Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Az LMP miatt bukhatja a XVI. kerületet az Együtt

 

A XVI. kerületben Gyurcsány Ferenc két napja visszaléptette a DK színeiben induló szakszervezeti vezetőt, Nemes Gábor az Együtt jelöltje, Vajda Zoltán javára. Azonban úgy néz ki, ez nem lesz elég ahhoz, hogy a baloldal legyűrje a Fidesz-t. A közvélemény kutatások szerint 2014 után, idén is pont egy “LMP-nyi” a különbség a két jelölt között.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Gyurcsány Ferenc az összbaloldali, szerda délutáni sajtótájékoztatón bejelentette Nemes Gábor XVI. kerületi jelölt visszaléptetését. A DK elnöke arról is beszélt, hogy még konzultálnak a háttérben, és lehetnek további visszalépések, de ebben a körzetben az Együtt jelöltjét, Vajda Zoltánt támogatják, és mivel az MSZP – egy korábbi megegyezés szerint – nem is indított jelöltet a körzetben, Vajda “egyedül” nézhetne szembe a fideszes Szatmáry Kristóffal.

Igen ám, de a Közös Ország közvéleménykutatása szerint Vajda még a többi balos átszavazásával is le van maradva 7 százalékkal. Pont annyival, amennyit az LMP-s jelöltnek, Mizsei Lászlónak prognosztizálnak.

grafikon: taktikaiszavazas.hu

Kevesebb mint 48 órája maradt az LMP-nek, hogy kitalálják, pontosan kik és hol indulnak el a választásokon. Bár már tettek pár lépést a koordináció felé, Szél Bernadett szerint még mindig zajlanak beszélgetések visszalépésekről, koordinációról.

„Nem tudom mennyire megdönthetetlen a Jobbik álláspontja, mi a baloldal felé is tájékozódunk. Két napja még azt kérték, mi 27 körzetben lépjünk vissza, miközben nekünk három körzetben lépnének vissza. Ez így persze nem sok párt számára lenne elfogadható ajánlat, nekünk sem volt az. Nem adjuk fel, igyekszünk egyes körzeteket megmenteni, de ez így inkább veszteségminimalizálás” – mondta az LMP miniszterelnök-jelöltje a 24-nek adott interjújában csütörtök délután.

Ha az LMP nem lép vissza a XVI. kerületben, a történelem meg fogja ismételni önmagát.

2014-ben Karácsony Gergely az Összefogás (MSZP-Együtt-DK-PM-MLP) színeiben indult a kerületben, és mindössze 3 százalékkal kapott ki a Szatmáry Kristóftól. Az LMP-s Mizsei László akkor 6%-ot szerzett.

162

 

Az esélyei növeléséhez Vajda Zoltánnak jól jönne a Momentum 3 %-a is, de bizakodhat. A csikópártnak pénteken „egy csomagnyi” bejelentése lesz a visszalépésekről, erről a csütörtök délelőtti elnökségi ülésen döntött a Momentum – árulta el Fekete-Győr András az atv.hu munkatársának.

Arra a kérdésre, hogy ebbe az elnökségi tagok is beletartozhatnak-e, a párt elnöke azt válaszolta, hogy „adott esetben igen”.

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás