Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Kamuhírekkel mossa az olvasók agyát az Origo

 

A százmilliós közpénzeket bezsebelő, szebb napokat megélt Origo mára eljutott oda, hogy már nem is törekszik rá, hogy bármilyen valóságtartalma legyen a posztjainak. A cél a manipulálás és félelemben tartás. 600 ezer olvasót köpnek szemen naponta.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Mikor egy éve Gábor László, az Origótól elküldött hír-főszerkesztő azt mondta, hogy :

“az elküldött emberek helyére olyanokat vesznek fel, akik patetikus viták helyett együttműködnek a csapattal”.

még nem sejtettük, hogy mekkora a baj, és mit terveznek. Mert akkor még az Origo „csak” elhallgatott és kisarkított dolgokat, mi meg húztuk rá a szánkat, hogy szemetek. Hogy néznek ezek tükörbe reggelente?

De most, hogy a Fideszt kipofozták Hódmezővásárhelyen, a lakájmédia netes zászlóshajója max sebességre kapcsolt, és a csúsztatások helyett elkezdett kamuhíreket gyártani. Hogy Trumpot és Orbánt idézzem: Fake News.

Hogy ez miért akkora probléma? Mert hihetetlen, de az Origo a legtöbb olvasót fogadó weboldal az országban. És ezzel most mindent el is mondtam az elkeserítő helyzetről.

Ha pl. kiragadjuk március 13-át, akkor láthatjuk, hogy az Origót aznap 662.414 ember látogatta meg, és ezek nagy része nyilván azért, hogy a valósnak vélt híreket olvasgassa, és szörnyülködhessen, milyen szemét hely lett a világ, és mi milyen szerencsések vagyunk, hogy itt van nekünk Viktor, aki megvéd.

A második helyezett Index (blog.hu nélkül) 605.640 látogatót tud felmutatni, a 24.hu pedig harmadik 537.511-es eredményével. A kormány egy másik lakájmédiája, a bulvár közé agymosást rejtő ripost.hu a 25. helyen kullog 154.216 látogatóval,

A Pesti Srácok 37.106 olvasót fogott aznap, ami azért ez egy nagyon-nagyon gyenge olvasottság egy olyan laptól, ami az impresszumában büszkén hirdeti, hogy milyen sokan dolgoznak neki, és ami súlyos közpénzmilliókat zsebel be kormányhirdetésekből. Amúgy a migránsrugdosó László Petra is nekik dolgozik.

Érdekességként, a jobbikos Alfahír is éppen belefért a top 65be. Napi 55.989 olvasó, de azért a Pesti Srácokat így is szétverte. Haha.

A flegmaság és arrogancia csimborasszója, a 888 nem adja ki a látogatottsági adatait, mert nincs szüksége az oldallátogatás okán megkötött kereskedelmi reklámszerződésekre. Bőven elég nekik a kormánypropagandáért bezsebelt nélkül közpénz. Ugyanez a helyzet a Lokállal és a Magyar Időkkel is.

2018.03.13 - weboldalak látogatottsága

2018.03.13 – weboldalak látogatottsága

 

De térjünk vissza az Origo kamuhíreire, és lássunk pár példát, amelyek azt igazolják, hogy a Fidesz-szavazók realitásérzéke az éveken át tartó gyűlöletkampánynak hála mekkora csorbát szenvedett.

Március 14-e, de lehet az egész hónap – médiaszempontból – legkínosabb pillanata az volt, amikor kiderült, hogy az Origo egy 17 éve történt szörnyű gyilkosságot próbál friss migránsbotránynak eladni.

 

origofake

Szintén a minap történt, hogy egy idestova három éve,  Amerikában történt testi sértést kentek rá a migránsokra – úgy, hogy még egy „Allahozós” hangsávot is kevertek alá. Azonban a valóban sokkoló és elítélendő eset az omahai Szent Cecília katedrálisban történt 2015 augusztusában az IB Times cikke szerint. A nebraskai városban két tinédzser rabolta ki az asszonyt, amint a gyülekezet újságját olvasta a templom fogadótermében.

A manipulatív videó itt nézhető meg, egy csokorban az Origó többi hangulatkeltő „Ezt akarja?” videójával, melyek zavargásokat és utcai balhékat mutatnak be a világ minden tájáról, de azzal a fejléccel, hogy Európa 2017-2018.

Hó elején jött a hír a Pesti Srácoktól, hogy „Markolóval fosztottak ki a migránsok Írországban egy bevásárlóközpontot” . A cikket a kommentekben azonnal ízekre szedték, mert – a bűncselekmény ugyan valóban megtörtént -, de az elkövetők helyi fiatalok voltak.

De olyan híreket is találunk, melyekhez semmilyen háttérinfót vagy forrást nem tüntet fel a szerkesztőség, a kép hozzá illusztráció és az interneten sem lehet fellelni belőle semmit. Mint például, hogy „Karddal kaszabolták össze a pékség tulajdonosát a migránsok”. Nem kell mondanom, hogy ez a csodálatos hét soros „cikk” mennyire lehet félelemkeltő egy olyan embernek, aki még bármit elhisz a kormánymédiának.

Nem állítom, hogy nincsenek problémák Nyugat-Európában az integrációval, és nem történnek bűncselekmények, mert igen. De úgy bemutatni a kinti létet, mintha odakint minden áldott nap az életben maradásért kellene küzdeni, és mindenhol migránsgalerik terrorizálják a lakosságot, az nevetséges. 600 ezer ember/olvasó kamuhírekkel való félretájékoztatása és napi szinten félelemben tartása pedig lehet, hogy kimeríti a rémhírterjesztés fogalmát.

Btk. 337. § Aki közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az Orbán-kormány korábban igen keményen bánt a rémhírterjesztőkkel: a dunai árvíz idején személyesen Orbán Viktor jelentette be, hogy elfogtak két rémhírterjesztőt. Most valahogy nem sürgős a kamu migránsos híreket toló oldalak szankcionálása, hisz a Fidesz malmára hajtják a vizet és a szavazatokat.

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás