessen, amely le tudja hívni a forrásokat. És bezzeg a Gyurcsányék alatt ez nem ment ilyen flottul, de a Fidesz korrekciókat hajtott végre, az intézményrendszert és a pályázatírásokat is megpróbálta egyszerűsíteni!

A hangsúlyt itt a sikeres egyszerűsítésen van! Ugyanis idén januárban írta meg a Magyar Nemzet, hogy Hörcsik körzetére is pályázati visszaélés gyanúja vetül, mert túlságosan leegyszerűsítették a lehívásokat. A sátoraljaújhelyi központú kerületben hat település (Cigánd, Abaújszántó, Encs, Gönc, Hercegkút és Pálháza) szinte szó szerint azonos tartalmú pályázattal nyert 30–60 millió forintot az európai uniós terület- és településfejlesztési programból.

Tegnap megírta a kormánytól mindig jól értesült Magyar Idők, hogy a botrányok semmilyen negatív hatással nincsenek Hörcsik Richárd karrierjére: a most kezdődő új ciklusban is ő lesz az európai ügyek bizottságának elnöke.

 

tetszett_a_cikk3

 

 • GNDL #ellenzék #kerestetik

  Lelkész… lelkész bazmeg… lelkész… és egy pofátlan tolvaj. 😀 Na ha valaki akkor Hörcsik elvtárs egészen biztosan a pokolban fog égni. :)

  • szmoker (Homo Trollicus)

   Rendes, tisztességes, feddhetetlen jellemű NERtárs. Soha, SOHA nem lesz felelősségre vonva. Ő sem.

 • spermahajder

  Mit csináljunk, rákaptak az ízére. Nem szabad irigykedni.
  Szerencsére ez nem befolyásoló tényező egy ilyen derék, talpraesett fidesz-káder karrierjére.

  • Béláné Barkóczi

   Sőt! Előnyt jelent!

   • szmoker (Homo Trollicus)

    Ha ügyes, a következő 2/3 után akár államtitkár vagy miniszter is lehet belőle.

  • Szondi István

   csak ötletgazdag és lojális emberek jöhetnek itt számításba

 • Sötétség

  Osztogatnak, fosztogatnak. 1/3-os kétharmad. Kedves éhező választópolgárok:
  Még 8 évet nekik csak börtönben.
  Lelkész ? Ott is szükség van rá csak nincs elég férőhely.

 • IMOPB

  Lopós férgek!

 • agador

  Csak azt teszi, amit gazdáitól tanult, a világért sem bír lemondani a szerzésvágyról. Milyen szép is, hogy még külön lelkész is! Jézus is lelkükre kötötte, hogy ne gyűjtsék a világi javakat, de azt is mondta, könnyebb egy tevének átkelni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni isten országába. És ezek hoznak törvényt kötelező erkölcstanról, hittanról.

 • kaktuszpapa

  Az van, hogy kereszténydemokrácia lesz itt. Megmondta az antikrisztus. A keresztényeknek demokrácia a többieknek lfsz.

 • http://www.vasalobolt.hu Csepp a tengerben

  Na szépen vagyunk

 • Victoria Freie

  Nahát! 1987-1989 között havi 5000 forintos ösztöndíjat kapott Sorostól. Mégsem került listára…

 • Mélysötét fidesztalibán

  Usztat mi nem töccik, tik libsibolsik, he!? Vakarimászká? A felcsúti Shógun megengette, hogy azt lopjam, amihez csak hozzáférek. Közötök, he!?

 • Margo Hriczu

  Akkor kérdezzük már Demszky nyaralóját Horváth országban, kérdezzük Mesterházi Ernő /Demszky bizalmasa/ Bali szigeti luxus nyaralóját, Boldvai /lászló?/ többezer m2-s birtoka és 1200 m2 lakás. SZDSZeltűnt millós párt pénze, ..stb. s a többi MSZP-és és SZDSZ -es luxus nyaralói, lakásai, szőlőbirtokai. Szóval itt is keressük már a milliárdokat!!